Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Πώς να αλλάξετε ένα ελαστικό

Πώς να αλλάξετε ένα ελαστικό

0

Η αλλαγή ελαστικών στη μέση του δρόμου δεν είναι δύσκολη αν ξέρετε πώς να το κάνετε.

Βεβαιωθείτε ότι το όχημα είναι σε επίπεδο και σκληρό έδαφος.

Καθώς θα σηκώσετε το όχημα, πρώτα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές να το κάνετε χωρίς το όχημα να πέσει από τον γρύλο. Ελέγξτε για να δείτε αν το όχημα είναι πάνω σε επίπεδο οδόστρωμα, χωρίς λακκούβες ή εξογκώματα που μπορεί να κινήσουν το όχημα ενώ οι δύο τροχοί του είναι σηκωμένοι από το έδαφος. Επίσης, θα χρειαστεί να ελέγξετε αν το οδόστρωμα είναι συμπαγές και μπορεί να υποστηρίξει το βάρος του αυτοκινήτου , όταν αυτό σηκωθεί. Αν για παράδειγμα, βρίσκεται πάνω σε μαλακό έδαφος, όπως χώμα ή άμμο, το βάρος του αυτοκινήτου θα σπρώξει το γρύλο μέσα στο έδαφος όταν προσπαθήσετε να σηκώσετε το όχημα, και ο γρύλος θα κολλήσει κάτω από το όχημα.

Ελέγξτε ότι έχετε το κλειδί για τα μπουλόνια.

Αν το αυτοκίνητό σας έχει κλειδωμένα μπουλόνια, θα πρέπει να βρείτε το κλειδί για αυτά. Συνήθως θα είναι τοποθετημένο στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, σε μία από της θήκες της πόρτας , ή κοντά στην ρεζέρβα. Θα μοιάζει σαν υποδοχή από κάποιο σετ, αλλά στο τελείωμα θα παρατηρήσετε ένα ασυνήθιστο σχήμα που θα εφαρμόζει στα μπουλόνια των τροχών σας.

Ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.

Αν έχετε το manual του αυτοκινήτου μαζί σας, θα σας βοηθήσει πολύ. Θα σας πει που μπορείτε να βρείτε τον γρύλο και το κλειδί για τα μπουλόνια, πώς να τα χρησιμοποιήσετε κατάλληλα και που να τοποθετήσετε τον γρύλο για να σηκώσετε το όχημα χωρίς να του προκαλέσετε ζημιά. Θα σας πει επίσης που είναι τοποθετημένη η ρεζέρβα και πώς να την βγάλετε από αυτήν την περιοχή.

Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο δεν θα κινηθεί.

Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να κυλίσει το όχημά σας, καθώς προσπαθείτε να αλλάξετε το ελαστικό και υπάρχουν δύο τρόποι να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν θα συμβεί εκτός από το να τραβήξετε χειρόφρενο.

Αρχικά επιλέξτε την πρώτη ταχύτητα ή την όπισθεν με την μηχανή κλειστή. Η αν το όχημά σας είναι αυτόματο βάλτε το στο «Ρ». Αυτό γιατί το χειρόφρενο λειτουργεί για τους δύο τροχούς. Συνήθως τους πίσω και αν βάλετε όπισθεν με την μηχανή κλειστή μπορεί να κλειδώσει τους τροχούς οδήγησης, συνήθως τους μπροστινούς.
Δεύτερον φροντίστε να μπλοκάρετε φυσικά την κίνηση του οχήματος για να μείνει εκεί που πρέπει. Βρείτε ποιοί τροχοί είναι διαμετρικά αντίθετοι με τον τροχό που θα αντικαταστήσετε. Έπειτα βρείτε δύο πέτρες και βάλτε τες μπροστά και πίσω από αυτούς τους τροχούς ώστε να μην μπορεί το όχημα να κινηθεί προς καμία κατεύθυνση.

Χαλαρώστε τα μπουλόνια των τροχών.

Είναι σημαντικό να χαλαρώσετε να παξιμάδια ή τα μπουλόνια που συγκρατούν τον τροχό που θέλετε να αλλάξετε πριν σηκώσετε το όχημα. Αυτό γιατί ο τροχός είναι υπερβολικά σφιχτά βιδωμένος και μόλις οι τροχοί είναι στον αέρα μπορεί να αρχίσουν να γυρίζουν ακανόνιστα όταν προσπαθήσετε να χαλαρώσετε τα παξιμάδια.

Βρείτε τον γρύλο του αυτοκινήτου σας.

Ο γρύλος του αυτοκίνητου συνήθως θα είναι τοποθετημένος στο port baggage του αυτοκινήτου σας, είτε στα πλαϊνά πάνελ είτε κάτω από το πάτωμα . Σε μερικά αυτοκίνητα, μπορεί να βρίσκεται κάτω από το καπό. Μόλις τον βρείτε βγάλτε τον από το αυτοκίνητο.

Βρείτε την ρεζέρβα του αυτοκινήτου σας.

