Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Έρευνα: Η παχυσαρκία αυξάνεται ταχύτερα στις αγροτικές περιοχές από τις πόλεις

Έρευνα: Η παχυσαρκία αυξάνεται ταχύτερα στις αγροτικές περιοχές από τις πόλεις

0

Το ανατρεπτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από νέα μελέτη των παγκόσμιων τάσεων στον Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ- BMI), που πραγματοποίησε το Imperial College London και δημοσιεύτηκε στο Nature.

Σύμφωνα με το www.sciencedaily.com, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα ύψους και βάρους περισσότερων από 112 εκατομμυρίων ενηλίκων σε αστικές και αγροτικές περιοχές 200 χωρών μεταξύ 1985 και 2017.

Το ύψος και το βάρος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΔΜΣ, μια διεθνώς αναγνωρισμένης κλίμακας που μας λέει αν ένα άτομο έχει υγιές βάρος για το ύψος του.

Η μελέτη, με τη συμμετοχή ενός δικτύου περισσότερων από 1000 ερευνητών ανά τον κόσμο, διαπίστωσε ότι από το 1985 έως το 2017 ο ΔΜΣ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,0 kg / m2 στις γυναίκες και 2,2 kg / m2 στους άνδρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης σε αυτά τα 33 χρόνια οφειλόταν σε αυξήσεις του ΔΜΣ στις αγροτικές περιοχές. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, το ποσοστό αύξησης του ΔΜΣ στις αγροτικές περιοχές υπερβαίνει το 80%.

Το 1985, οι αστοί άνδρες και γυναίκες σε περισσότερα από τρία τέταρτα των χωρών είχαν υψηλότερο ΔΜΣ από τους κατοίκους αγροτικών περιοχών. Με την πάροδο του χρόνου, το χάσμα μεταξύ αστικού και αγροτικού ΔΜΣ σε πολλές από αυτές τις χώρες συρρικνώθηκε ή και αντιστράφηκε.

«Τα αποτελέσματα αυτής της τεράστιας παγκόσμιας μελέτης ανατρέπουν τις έως τώρα αντιλήψεις ότι ο αστικός τρόπος ζωής είναι ο κατ’ εξοχήν ‘ένοχος’ για την παχυσαρκία», εξηγεί ο ερευνητής Majid Ezzati της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Imperial. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», πρόσθεσε.

Κι αυτό γιατί η νέα ολοκληρωμένη μελέτη, η πιο μεγάλη και μακρόχρονη του είδους της, κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα: ότι περισσότερο ευθύνεται η ύπαιθρος παρά η πόλη για την παχυσαρκία, κάτι που -εφόσον επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες- αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις από άποψη των πολιτικών δημόσιας υγείας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι μία από τις 12 χώρες της Ευρώπης όπου ο Δείκτης Μάζας Σώματος των γυναικών μειώθηκε ελαφρά μεταξύ 1985-2017. Αντίθετα, ο ΔΜΣ των ανδρών αυξήθηκε σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

 

Προηγούμενο άρθροΠωλείται τριώροφη οικοδομή στη Λυγιά
Επόμενο άρθροΠέθανε ο σπουδαίος πολιτικός γελοιογράφος Γιάννης Ιωάννου