Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Οι «θείοι» του Αντετοκούμπο ήτανε από τη Λευκάδα!

Οι «θείοι» του Αντετοκούμπο ήτανε από τη Λευκάδα!

0
Διακρίνονται από αριστερά Νίκος Σκλαβενίτης, Χρήστος Βλάχος, Κώστας Σκλαβενίτης, Ευαγγελία Καββαδά.

Γράφει ο Κώστας Σκλαβενίτης

Μέχρι το 1970 ζούσαμε στην Κατούνα Λευκάδας. Το χειμώνα πηγαίναμε εκεί στο Δημοτικό σχολειό και το καλοκαίρι κατεβαίναμε στο επίνειο της τη Λυγιά.

Πιτσιρικάδες τότε σχεδόν ολόκληρη τη μέρα τη βγάζαμε στη θάλασσα και κυρίως μπροστά στου Αποστόλη το καφενείο εκεί που βρίσκεται σήμερα η ψαροταβέρνα «Ο Γιάννης».

Το λιμάνι της Λυγιάς τη δεκαετία του 60. Δεξιά στη φωτογραφία η παραλία που κάναμε μπάνιο και αριστερά ένα δεντράκι λυγιάς(λυγαριάς) Φωτογραφία από τις εκδόσεις Τσιρίμπαση “Αλισάχνη στα ίχνη της ζωής”.
Ήταν μια φανταστική παραλία με ψιλή άμμο μέσα και καθαρό κάτασπρο βότσαλο έξω που καθόμασταν.
Η θάλασσα, ο ήλιος και το παιδομάζωμα μας συνέπαιρνε και ξεχνούσαμε να μαζευτούμε στο σπίτι το μεσημέρι.
Πολλές φορές όταν περνούσε η ώρα…η μάνα μας ερχότανε με μια βέργα να μας φοβερίξει και να μας μαζέψει. Η βέργα ήτανε από λυγιές (λυγαριές) που υπήρχαν σε αφθονία τότε και με το ξύλο αυτό που είχε ελαστικότητα αν έτρωγες καμιά…σ έτσουζε πολύ.

Βρέθηκαν κι αυτά για την τύχη μας τότε…από εκεί δε προέκυψε και το όνομα Λυγιά του χωριού μας.

Στη φωτογραφία που είναι τραβηγμένη περίπου το 1966 τα δύο μαυράκια είμαστε τα αδέρφια Νίκος και Κώστας, τα άλλα δύο είναι τα πρωτοξάδερφά μας Χρήστος και Βαγγελιώ.

Η διαφορά μας στο χρώμα είναι εμφανής. Εγώ το χρώμα το’ χα από τα γεννοφάσκια μου αλλά ο κι Νίκος που ήταν καστανός…είμαστε κατάμαυροι από τον ήλιο και την αρμύρα, τα δε ξαδέρφια που δεν ζούσανε στη Λυγιά αλλά στην ορεινή Κατούνα και κατέβαιναν για μπάνιο λίγες φορές το καλοκαίρι  είναι λευκά στο χρώμα.

Ο τίτλος του θέματος δόθηκε από σεβασμό στο Γιάννη μας, που κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες με την πορεία του στο ΝΒΑ κι όχι για κανένα άλλο λόγο.
Επ’ ευκαιρία της αναφοράς στο όνομά του, θέλω να τον προσκαλέσω στο όμορφο νησί μας και στο χωριό μας τη Λυγιά.

Τα ψάρια ή οτιδήποτε άλλο θελήσει να φάει….θα τα κεράσει η ταβέρνα «Ο Γιάννης» για να μου πατσίσει την διαφήμιση που έμμεσα του έκανα σήμερα χωρίς να υπάρχει πρόθεση προβολής της.

Άλλωστε «Γιάννης θα πίνει …Γιάννης θα κερνάει»!

 

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Antetokounmpo, Ο Έλληνας!
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακή χορευτική βραδιά Χορευτικού Ομίλου Λευκάδας