Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Πολυμηχανημα: πώς να επιλέξετε το ιδανικό για τις ανάγκες σας

Πολυμηχανημα: πώς να επιλέξετε το ιδανικό για τις ανάγκες σας

0

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα πολυμηχανημα καθώς εκτός από εκτυπώσεις, χρειάζεστε να βγάζετε φωτοτυπίες, να σκανάρετε έντυπα και εικόνες ή και να στέλνετε fax.

Στην αγορά θα βρείτε δεκάδες πολυμηχανηματα που να σας εξυπηρετούν αλλά πώς θα επιλέξετε το ιδανικό για τις ανάγκες σας; Δείτε ποια βασικά χαρακτηριστικά χρειάζεται να προσέξετε.

Πολυμηχάνημα Inkjet ή Laser τεχνολογίας;

Μια από τις πιο ουσιώδεις επιλογές που πρέπει να κάνετε προτού προμηθευτείτε το νέο σας πολυμηχάνημα είναι αν θα πρόκειται για Inkjet (έκχυσης μελάνης) ή τεχνολογίας laser.

Inkjet

Ένα πολυμηχάνημα Inkjet προσφέρει καλύτερη ποιότητα φωτογραφιών και εργονομία, καθώς αντικαθιστά 3 ή και 4 μηχανήματα. Κοστίζει σημαντικά λιγότερο από ένα τεχνολογίας Laser, καθώς οι τιμές των πιο οικονομικών μοντέλων ξεκινούν από τα 40 ευρώ.

Στα μειονεκτήματά του Inkjet πολυμηχανήματος καταγράφονται η ταχύτητα -όσο γρήγορο και αν είναι, δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με ένα Laser- και το μακροπρόθεσμο κόστος. Τα μελάνια κοστίζουν λιγότερο από το toner του laser, αλλά τυπώνουν λιγότερες σελίδες στον κύκλο ζωής τους.

Laser

Το πολυμηχάνημα laser λειτουργεί με toner, αντί για μελάνι. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι η υψηλή ταχύτητα εκτύπωσης -μπορεί να εκτυπώσει περισσότερες από 20 σελίδες ανά λεπτό. Είναι πιο οικονομικό όσον αφορά στο κόστος της εκτύπωσης καθώς ένα toner χρειάζεται αντικατάσταση έπειτα από πολλές χιλιάδες εκτυπώσεις σελίδων.

Ένα πολυμηχάνημα laser βέβαια, είναι αρκετά πιο ακριβό από ένα Inkjet και έχει πιο μεγάλο μέγεθος που σημαίνει ότι ο χρήστης είναι απαραίτητο να έχει προνοήσει το σημείο της τοποθέτησής του. Είναι σημαντικό επιπλέον να ξέρετε ότι η laser τεχνολογία προσφέρει μέτρια ποιότητα εκτύπωσης φωτογραφιών.

Ποιο από τα δύο;

Προτού αποφασίσετε αν θέλετε ένα πολυμηχάνημα Inkjet ή ένα Laser, είναι απαραίτητο να έχετε θέσει σε προτεραιότητα τις ανάγκες σας. Το πολυμηχάνημα προορίζεται για οικιακή ή επαγγελματική χρήση; Οι εκτυπώσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε έγγραφα ή σε φωτογραφίες; Η χρήση θα είναι καθημερινή, συχνή ή πιο περιστασιακή; Οι απαντήσεις σας στα εν λόγω ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το πολυμηχάνημα που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Scanner και Fax: πόσο χρήσιμα είναι;

Αν επιθυμείτε να ψηφιοποιείτε έγγραφα και φωτογραφίες, τότε το scanner σάς είναι απαραίτητο. Ο σαρωτής είναι ενσωματωμένος στο πολυμηχάνημα με σκοπό να «συνεργάζεται» με τον εκτυπωτή της συσκευής και να σας παρέχει ποικίλες εργασίες. Εφόσον το μοντέλο που θα επιλέξετε συνδέεται με την τηλεφωνική σύνδεση ή με το Ίντερνετ τότε γίνεται εφικτή η απευθείας αποστολή του ψηφιακού αρχείου με fax ή email.

Το fax θεωρείται στις ημέρες μας παρωχημένο μέσο μετάδοσης κειμένων, σχεδίων ή φωτογραφιών, καθώς χρησιμοποιεί το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας. Αν όμως έχετε συναλλαγές με επιχειρήσεις και κυρίως με υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου, τότε σας είναι παραπάνω από χρήσιμο.

Το πολυμηχάνημα που διαθέτει fax συνδέεται με την τηλεφωνική γραμμή και ο χρήστης μπορεί να αποστέλλει έγγραφα και εικόνες σε παραλήπτες που διαθέτουν αντίστοιχο πολυμηχάνημα ή συσκευή fax. Αφού κρίνετε ότι η λειτουργία fax είναι απαραίτητη, προσέξτε να επιλέξετε ένα πολυμηχάνημα που να διαθέτει επαρκή μνήμη για τη λήψη fax για να μην χάσετε κάποιο σε περίπτωση που τελειώσει το χαρτί στον τροφοδότη.

Προηγούμενο άρθροΕπιλέγω ΕΠΑΛ: Ημερίδα για την επαγγελματική εκπαίδευση
Επόμενο άρθροΣτην τελική ευθεία οι εγγραφές για τον 7ο Πράσινο Ημιμαραθώνιο