Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Ευρωπαϊκή Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού

0
ilikiomenoi1

ilikiomenoi1

Γιορτάζει και η Ελλάδα στις 24 Οκτωβρίου 2012.

Η Ελλάδα γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού:

Αξιοποίηση της δύναμης των πρεσβύτερων εθελοντών

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2012. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους 2012 για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών, η Ελλάδα θα διοργανώσει μια εκδήλωση για την Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού στις 24 Οκτωβρίου 2012. Πρόκειται για μια ευκαιρία προώθησης της εργασίας ηλικιωμένων ανθρώπων ως εθελοντών και της υπογράμμισης της σημασίας της συμβολής τους στην κοινωνία. Η Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ελληνική Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 24 Οκτωβρίου από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, την ΜΚΟ 50+, τη νεανική ΜΚΟ AEGEE Αθήνα (Κίνηση Φοιτητών για την Ευρώπη) και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αντιπρόσωποι των ΜΚΟ 50+ και AEGEE Αθήνα θα συνεργαστούν στο πλαίσιο διαδραστικών δημιουργικών σεμιναρίων και συζητήσεων με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της εθελοντικής εργασίας των νέων για το διάλογο και τη διαγενεακή αλληλεγγύη.

Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές οι Ημέρες Ηλικιωμένου Δυναμικού είναι συνδεδεμένες με την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η οποία γιορτάζεται εδώ και δύο δεκαετίες γύρω στην 1η Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκαλεί τις δημόσιες αρχές και τις εθελοντικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη να αφιερώσουν μία ημέρα στην εξεύρεση νέων τρόπων κινητοποίησης των πρεσβύτερων εθελοντών και στη μέγιστη αξιοποίηση της συμμετοχής τους.

Παραδείγματα δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού, αποτελούν, μεταξύ άλλων, μια εθελοντική έκθεση στη Βιέννη της Αυστρίας, η οποία επικεντρώνεται στο διαγενεακό εθελοντισμό και στον εθελοντισμό των ηλικιωμένων. Στη Γαλλία θα πραγματοποιηθούν μια σειρά διαφόρων εκδηλώσεων σε όλες τις περιφέρειες. Στην Ιταλία η Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού θα γιορταστεί σε ένα οικογενειακό φεστιβάλ και η Λιθουανία θα οργανώσει μια συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας, αντιπροσώπων των ΜΚΟ και ηλικιωμένων ανθρώπων, εθελοντών και ενδιαφερομένων.

Οι εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη προσφέρουν στους ανθρώπους, στους πολιτικούς και στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα κινητοποίησης ηλικιωμένων στην Ευρώπη. Είτε μέσω του εθελοντισμού είτε μέσω της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, η συμμετοχή των ηλικιωμένων είναι ωφέλιμη για την κοινωνία ως σύνολο. Η Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού θα διοργανωθεί προς τιμήν της συνεισφοράς των ηλικιωμένων, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους αυτοί μπορούν να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα:

Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών

Προηγούμενο άρθρο3ο Τουρνουά Μπιρίμπας
Επόμενο άρθροΠαιδικές και Νεανικές Συντροφιές