Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Ανοικτή επιστολή προς κάθε αρμόδια Αρχή      

Ανοικτή επιστολή προς κάθε αρμόδια Αρχή      

0

                                               

 

σχετικά με :

  • τον έγκαιρο σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας στη νοτιοδυτική Λευκάδα και κυρίως
  • την ανάγκη ολοκλήρωσης της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Πόντη-Νηρά, ως δρόμου άμεσης πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και διαφυγής των πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς .

Τυγχάνω ιδιοκτήτης κατοικίας στην Δημοτική Κοινότητα Αθανίου και συγκεκριμένα, στην εκτός σχεδίου περιοχή ανάμεσα στις  παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί.

Με αφορμή το πραγματικό γεγονός που θα σας περιγράψω παρακάτω, θα ήθελα να ευαισθητοποιήσω κάθε αρμόδια αρχή της Λευκάδας, σχετικά με την άμεση ανάγκη να καταστεί απολύτως λειτουργικός και προσβάσιμος ο δρόμος, που έχει διανοιχθεί πριν πολλά χρόνια μεταξύ Πόντη – Νηρά, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα σε ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουν, καλύπτεται από ένα εξαίρετο πευκοδάσος, επιφάνειας περίπου 9.000 στρεμμάτων, το οποίο δάσος περικλείει τα χωριά Αθάνι, Δράγανο, Κομηλιό, Άγιο Πέτρο.

Λίγες μέρες μετά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, παρατήρησα μέσα στη νύχτα σπινθήρες να πετάγονται από ένα στήλο της ΔΕΗ, στην (πευκόφυτη) διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί από την μία κατεύθυνση προς το Πόρτο Κατσίκι και από την άλλη στο ακρωτήρι Λευκάτα (περιοχή «Φέλικας» πλησίον της ταβέρνας «Όαση»). Αμέσως ειδοποίησα την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία απέστειλε από το πυροσβεστικό σταθμό Βασιλικής ένα υδροφόρο όχημα με δύο πυροσβέστες. Επίσης συνομίλησα στο τηλέφωνο με τον αρμόδιο τεχνικό υπάλληλο της ΔΕΗ που είχε βάρδια εκείνη τη νύχτα, ώστε να του δώσω τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με την συγκεκριμένη κολώνα της ΔΕΗ.

Πράγματι, το πυροσβεστικό όχημα έφτασε επί τόπου σε περίπου 45 λεπτά, μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου του οροπεδίου «Καλομπόρο». Όπως γνωρίζουν οι ντόπιοι, ο συγκεκριμένος δρόμος, που είναι σχετικά πρόσφατος, είναι στενός και επικίνδυνος με απότομες στροφές και έχουν γίνει εκεί αρκετά θανατηφόρα δυστυχήματα. Όμως, είναι ο πιο σύντομος ασφαλτοστρωμένος δρόμος για να πάει κάποιος από το Αθάνι στην Βασιλική και γι’ αυτό τον προτιμούν οι ντόπιοι. Εξάλλου, γι’ αυτό τον λόγο τον χρησιμοποίησε και η πυροσβεστική.

Εντέλει, η πυροσβεστική παρέμεινε επί τόπου μέχρι να έρθει το τεχνικό κλιμάκιο της ΔΕΗ για να αποσυνδέσει την συγκεκριμένη κολώνα από το δίκτυο και να επισκευάσει το πρόβλημα που προκαλούσε τον σπινθήρα. Το συμβάν έληξε χωρίς συνέπειες και ευχαριστώ θερμά την πυροσβεστική υπηρεσία για την άμεση ανταπόκρισή της.

