Αρχική Άλλες ειδήσεις Ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ μοχλός ανάπτυξης της χώρας

Ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ μοχλός ανάπτυξης της χώρας

0

Άρθρο του Φίλιππου Βουκελάτου*

Όπως είναι γνωστό, με την είσοδό μας στην ΕΟΚ, την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχ και την ένταξη μας στην ΟΝΕ, η Ελληνική Κυβέρνηση παρέδωσε σημαντικά εργαλεία άσκησης Εθνικής πολιτικής.

Οι ΔΕΚΟ, σε όσες τέλος πάντων το δημόσιο διατηρεί ακόμη το 51% των μετοχών, είναι ένα από τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε σήμερα, για να έχουμε λόγο στην πολιτική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Εάν δώσουμε και αυτές τις στρατηγικές επιχειρήσεις, ειδικά όσες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα στον ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο, τότε είναι σαν να παραδίδουμε τη χώρα δέσμια, στα συμφέροντα αγνώστων.

Δεν υπερασπίζομαι φυσικά ένα μοντέλο διοίκησης όπου ο κάθε υπουργός θα μπορεί να αποφασίζει με ιδιοτελή κίνητρα τον τρόπο λειτουργίας μιας δημόσιας επιχείρησης, υπερασπίζομαι τον δημόσιο έλεγχο σε μια στρατηγικής φύσεως δημόσια εταιρεία, η οποία καλείται να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να είναι ανταγωνιστική και να υπηρετεί ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα προς όφελος  της κοινωνίας.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εκσυγχρονιστεί μια δημόσια επιχείρηση. Το ότι οι ΔΕΚΟ πρέπει να έχουν μια σημαντική αυτονομία, δεν αμφισβητείται. Είναι όμως υποχρέωσή τους να συντάσσονται με το στρατηγικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας.

Σε ότι αφορά την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία τους στο πλαίσιο της αγοράς, μπορούμε κάλλιστα να εκμεταλλευτούμε τις εταιρείες συμβούλων που υπάρχουν ανά την γη, να μισθώσουμε manager εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι και θα συμβάλλουν με τις γνώσεις και τις  ικανότητες τους, στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξή των ΔΕΚΟ, χωρίς να υπηρετούν ανταγωνιστικά προς τη χώρα μας συμφέροντα.

Είναι αφελές να πιστεύει κανείς πως αυτό μπορεί να συμβεί μέσω ενός στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο θα εκχωρήσουμε και την πλειοψηφία των μετοχών. Διότι όταν έρθει ο στρατηγικός επενδυτής, αυτός προφανώς θα ανήκει σε κάποιο πολυεθνικό σύστημα εταιρειών και οι αποφάσεις του θα αφορούν πρωτίστως στην κάλυψη των συμφερόντων αυτών των εταιρειών.  Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουμε πραγματικά παραδώσει τη χώρα μας δέσμια, σε άγνωστα ξένα συμφέροντα.

*Ο Φίλιππος Βουκελάτος είναι αν. Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΕπέκεινα: Μια βραδιά περισυλλογής και στοχασμού
Επόμενο άρθροΠασχαλινό πρόγραμμα του Κέντρου Νεότητας στο Νυδρί