Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα ΠΟΥ: Αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής

ΠΟΥ: Αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής

0

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται το προσδόκιμο της ζωής και για τις διαφορές που παρατηρούνται τόσο μεταξύ των δύο φύλων όσο και μεταξύ φτωχών και πλουσίων, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για την υγεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, το προσδόκιμο ζωής στον κόσμο αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια από το 2000 μέχρι το 2016. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε το 2000 έχει, κατά μέσο όρο, προσδόκιμο ζωής 66,5 χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται όμως για όσους γεννήθηκαν το 2016 και φτάνει τα 72 χρόνια!

Αυτή η ομολογουμένως εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται κυρίως στη μείωση των θανάτων των παιδιών κάτω των 5 ετών, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική, όπου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, της ιλαράς και άλλων μεταδοτικών ασθενειών. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η πρόοδος που έχει επιτύχει η επιστήμη αναφορικά με την αντιμετώπιση του AIDS, μιας ασθένειας που έπληξε μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου τη δεκαετία του 1990.

Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής επηρεάζεται και από τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες. Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, στις χώρες εκείνες όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά, οι άνθρωποι ζουν κατά 18,1 χρόνια λιγότερα σε σύγκριση με τους κατοίκους άλλων χωρών, που διαθέτουν υψηλό εισόδημα.

Φέτος συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στα στατιστικά στοιχεία και ο παράγοντας «φύλο». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, το 2019 αναμένεται  να γεννηθούν 73 εκατομμύρια αγόρια και μόλις 68 εκατομμύρια κορίτσια.

Ωστόσο, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος για τις γυναίκες φτάνει τα 74,2 έτη, ενώ για τους άνδρες τα 69,8 έτη. Το μικρότερο προσδόκιμο ζωής των ανδρών εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στους άνδρες το 2016 ήταν κατά 75% υψηλότερο απ’ ότι στις γυναίκες. Επίσης, διπλάσιοι άνδρες σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα ενώ άνδρες είναι και τα τέσσερα στα πέντε θύματα ανθρωποκτονιών.

 

 

Προηγούμενο άρθροMeteo.gr: Στρόβιλος με χαμηλές νεφώσεις στο Νότιο Ιόνιο
Επόμενο άρθροΥΠΕΣ: Από πότε «παγώνουν» οι προσλήψεις στους ΟΤΑ – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις