Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Έχει μέλλον η αλήθεια;

Έχει μέλλον η αλήθεια;

0
https://www.mylefkada.gr/2012/December/massalas.jpg

massalas

του Χρήστου Β. Μασσαλά.

Οι σκέψεις είναι η μοναδική μας εξασφαλισμένη περιουσία και μπορούν να προκληθούν από βαθιά θαμμένη οδύνη ή ευχαρίστηση.

Η κρίση που περνάμε μας αναγκάζει να εστιάζουμε τη σκέψη σε προβλήματα που σχετίζονται με πολλά, αλλά κυρίως με την επιβίωση του σήμερα και του αύριο των παιδιών μας. Είναι μια σκέψη πηγή μελαγχολίας, μια μόνιμη τυραννία. Άλλωστε, πλαστήκαμε θλιμμένοι. Οι άνεμοι της σκέψης που οι πηγές της είναι απρόσιτες, μας διαπερνούν σαν να είμαστε αναρίθμητες ρωγμές.

Σ’ αυτή την περίοδο της καθολικής μελαγχολίας, που εστιάζουν τη σκέψη τους οι πολιτικοί μας;
Το διάβασμα της σκέψης είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί, γιατί η σκέψη συγκαλύπτει τόσα όσα αποκαλύπτει, ίσως και πολύ περισσότερα, και οι αποχρώσεις του ψεύδους είναι ανεξάντλητες. Άλλωστε στην πατρίδα μας ανθούν οι βιρτουόζοι της διπροσωπίας και κατά συνέπεια και η συγκάλυψη των πραγματικών σκέψεων.

Βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η δυσκολία της εκφοράς της σκέψης από τη γλώσσα. Η γλώσσα μονίμως προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της στη σκέψη. Όσο πιο έντονη η πίεση της σκέψης, τόσο πιο δυνατή και η αντίσταση της γλώσσας που την περικλείει. Όταν μάλιστα η γλώσσα κακοποιείται, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Δυστυχώς, η τέλεια διαφάνεια της σκέψης ανήκει μόνο στο ζωικό βασίλειο.

Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από σκέψεις που τις αποδίδεται το χαρακτηριστικό της πρωτοτυπίας, αν και η πρωτοτυπία είναι κάτι σπάνιο. Μια ανάλυση των εκφερομένων από τους πολιτικούς μέσω των ΜΜΕ μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι την εντύπωση του καινούργιου προσπαθούν να την εκφράσουν όχι με το νέο περιεχόμενο αλλά με τη νέα λεκτική διατύπωση.

Τι κρίμα! Τα ζώα μας δείχνουν πως οι φόβοι μας αναδίδουν μια ευδιάκριτη οσμή. Αν και το ψεύδος ανέδιδε μια μυρωδιά τότε οι πολιτικοί μας θα προστάτευαν τόσο το κοινό καλό όσο και τον εαυτό τους! Η αλήθεια στην πατρίδα μας είναι μονίμως εξόριστη και μόνο οι συμφορές δεν κρύβονται, είναι ελεύθερες.

Η κρίση μάς αναγκάζει να θέσουμε σε αδράνεια την ικανότητά μας να ψευδόμαστε, να φανταζόμαστε και να ενσαρκώνουμε μύθους.

Οι πολιτικοί μας πρέπει να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα την απόλυτη εστίαση της σκέψης τους στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, ενεργοποιώντας τον ορθολογισμό και τη διανοητική εντιμότητα.

Οι άνθρωποι αυτής της χώρας δοκιμάζονται και η σκέψη τους είναι αναπόσπαστη από μια βαθιά, ακατάλυτη μελαγχολία. Η αλλαγή που θα αναγεννήσει την ελπίδα και θα δώσει χώρο στην αλήθεια και την ήρεμη σκέψη είναι το ζητούμενο.

Πρέπει να καταστεί κοινή συνείδηση ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ηθική υπεροχή του ατόμου, το μεγαλείο της κοινωνίας ωφελούνται από την αλήθεια .

Κατά τον G. Steiner (Νοσταλγία του Απόλυτου, Άγρα, 2007), η αλήθεια έχει μέλλον. Κατά πόσον έχει και ο άνθρωπος, αυτό δεν είναι σαφές…και μάλιστα αν ο άνθρωπος ζει στην Ελλάδα…

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr

Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια της έκθεσης του παιδικού εργαστηρίου
Επόμενο άρθροΣυνωστισμένοι στην Σμύρνη, συνωστισμένες και στο Ζάλογγο