Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Η κοινωνική επαφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Η κοινωνική επαφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

0
ilikiomenoi1

ilikiomenoi1

Η ανάπτυξη κοινωνικών επαφών κατά τη διάρκεια της μέσης ενήλικης ζωής -δηλαδή στα 50 και 60 έτη- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μακροπρόθεσμα, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «PLOS Medicine», διαπίστωσε ότι η κοινωνική επαφή που έγινε νωρίτερα στη ζωή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως «ασπίδα» κατά της άνοιας.

«Η άνοια είναι μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι μία στις τρεις περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Andrew Sommerlad. «Βρήκαμε ότι η κοινωνική επαφή, στη μέση ηλικία και στο τέλος της ζωής, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 10.228 συμμετέχοντες που είχαν ερωτηθεί έξι φορές μεταξύ του 1985 και του 2013 σχετικά με τη συχνότητα των κοινωνικών τους επαφών με φίλους και συγγενείς, ενώ συμμετείχαν και σε γνωστικές εξετάσεις από το 1997 και μετά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κοινωνική επαφή στην ηλικία των 60 ετών συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι κάποιος που είδε τους φίλους του σχεδόν καθημερινά σε ηλικία 60 ετών ήταν κατά 12% λιγότερο πιθανό να αναπτύξει άνοια σε σύγκριση με κάποιον που είδε μόνο έναν ή δύο φίλους κάθε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν μερικές εξηγήσεις πίσω από αυτό το φαινόμενο. «Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν κοινωνικές επαφές ασκούν γνωστικές δεξιότητες, όπως η μνήμη και η γλώσσα, που μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν γνωστικές απογραφές και εξελίσσουν διαρκώς το μυαλό τους», δήλωσε ο καθηγητής Gill Livingston.

Πηγή: hindustantimes.com

Προηγούμενο άρθροΟ Ιούλιος 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο
Επόμενο άρθροΘεατρική παράσταση με τον Δημήτρη Βερύκιο στις Αλυκές Αλεξάνδρου