Τώρα είναι η στιγμή αν βγάλετε την ρεζέρβα του αυτοκινήτου και να την τοποθετήσετε στο έδαφος δίπλα από το όχημα, ώστε να μην πειράξετε το όχημα όταν θα είναι ανυψωμένο. Οι περισσότερες ρεζέρβες είναι τοποθετημένες σε ένα ντουλαπάκι κάτω από το πάτωμα του port baggage. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σηκώσετε το χαλάκι και να ψάξετε για κάτι που να την σηκώσει. Σε μερικά παλαιότερα οχήματα θα πρέπει να στρίψετε μια βίδα που βρίσκεται στο πάτωμα του port baggage πάλι κάτω από το χαλάκι, που θα ελευθερώσει την θήκη της ρεζέρβας κάτω από το όχημα. Δείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου αν έχετε αμφιβολίες.

Βάλτε τον γρύλο κάτω από το αυτοκίνητο.

Θα πρέπει αν κοιτάξετε το manual του αυτοκινήτου σε αυτό το κομμάτι. Θα σας υποδείξει που πρέπει να τοποθετήσετε τον γρύλο. Συνήθως θα είναι κάτω από το μπροστινό ή το πίσω παράθυρο, ή ακριβώς πίσω από τον άξονα των μπροστινών τροχών, ανάλογα με το που βρίσκεται ο τροχός που θα πρέπει να αλλάξετε.

Ανυψώστε το όχημα.

Ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, ανυψώστε τον γρύλο. Μπορεί να χρειαστεί να συνδέσετε το κλειδί του τροχού σε ένα παξιμάδι που έχει ο γρύλος, ή μπορεί ο γρύλος να έχει ενσωματωμένη μανιβέλα που μπορεί να χρησιμοποιήσετε. Συνεχίστε να ανυψώνετε μέχρι ο τροχός που θέλετε να αλλάξετε να μην ακουμπά στο έδαφος. Αν το αυτοκίνητο πάει να γλιστρήσει σταματήστε να ανυψώνετε και γυρίστε τον γρύλο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αφαιρέστε τον τροχό με το σκασμένο ελαστικό.

Ήρθε η στιγμή να αφαιρέσετε τον τροχό από το κανάλι στο οποίο συνδέεται. Χρησιμοποιώντας το κλειδί για τα μπουλόνια, ξεβιδώστε μέχρι τα παξιμάδια να βγουν εντελώς. Έπειτα αφαιρέστε τον τροχό. Να είστε προσεκτικοί με αυτό καθώς ο τροχός μπορεί να είναι πιο βαρύς από ότι πιστεύετε.

Εφαρμόστε την ρεζέρβα .

Αν ο τροχός είναι δεμένος με παξιμάδια, είναι σχετικά εύκολη η διαδικασία. Βάλτε στις 4 ή 5 τρύπες του τροχού τα παξιμάδια που είχε ο τροχός που αλλάξατε.

Ασφαλίστε τον τροχό.

Τώρα μπορείτε να βιδώσετε τα παξιμάδια ή τα μπουλόνια. Μην χρησιμοποιήσετε ακόμα το κλειδί για τα μπουλόνια, απλά σφίξτε τα μπουλόνια με το χέρι σας.

Χαμηλώστε το αυτοκίνητο.

Εφαρμόζοντας την αντίθετη διαδικασία από αυτή με την οποία ανυψώσατε το όχημα, χαμηλώστε με τον γρύλο μέχρι το όχημα να στέκεται και πάλι στους 4 τροχούς.

Βιδώστε καλά τον τροχό.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το κλειδί για τα μπουλόνια σε αυτή τη φάση. Σφίξτε τα όσο πιο καλά μπορείτε με το χέρι σας και έπειτα χρησιμοποιήστε το βάρος του σώματός σας για να τα σφίξετε όσο πιο καλά γίνεται με το κλειδί.

Μαζέψτε τα εργαλεία σας και φύγετε.

Βάλτε τον παλιό τροχό πίσω στο αυτοκίνητο και μαζέψτε το κλειδί και τον γρύλο σας. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τις πέτρες από τους τροχούς κάτω από τους οποίους τις βάλατε για να μην κυλίσει το όχημα πριν φύγετε. Τώρα είστε έτοιμοι να κυκλοφορήσετε και πάλι στον δρόμο.

Αν ακούσετε οποιοδήποτε είδος θορύβου όταν είστε και πάλι εν κινήσει, σταματήστε και χρησιμοποιήστε το κλειδί για τα μπουλόνια για να ελέγξετε ότι τα μπουλόνια και τα παξιμάδια του τροχού που μόλις αλλάξατε είναι όσο πιο καλά βιδωμένα γίνεται.

Πηγή πληροφοριών: https://tyrestore.gr

Προηγούμενο άρθρο26 εικαστικοί εμπνέονται από την ποιητική συλλογή του Μίμη Κούρτη
Επόμενο άρθροΠροβολή παιδικής ταινίας πάνω στο κύμα στη Λυγιά