Ευτυχώς, οι σπινθήρες από την κολώνα της ΔΕΗ ήταν «αραιοί» και δεν έφτασαν στο έδαφος, το οποίο όπως προανέφερα, είναι κατάφυτο. Επίσης, για καλή μας τύχη, ΔΕΝ φυσούσε καθόλου εκείνη τη νύχτα. Αν όμως, φυσούσε πολύ εκείνη τη νύχτα και αν οι σπινθήρες έπεφταν στο έδαφος και έπιανε φωτιά, σίγουρα στα 45 λεπτά αναμονής του πυροσβεστικού από την Βασιλική, θα είχε εξελιχθεί μια δασική πυρκαγιά μέσα στα πεύκα, η οποία κανείς δεν ξέρει πού θα είχε καταλήξει.

Ειδικά μετά την εθνική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές της Λευκάδας να προλάβουνμιαενδεχόμενη καταστροφή, αντί να κλαίμε όλοι μετά από αυτήν.

Η χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στην Πόντη και στην διασταύρωση για Πόρτο Κατσίκι (δηλ. στο σημείο της συγκεκριμένης κολώνας της ΔΕΗ που σπινθήριζε)  είναι, μέσω του διανοιχθέντος χωματόδρομου Πόντη – Νηρά, περίπου 6 χιλιόμετρα. Όμως, αυτός ο χωματόδρομος είναι ουσιαστικά αδιάβατος για κανονικά αυτοκίνητα (μόνο τρακτέρ περνάνε άνετα)  και τελικά, είναι άχρηστος στην περίπτωση μαζικών καταστροφών.

Είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη να ασφαλτοστρωθεί ο συγκεκριμένος δρόμος, ώστε να μπορέσουν, μέσω αυτού, να διαφύγουν προς Πόντη-Βασιλική οι κάτοικοι και οι χιλιάδες τουρίστες σε περίπτωση ενδεχόμενης πυρκαγιάς στο πευκοδάσος πάνω από Κομηλιό-Δράγανο – Αθάνι -Πόρτο Κατσίκι, εάν τυχόνο άλλος ασφαλτοστρωμένος δρόμος που υπάρχει, μπλοκαριστεί λόγω φωτιάς. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να υπάρχει εύκολη και γρήγορη εναλλακτική οδός προς Πόντη για να μην εγκλωβιστούν άνθρωποι μέσα στη φωτιά. Ας μην ξεχνάμε ότι η παραλία Πόρτο Κατσίκι το καλοκαίριδέχεται καθημερινά τουλάχιστον χίλια άτομα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς στο πευκοδάσος πάνω από το Αθάνι ή στο «Καλομπόρο» οι δρόμοι θα είναι απροσπέλαστοι λόγω καπνού και φωτιάς. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο μη γένοιτο, η μοναδική διέξοδος θα είναι ο δρόμος Πόντη-Νηρά.

Επίσης, πρέπει να υπάρχει και δεύτερη δίοδος γρήγορης πρόσβασης για τα πυροσβεστικά και τα νοσοκομειακά οχήματα από Βασιλική προς Κομηλιό -Δράγανο – Αθάνι- Πόρτο Κατσίκι. Είναι απαράδεκτο να αναγκάζεται το πυροσβεστικό να κάνει έναν τεράστιο κύκλο για μία ώρα πάνω στα βουνά, ώσπου να φτάσει από την Βασιλική στο Πόρτο Κατσίκι, όταν μπορεί μέσω του υφιστάμενου δρόμου Πόντη-Νηρά να φτάσει στο Πόρτο Κατσίκι σε 7-10 λεπτά, εφόσον βέβαια ο δρόμος ασφαλτοστρωθεί και δεν μείνει στην σημερινή αθλία κατάσταση του καρόδρομου!!

Παραμένω στην διάθεση κάθε αρμοδίας Αρχής για τυχόν πληροφορίες.

 

Αθάνι, 7/11/2018

Με εκτίμηση,

Χρήστος Παπαδόπουλος

Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

 

Προηγούμενο άρθροΟ Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέσης στον εορτασμό της 80ης επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Πειραιώς
Επόμενο άρθροΨηφιδωτό-Ποίηση Αναδρομική έκθεση ψηφιδωτού