Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Η χρήση των πυροσβεστήρων

Η χρήση των πυροσβεστήρων

0

Η προμήθεια ενός πυροσβεστήρα, και μάλιστα άριστης ποιότητας, είναι σαφώς το πρώτο βήμα. Σε συνδυασμό με την λήψη των απαραίτητων μέτρων που πρέπει  κανείς να λαμβάνει στο χώρο του για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, αποτελούν το δίπτυχο της πρόληψης για την προστασία της ζωής και της περιουσία μας.

Δεν αρκεί βέβαια μόνο να έχουμε τον πυροσβεστήρα, οφείλουμε να τον συντηρούμε σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες και την τρέχουσα νομοθεσία, αλλά να γνωρίζουμε και πώς να τον χρησιμοποιήσουμε, αν έρθει εκείνη η ώρα.

Κατ’ αρχήν σε περίπτωση πυρκαγιάς διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ειδοποιήστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199.

Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείστε τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα άμεσα. Ο χρόνος εκκένωσης ενός πυροσβεστήρα είναι περίπου 6 με 15 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιείστε όλο το κατασβεστικό υλικό.

Για να χρησιμοποιήσετε σωστά τον πυροσβεστήρα απασφαλίστε τη βαλβίδα του πυροσβεστήρα τραβώντας την περόνη ασφαλείας, κρατήστε απόσταση 1-3 μέτρων και στοχεύστε την βάση της εστίας, πιέστε τις δύο λαβές της βαλβίδας του πυροσβεστήρα για να εκτοξεύστε το υλικό κατάσβεσης, ανακινήστε τον πυροσβεστήρα ή τον σωλήνα εκτόνωσης, με διακοπτόμενες επαναλαμβανόμενες κινήσεις προς τα δεξιά και αριστερά, παράλληλα με το έδαφος, μέχρι να σβήσετε τελείως τη φωτιά και αερίστε τον χώρο.

Αντιμετωπίστε την πυρκαγιά έχοντας τον αέρα στην πλάτη σας. Για την κατάσβεση πυρκαγιών στερεών καυσίμων, στοχεύσατε την εστία. Για την κατάσβεση πυρκαγιών υγρών καυσίμων αρχίστε από τη βάση και μπροστά από αυτήν. Για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς υγρού καυσίμου που διαρρέει, αρχίστε από το σημείο διαρροής. Χρησιμοποιήστε αρκετούς      πυροσβεστήρες συγχρόνως, αντί τον έναν κατόπιν του άλλου. Μην απομακρυνθείτε αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς γιατί μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση. Αναγομώστε αμέσως τους  πυροσβεστήρες μετά τη χρήση τους.

Οι πυροσβεστήρες Ξηράς κόνεως είναι κατάλληλοι για την κατάσβεση εύφλεκτων στερεών όπως ξύλα, χαρτί, υφάσματα, πλαστικά, εύφλεκτα υγρά περιλαμβανομένων πετρελαίου, ελαίων, λιπαντικών, χρωμάτων και εύφλεκτων αερίων με παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι πυροσβεστήρες Διοξειδίου του άνθρακα (CO2) χρησιμοποιούνται σε χώρους με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, πολύτιμα έργα τέχνης, αποθήκες εύφλεκτων, ηλεκτρικούς υποσταθμούς, φούρνους και κλιβάνους.

Οι πυροσβεστήρες νερού χρησιμοποιούνται για πυρκαγιές σε ξύλο, χαρτί, υφάσματα και στερεές επιφάνειες.

Οι πυροσβεστήρες αφρού είναι κατάλληλοι για κατάσβεση εύφλεκτων στερεών, όπως, ξύλα, χαρτί, υφάσματα, πλαστικά και εύφλεκτα υγρά περιλαμβανομένων πετρελαίου, ελαίων, λιπαντικών χρωμάτων.

Όλοι οι πυροσβεστήρες πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για πληρότητα και λειτουργία από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Για να είστε σίγουροι για την ποιότητα του πυροσβεστήρα που θα αγοράσετε, για την σωστή χρήση του και για την άψογη συντήρηση του, επισκεφθείτε σήμερα την εταιρεία FIRE PROTECTION PAGOMENOS.

Η μεγάλη γκάμα σε αντιπυρικά προϊόντα, η τεχνογνωσία των ανθρώπων της και το εξαιρετικό service, θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ασφαλείς και εξοπλισμένοι σωστά απέναντι στον κίνδυνο της φωτιάς.

Προηγούμενο άρθροΔελτίο τύπου για το Κτηματολόγιο σε Λευκάδα και Μεγανήσι
Επόμενο άρθροTalk of the town… ακολουθώντας την εποχή