Τ΄ αγριολούλουδα του τόπου μας

Τ΄ αγριολούλουδα του τόπου μας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αντιστίξεις…… απο τον Μπάμπη Λάζαρη

Κρίταμο , ο «νάρθηξ» του Προμηθέα

Ένα φυτό που έχει γεμίσει τις ακρογιαλιές μας από το νησάκι του Άη Νικόλα μέχρι τους Μύλους , αλλά και όλες τις Δυτικές ακτές του Νησιού μας.

Διαδεδομένο σ’ όλη τη Μεσόγειο και πασίγνωστο σε όλους τους καλούς σεφ της κουζίνας για το ιδιαίτερο άρωμα που προσδίδει στις διάφορες σαλάτες.

Φυτό με σαρκώδη φύλλα γνωστό στην αρχαία κουζίνα με το όνομα «κρίθμον» λόγω της ομοιότητας που έχουν οι σπόροι του με το κριθάρι.

Γνωστό επίσης με τις ονομασίες μάραθος της θάλασσας , κρίτανο κλπ.

Πριν την άνθηση τα τρυφερά του φύλλα βράζονται σε κρασί και τρώγονται σαν σαλάτα.

Στη Γαλλία το κρίταμο έχει τέτοια ζήτηση που κινδυνεύει να εξαφανισθεί.

Οι πάσης φύσεως καλοφαγάδες κόβουν τα φύλλα του και τα συντηρούν μέσα σε ξύδι και άλμη ,  σαν τουρσί , που έχει ένα πολύ ευχάριστο άρωμα.

Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος εκτιμούσαν ιδιαίτερα το Κρίταμο και το συνιστούσαν σε όλα τα επίσημα γεύματα των πλούσιων καλοφαγάδων.

Από μελέτες που έχουν γίνει πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι περιέχει αιθέρια έλαια , μεταλλικά άλατα , ιώδιο και πολλές βιταμίνες που ευνοούν την όρεξη , τονώνουν τον οργανισμό και καθαρίζουν το αίμα.

Το Κρίταμο κατέχει μια  σημαντική θέση στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία.

Όταν ο Δίας οργίσθηκε με το θράσος του Προμηθέα να του προσφέρει σαν θυσία αντί για ένα καλό κοψίδι κρέας  , ένα πιάτο κόκαλα αλειμμένα με λίπος , ήταν τόση η οργή του , ώστε πήρε τη φωτιά από τη Γη , τιμωρώντας έτσι  σκληρά όλο το ανθρώπινο γένος  !…

Τότε ο Προμηθέας με πανουργία κατάφερε και έκλεψε τη φωτιά από τον Όλυμπο κρύβοντας την μέσα στο κοίλωμα του στελέχους του κρίταμου και  την ξανάδωσε στους ανθρώπους….

Γ’ αυτή τη παράτολμη πράξη του ο Προμηθέας τιμωρήθηκε με αφάνταστη σκληρότητα από των Βασιλιά των Θεών του Ολύμπου ,  που διάταξε το δέσιμο του Ήρωα σ’ ένα βράχο και κάθε μέρα ένας αετός του έτρωγε το συκώτι!…

Έτσι η παρουσία του Κρίταμου στην Αρχαία Ελλάδα συνδέθηκε μυθολογικά με την πράξη   του σκεπτόμενου ανθρώπου   (homo sapiens)  να χρησιμοποιήσει τη φωτιά στον δύσκολο και αδιάκοπο αγώνα για την επιβίωση και τον εκπολιτισμό του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