Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Ο Σπ. Σπύρου στο Συνέδριο Ευρωπαίων Συνδικαλιστών στην Αθήνα

Ο Σπ. Σπύρου στο Συνέδριο Ευρωπαίων Συνδικαλιστών στην Αθήνα

0

Δελτίο τύπου για το συνέδριο που παρευρέθη ο Σπ.Σπύρου

Θέματα

1. Ο Σπ. Σπύρου στο Συνέδριο Ευρωπαίων Συνδικαλιστών στην Αθήνα
2. Επαφές περιφερειάρχη για τα υδατοδρόμια – υδροπλάνα
3. Σύσκεψη για τα αιολικά πάρκα

Μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι «θύματα» της κρίσης

Προσκεκλημένος στο Συνέδριο Ευρωπαίων Συνδικαλιστών, που έγινε σήμερα στην Αθήνα, ήταν ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, ο οποίος έλαβε το λόγο για να μεταφέρει την αγωνία τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που, όπως είπε, αποτελούν τα μεγάλα «θύματα» της κρίσης.

Άκουσα προσεκτικά, δήλωσε ο περιφερειάρχης, τις ομιλίες τόσο της Ελληνίδας επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, όσο και της αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και του ευρωβουλευτή Σταύρου Λαμπρινίδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σημαντικά θέματα που αγγίζουν και την περιοχή μας.

Ανάπτυξη για ποιους; Ανεβαίνει η ανεργία στα Ιόνια

Ωστόσο, πρόσθεσε, σκόπιμο ήταν ν’ ακουστεί και η φωνή της περιφέρειας και να πω ότι δε συμμερίζομαι τις απόψεις εκείνων που αναφέρθηκαν σε αίσθημα αλληλεγγύης και κρίνουν ότι η ευθύνη για την κρίση είναι εθνική, αφού ακόμη από τη δεκαετία του ’90 όλοι γνωρίζουμε ότι πολλοί Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ούτε οι μειώσεις μισθών αλλά ούτε και η φορολόγηση των αδυνάτων έφερε το ποθητό για την Κυβέρνηση αποτέλεσμα μείωσης του χρέους.

Κανένας αναπτυξιακός νόμος, ανέφερε, δεν έδωσε και δε δίνει ανάσα στους μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να απασχολήσουν εργαζόμενους και η ανεργία στα Ιόνια Νησιά αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων 20 ετών.

Με στρεβλώσεις και παραπληροφόρηση, κατέληξε ο κ. Σπύρου, με δυσκαμψία των τραπεζών να δανειοδοτήσουν, με απόδοση ευθυνών σε όλους, το πρόβλημα δε λύνεται.

Θαλάσσια συνοριακή φύλαξη

Αναφερόμενος στην ομιλία της κ. Ξενογιαννακοπούλου, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και την αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ», είπε ότι πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και να ενισχυθεί η συνεργασία στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης. Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η στενή και μόνιμη συνεργασία των έξι χωρών της Μεσογείου της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου με τη FRONTEX για τη δημιουργία ενός δικτύου διαρκών θαλάσσιων περιπολιών.

–    Έρχονται τα υδροπλάνα;

Ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο και λίγο πριν την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα μας, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, θα έχει αύριο το πρωί στην Αθήνα κρίσιμες συναντήσεις.

Το θέμα των υδροπλάνων, εξάλλου, υπήρχε στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έγινε το Σάββατο, αλλά δε δόθηκε η χρονική δυνατότητα συζήτησης.
Σύμφωνα με τους εισηγητές περιφερειακούς συμβούλους, Κώστα Γιαννακούρη και Γιώργο Κάφυρη, τα υδροπλάνα, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά του Ιονίου, είναι αξιόπιστη λύση ως μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή.

Ενδιαφέρον για τα υδατοδρόμια

Όπως ανέφερε ο κ. Σπύρου, έχει καταγραφεί σημαντικό ενδιαφέρον για τα υδατοδρόμια από τους φορείς του τουρισμού και του νησιωτικού χώρου, ενώ ισχυρά ονόματα της αγοράς έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για συμμετοχή στο εγχείρημα.

  • –    Σύσκεψη για Αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα

Σε ανοιχτό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πριν το θέμα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προγραμματίζει να φέρει το ζήτημα των αιολικών πάρκων ο κ. Σπύρου.

Δεν είμαι υπέρ ούτε κατά, δήλωσε, το μόνο που επιζητώ, όπως και όλοι οι πολίτες, πιστεύω, είναι να ενημερωθούμε αρμοδίως για όλες τις πλευρές του ζητήματος.

Δεν ξεχνώ, διευκρίνισε, ότι η περιοχή μας στηρίζει την ανάπτυξή της στον τουρισμό και άρα και στο πλούσιο φυσικό της περιβάλλον, που ουδείς θέλει να καταστραφεί, αλλά από την άλλη οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά και τους εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας.

Στη σύσκεψη θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους αφενός το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου αλλά και οι Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι, έτσι ώστε ν’ ακουστούν όλες οι απόψεις – με τη σχετική τους τεκμηρίωση – και να καταλήξουμε, είπε, σε μια πρόταση.

Προηγούμενο άρθροΗ φωτογραφία της Πρέβεζας
Επόμενο άρθροΑπαξίωση ή καταξίωση του περιφερειακού συμβουλίου;