Αρχική Άλλες ειδήσεις Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπ/κων ΠΕ Λευκάδας “Άγγελος Σικελιανός”

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπ/κων ΠΕ Λευκάδας “Άγγελος Σικελιανός”

0
school

school

Συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του σωματείου μας που ανταποκρίθηκαν μαζικά και μαχητικά στο κάλεσμα για απεργία/αποχή από την αξιολόγηση στις διαδικασίες επιλογής διευθυντών. Η ενωμένη και αποφασιστική στάση μας είναι η εγγύηση ακύρωσης των σχεδίων τους.

Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας και τον υψηλό βαθμό ενότητας που οικοδομήσαμε συνεχίζουμε αποφασιστικά. Γνωρίζουμε ότι δίνουμε μια μάχη που έχει ορίζοντα και μετά τις επιλογές διευθυντών. Δίνουμε μια μάχη αποφασιστικής σημασίας για το Δημόσιο Σχολείο

  Οι μηχανισμοί του Υπουργείου Παιδείας αποδομώντας τους Συλλόγους Διδασκόντων (αποκλεισμός αναπληρωτών συναδέλφων), αποθεώνοντας τον ατομικισμό (ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, από ισχνότατες μειοψηφίες), καταστρατηγώντας μια απ’ τις βασικές αρχές λειτουργίας των συλλογικών οργάνων (αρχή της πλειοψηφίας), επιχείρησαν μέσα από ειδικές συνεδριάσεις των σχολείων να θέσουν σε εφαρμογή το ν. 4369/16 –Βερναδάκη- για την αξιολόγηση στο δημόσιο στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο που βαδίζει σταθερά στις ράγες των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Αυτή η πολιτική είναι που καθορίζει τελικά το χαρακτήρα του σχολείου άρα και το ρόλο των διευθυντών. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα κληθεί να εφαρμόσει ο Διευθυντής ενός Σχολείου και ακριβώς εδώ θα ελέγχεται από τους ανωτέρους του.

   Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι απλά δεν κατάργησε κανέναν από τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 – Αρβανιτόπουλου), αλλά φρόντισε να θωρακίσει το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και με νέους νόμους (ν. 4354/15 – μισθολόγιο/φτωχολόγιο, ν. 4440/2016 – κινητικότητα, ν. 4369/16 – αξιολόγηση στο Δημόσιο) που συμβάλουν στην επίτευξη των αντιδραστικών στόχων και δεσμεύσεων για την εκπαίδευση και συνολικότερα το δημόσιο.

    Είναι πλέον σαφές ότι η αξιολόγηση αποτελεί οργανικό τμήμα μιας ενιαίας πολιτικής με κατεύθυνση την αντιδραστική μετάλλαξη του δημόσιου σχολείου: ένα φτηνό σχολείο, της αμάθειας, των δεξιοτήτων μιας χρήσης, που λειτουργεί με την αγοραία λογική, μακριά από τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

   Η αντίσταση στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση είναι καθολική. Το συνολικό θέμα της αξιολόγησης έχει κριθεί οριστικά στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και αποδείχθηκε για άλλη μια φορά και με τη σημερινή μας στάση.

   Οι μόνιμοι συνάδελφοι που κλήθηκαν να παραστούν στις ειδικές συνεδριάσεις των σχολείων του νομού μας στην συντριπτική πλειοψηφία τους στήριξαν την απεργία-αποχή που είχαν αποφασίσει τα συλλογικά μας όργανα και απείχαν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης των διευθυντών όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

 

Σχολεία που συμμετείχαν στην απεργία αποχή

 

6 σχολεία (4 με ομόφωνες αποφάσεις και 2 κατά πλειοψηφία)

 

 

Σχολεία που συντάχθηκαν με το Υπουργείο

 

1 σχολείο με σύνολο μόνιμων  συναδέλφων 8 απ’ τους οποίους συμμετείχε στην απεργία – αποχή 1συνάδελφος.

Σε ένα σχολείο δεν υπήρχε υποψήφιος και δεν συγκλήθηκε ειδική συνεδρίαση.


Συνάδελφοι,

Ο μόνος τρόπος που τους έμεινε πια είναι ο εξαναγκασμός και τα εντέλλεστε. Το μόνο «επιχείρημα» που έχουν είναι ο φόβος και η απειλή. Κι αυτό δείχνει και το τι ακριβώς είναι η αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση που θέλουν να φέρουν.

Η ακύρωση των αντιδραστικών εξελίξεων είναι υπόθεση του κινήματος και προφανώς αυτό δεν θα κριθεί μέσα στους τέσσερις τοίχους των ΠΥΣΠΕ που θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα για την τελική επιλογή των διευθυντών.

Συνεχίζουμε…

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α.       ΤΙΓΚΑΣ  Γ.

Προηγούμενο άρθροΤο Πόρτο Κατσίκι και πάλι πρώτο μεταξύ ελληνικών παραλιών
Επόμενο άρθροΜπίλι Γουάιλντερ