Αρχική Άλλες ειδήσεις Δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι μετά τον νέο ισχυρό σεισμό στην Ιταλία

Δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι μετά τον νέο ισχυρό σεισμό στην Ιταλία

0
Nuns stand next a partially collapsed wall following an earthquake in Norcia, Italy, October 30, 2016. REUTERS/Remo Casilli TPX IMAGES OF THE DAY

Nuns stand next a partially collapsed wall following an earthquake in Norcia, Italy, October 30, 2016. REUTERS/Remo Casilli TPX IMAGES OF THE DAY

Ελαφρείς τραυματισμούς και πολλές καταστροφές κτηρίων προκάλεσε η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών που έπληξε σήμερα το πρωί την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας νέα αναστάτωση στους κατοίκους, λίγα μόνο 24ωρα μετά το τριπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στις 26 Οκτωβρίου και ενώ η χώρα δεν έχει ακόμη συνέλθη από τον καταστροφικό σεισμό του Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Ιταλικό ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν έντασης 6,7 Ρίχτερ, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS αναθεώρησε σε 6,6 βαθμούς το μέγεθος του σεισμού, από 7,1 βαθμούς που είχε ανακοινώσει αρχικά, και το εστιακό βάθος του σε 1,5 χιλιόμετρο — από 108 χιλιόμετρα που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης. Οι δύο από τους τραυματίες εντοπίστηκαν στο χωριό Αματρίτσετης κεντρικής Ιταλίας, που είχε πληγεί από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου. Επίσης, τρείς άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Είναι καλά και φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, όμως, πρόσθεσε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων υπολογίζεται, μέχρι αυτή τη στιγμή, σε δεκάδες χιλιάδες. Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας κατολισθήσεων και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να πλησιάσουν, αν δεν χρειάζεται, στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Κι ενώ το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρά τραυματίες παρηγορεί τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι πληγείσες περιοχές θα ανοικοδομηθούν, πολλά είναι τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους.

ita

Ειδικότερα, έγινε γνωστό πως κατέρρευσαν κτήρια στις περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται όμως, κατά κύριο λόγο, για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπου είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στους κατοίκους. Στην πόλη Νόρτσια κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου, η οποία είχε ήδη υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, και είχε γίνει σύμβολο του σεισμού. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει. Eπαληθεύσεις από την Πολιτική Προστασία γίνονται στην κωμόπολη Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε, για να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών καθώς και αν υπάρχουν κάτοικοι που χρειάζονται την βοήθεια των πυροσβεστών.

Η δόνηση έγινε αισθητή προς βορράν μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Έγινε επίσης πολύ αισθητός στη Ρώμη, όπου οι αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους.

Η Ιταλία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, πράγμα που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη.

Πριν από τη φετινή χρονιά, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει τη χώρα είχε σημειωθεί στην πόλη Λ’ Άκουιλα (κεντρική Ιταλία) το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Ο πιο φονικός από την αρχή του 20ου αιώνα είχε σημειωθεί το 1908. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε είχαν προκαλέσει τότε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων στις νότιες περιφέρειες του Ρήγιου της Καλαβρίας και της Σικελίας.

A view of the destroyed San Benedetto Basilica, in Norcia, central Italy, after an earthquake with a preliminary magnitude of 6.6 struck central Italy, Sunday, Oct. 30, 2016. A powerful earthquake rocked the same area of central and southern Italy hit by quake in August and a pair of aftershocks last week, sending already quake-damaged buildings crumbling after a week of temblors that have left thousands homeless. (Matteo Guidelli/ANSA via AP)

Ρέντσι: Ο πόνος να μην μετατραπεί σε μοιρολατρία

«Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιταλία στις 7 και 41 λεπτά σήμερα το πρωί.

«Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν», και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, ζήτησε να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. «Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Επικοινωνία Καμμένου με την Ιταλίδα ομόλογό του

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει την Ιταλία στην περίπτωση που της ζητηθεί, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε επικοινωνία του με την Ιταλίδα ομόλογό του Ρομπέρτα Πινότι.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε ετοιμότητα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε αν χρειαστεί να μεταβεί άμεσα ειδική ομάδα στην πληγείσα περιοχή της Ιταλίας, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή. Τη σχετική εντολή έδωσε ο κ. Καμμένος, έπειτα από οδηγία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: www.ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΗττήθηκε η Δόξα Λευκάδας από τον Κόροιβο στην Αμαλιάδα
Επόμενο άρθροΤο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας