Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Οι μοναχοί που ήξεραν από πυροτεχνήματα… όχι όμως και από αθανασία

Οι μοναχοί που ήξεραν από πυροτεχνήματα… όχι όμως και από αθανασία

0

51d4901e36ef1_fireworks-011

Όταν θαυμάζεις το ρουκετοπόλεμο της Χίου που πηγαίνει αγκαζέ με το Πάσχα, όταν ανάβεις κι εσύ τη “γουρούνα” (ξέρεις εσύ) και ετοιμάζεσαι να τα δώσεις όλα για να δεις τι πανικό μπορείς να προκαλέσεις ή τι αντοχές έχει οτιδήποτε σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τη δεδομένη στιγμή (ένα…τούβλο για παράδειγμα), όλο και κάπου πετιέται στο μυαλό η σκέψη ότι κάποιον πρέπει να ευχαριστούμε που και που για την εφεύρεση (όχι ανακάλυψη – δεν μας περίμενε να τη βρούμε άξαφνα ενόσω λιαζόταν σε κάποιο ξέφωτο) της πυρίτιδας.

Και αν αυτά δεν είναι αρκετά για να αρχίσεις τις ευχαριστίες, αποκλείεται να τη γλιτώνεις όταν οι ΗΠΑ τα δίνουν όλα στα πυροτεχνήματα για χάρη της 4η Ιουλίου ή όποτε βλέπεις (για πολλοστή φορά) πώς υποδέχθηκε το νέο έτος, “πρώτη” η Αυστραλία, σε εκείνη την άκρη του κόσμου που κάνει Πρωτοχρονιά με καύσωνα.

Όταν λυγίσεις μπροστά στο θέαμα, θυμήσου ότι αν δεν υπήρχαν ορισμένοι Ταοϊστές Κινέζοι μοναχοί με περίεργες ιδέες, κανείς δεν ξέρει πότε θα είχε πάρει ήδη την πυρίτιδα η ανθρωπότητα. Και η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος προσπαθούσε να σκαρφιστεί κάτι τέτοιο (για μη ειρηνικούς σκοπούς φυσικά – τέτοιοι είμαστε), αλλά άλλοι είχαν τη χάρη. Μια ομάδα τέτοιων μοναχών είχε πάρει πολύ πατριωτικά την εφεύρεση ελιξιρίου μακροζωίας (ή ψάχνεις για κάτι τραβηγμένο ή δεν ψάχνεις). Και στην προσπάθεια αυτή δοκίμαζαν διάφορα περίεργα, σκαρφιζόντουσαν ό,τι συνδυασμό ουσιών και στοιχείων χωρούσε στη φαντασία τους και ήλπιζαν, με βάση κάποια νεφελώδη φιλοσοφία που, ως γνωστόν, καθόλου δεν επηρεάζει τις χημικές αντιδράσεις στο φυσικό (και μάταιο) τούτο κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι, προφανώς, υπήρχαν και δοκιμαστές. Χώρια που οι καλύτεροι επίδοξοι πελάτες προέρχονταν, αυτονόητα, από την άρχουσα τότε τάξη. Σίγουρα κρύβεται κάποια κωμικοτραγωδία κάπου εδώ γύρω, αλλά δεν είναι της παρούσης. Το σίγουρο είναι πως δεν θα ήθελες να είσαι ο δοκιμαστής τέλος πάντων. Δεν αποκλείεται να έβαζαν π.χ. μέλι ή σκόρδο στη “συνταγή” για να…πηγαίνει κάτω ευκολότερα.

Στην τύχη λοιπόν προέκυψε η πυρίτιδα και ο πολιτισμένος κόσμος αναγνώρισε μονομιάς την πολεμική της χρησιμότητα. Αυτό δεν σήμαινε ότι είχε και ιδέα για να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Για αυτό και χρειάστηκαν αιώνες χρήσης σε βασικά εκρηκτικά πριν καταφέρει οποιοσδήποτε να καταλήξει στο πυροβόλο όπλο χωρίς να παίρνει μαζί και αυτούς που δεν πρέπει με το πάτημα της σκανδάλης.

Και πώς έρχεται η εξέλιξη; Με τη διασκέδαση φυσικά. Τα λογής λογής πυροτεχνήματα στα οποία θεωρούνται διαχρονικά “μάστορες” οι Κινέζοι ήταν προϊόν του πειραματισμού με την πυρίτιδα, έστω και για θέαμα.

Την επόμενη φορά που θα στρογγυλοκαθίσεις να παρακολουθήσεις τη φιέστα ενός πρωταθλητή, τα εγκαίνια ενός σημαντικού κτιρίου, την υπερβολή των Mad Video Music Awards, θυμήσου, κάποιος μοναχός στην Κίνα νόμιζε ότι θα ζήσει για πάντα προκειμένου να κάνεις εσύ χάζι. Μάντεψε ποιος απογοητεύτηκε περισσότερο.

Μάθετε περισσότερα για τα πυροτεχνήματα  στο http://www.balloon-fire.gr/

Προηγούμενο άρθροΤηλυκράτης: Πρόκριση από τα….11 βήματα (2-1 τον Διαγόρα Σεβαστής)
Επόμενο άρθροΗ σωτηρία της Χαριτίνης από το σωματείο ζωόφιλων Λευκάδας