Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Απαγόρευση του «ατμίσματος» σε δημόσιους χώρους: Με ποια λογική;

Απαγόρευση του «ατμίσματος» σε δημόσιους χώρους: Με ποια λογική;

0
ατμός υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εξωτερικό χώρο

Οι κατήγοροι του «ατμίσματος» πιέζουν για απαγόρευσή του σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όχι επειδή υπάρχουν αποδείξεις πως μπορεί να ενέχει κινδύνους, αλλά επειδή δεν υπάρχουν!

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Tobacco Control, MBJ Journals» ο δρ Σάιμον Τσάπμαν και οι συνεργάτες του υπερασπίστηκαν την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους γιατί σύμφωνα με αυτούς δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε αν το παθητικό «άτμισμα» είναι επιβλαβές ή όχι.

«Αυτοί που υποστηρίζουν πως το “άτμισμα” θα έπρεπε να επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους για μη καπνίζοντες επικεντρώνουν την επιχειρηματολογία τους στις ισχνές αποδείξεις πως οι εκπομπές ατμού των υγρών αναπλήρωσης είναι εντελώς αθώες και συγκρίνουν τους αμελητέους κινδύνους με άλλους παρόμοιους, όπως από την εισπνοή ατμού από ντους, βραστήρες ή σάουνες. Αυτό όμως ίσως είναι αβάσιμο. Αντίθετα από το εξατμισμένο νερό, οι εκπομπές από τα ηλεκτρονικά συστήματα επεξεργασίας νικοτίνης περιλαμβάνουν νικοτίνη, καρβονύλια, μέταλλα, οργανικές πτητικές χημικές ενώσεις και, εκτός από τα σωματίδια, πιθανώς και καρκινογόνο πολυκυκλικό αρωματικό υδρογονάνθρακα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο σύντομος χρόνος από την εμφάνιση του ηλεκτρονικού συστήματος επεξεργασίας νικοτίνης και η λανθάνουσα κατάσταση των ενδεχόμενων αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων που μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την έκθεση του περιβάλλοντος στις εκπομπές του συστήματος αποκλείουν οριστικό συμπέρασμα για ύπαρξη κινδύνου. Η θεώρηση των σημερινών ανεπαρκών στοιχείων ως απόδειξης της ασφάλειας και η χρήση τους για την υπεράσπιση της πολιτικής που που ισχύει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους ατμούς των υγρών αναπλήρωσης σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσε να αποδειχθεί απερίσκεπτη» έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης.

Η υπερβολική προσοχή που επιδεικνύεται για το «άτμισμα»

Είναι απαράδεκτο να εφαρμόζουμε μια πολιτική που παρεμβαίνει στην ελευθερία κάποιου, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υπαγορεύουν την ανάγκη για αυτήν.

Σχολιάζοντας αυτό το άρθρο, ο ειδικός της Δημόσιας Υγείας δρ Μάικλ Σίγκελ χαρακτήρισε την προσέγγιση αυτή «ενδιαφέρουσα στροφή από τη συνηθισμένη συλλογιστική για τη δημόσια υγεία», προσθέτοντας ότι κανονικά γίνεται αγώνας για την απαγόρευση βλαβερών ουσιών ακόμα και όταν τα δεδομένα περί του αντιθέτου είναι σημαντικά, αλλά το «άτμισμα» φαίνεται να είναι πάντα η εξαίρεση στον κανόνα.

«Νόμιζα ότι ίσχυε το αντίστροφο. Πάντα πίστευα ότι για να δικαιολογηθεί η παρέμβαση στα ατομικά δικαιώματα και στην ελευθερία, καθώς και στην αυτονομία των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, έπρεπε να αποδείξουμε ότι υπήρχε ένας σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αυτοί οι πολέμιοι του “ατμίσματος” πιστεύουν ότι ισχύει το αντίστροφο. Προκειμένου να μην απαγορευθεί το “άτμισμα”, πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είναι επιβλαβές. Κατά τη γνώμη μου, αυτό αντίκειται στον τρόπο αιτιολόγησης των κανονισμών που αφορούν τη δημόσια υγεία» δήλωσε ο Σίγκελ.

«Δεν απαγορεύουμε απλώς τα πάντα που μπορεί ή δεν μπορεί να έχουν σημαντικούς κινδύνους περιμένοντας μέχρι να αποδειχθεί ότι οι συμπεριφορές τους είναι καλοήθεις προτού τα επιτρέψουμε».
Δρ Μάικλ Σίγκελ

Πολλοί εμπειρογνώμονες επί του θέματος επισημαίνουν ότι έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες οι οποίες υποδηλώνουν ότι η ποσότητα τοξικών χημικών ουσιών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα από τον χρησιμοποιημένο ατμό είναι σε τόσο μικρές ποσότητες που είναι ασήμαντες. Ο Σίγκελ πρόσθεσε επίσης ότι τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία που οι συντάκτες αυτού του άρθρου τονίζουν για να στηρίξουν το επιχείρημά τους είναι τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σε σωματίδια που μετρήθηκαν σε μια «συγκέντρωση ατιμιστών», όπου υπήρχαν εκατοντάδες «ατμιστές» οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα τις συσκευές τους σε κλειστό χώρο.

Οι απαγορεύσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο αν αποδεικνύονται κίνδυνοι για την υγεία

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ο ατμός του υγρού αναπλήρωσης έχει αποδειχθεί ότι είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερα από τα κανονικά και οι μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελούν την προτιμώμενη μέθοδο διακοπής του καπνίσματος για τους περισσότερους καπνιστές, δεδομένου ότι το «άτμισμα» μιμείται τη διαδικασία του καπνίσματος. Ο δρ Σίγκελ πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να εφαρμόζεται μια πολιτική που παρεμβαίνει στην ελευθερία του ατόμου (και, στην περίπτωση αυτή, πιθανώς στις προσπάθειές του να σταματήσει το κάπνισμα), όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. «Δεν απαγορεύουμε απλώς τα πάντα που μπορεί ή δεν μπορεί να έχουν σημαντικούς κινδύνους περιμένοντας μέχρι να αποδειχθεί ότι οι συμπεριφορές τους είναι καλοήθεις προτού τα επιτρέψουμε» κατέληξε ο Σίγκελ.

Πηγή αρθρογραφίας: http://www.deaflavor.gr

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση Θανάση Καββαδά στην ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας
Επόμενο άρθροΠρωταγωνιστεί η ΠΙΝ το πρώτο εξάμηνο του 2017 στις τουριστικές αφίξεις