Αρχική Μόνιμες Στήλες Άγγελος του Νότου Τα ζώα συντροφιάς και οι… σύντροφοι!

Τα ζώα συντροφιάς και οι… σύντροφοι!

0

του Άγγελου Τρωιάνου

Όταν πριν από λίγο καιρό έγραφα πως θα ασχοληθούμε με τον νόμο Τσιρώνη σύντομα, εννοούσα αυτό, τώρα. Αναρτήθηκε και αποσύρθηκε ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς, αν ακούσατε κάτι.

Δηλαδή τώρα, που βγήκε ο νόμος για τα δεσποζόμενα και τ’ αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην δημόσια διαβούλευση και ξέσπασε πλέον ανοικτά ο Πόλεμος μεταξύ φιλόζωων (οργανωμένων και εθελοντών), με το ΥΠΑΤ και πιο συγκεκριμένα με τον εμπνευστή και υλοποιητή του αποσυρθέντος νομοσχεδίου, τον αναπληρωτή  υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, Γιάννη  Τσιρώνη. Στη πραγματικότητα, πρόκειται για τροποποίηση του εν ισχύ ν. 4039/12, τον οποίο όμως ο Τσιρώνης, τον έκανε …καινούριο, κυριολεκτικά.

Η μουρμούρα είχε αρχίσει από την σύσταση της επιτροπής που θα μελετούσε την υπόθεση, όπου ο Τσιρώνης έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του στις φιλοζωικές οργανώσεις: Στην σύνθεση της επιτροπής ( EpitropiTsironiMeli   ) θα βρεις υπαλλήλους του υπουργείου, νομικούς συμβούλους, κτηνίατρο, θα βρεις συνεργάτες του υπουργού (“ειδικοί”, χωρίς λοιπά στοιχεία), αλλά φιλοζωική οργάνωση δε θα βρεις. Και μάλλον ούτε και τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ δεν θα βρίσκεις αν κρίνουμε από την τότε απόφαση της ΚΕΔΕ ( ΑΠΟΦΑΣΗ-ΓΙΑ-ΟΜΑΔΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ).

Βέβαια, είναι ικανός να σου παρουσιάσει καμιά ή κανέναν από τους “ειδικούς” συνεργάτες του, κάνα πρώην επικοινωνιολόγο πχ, για φιλόζωο και εκπρόσωπο της τάδε γνωστής/άγνωστης στους πολλούς οργάνωσης κλπ κλπ. Είναι και παραείναι ικανός για τέτοια, γι’ αυτό άλλωστε είναι υπουργός -έστω, αναπληρωτής- ακόμα. Όμως αλλού είναι το ενδιαφέρον.

Ο σκοπός της σύνθεσης της επιτροπής γίνεται σαφής από το ενημερωτικό σημείωμα ( http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/6238-dt220318a )

του νέου νόμου, απ’ όπου αντιγράφω την πρώτη φράση:
Διανύουμε τον έβδομο χρόνο ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου για πρώτη φορά Νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία αυτών από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

Και αντιγράφω και ακριβώς από κάτω, στο Β, στις κατ’ άρθρο ρυθμίσεις:

            “Άρθρο 1
Προστίθενται οι ορισμοί:
Α) Εμπόριο Ζώων Συντροφιάς,
Β) Εμπορική Εκτροφή και Φύλαξη Ζώων Συντροφιάς και Εκτροφέας Ζώων Συντροφιάς,
Γ) Ιδιοκτήτης (μόνο φυσικό πρόσωπο). Η έννοια του ιδιοκτήτη στον παρόντα νόμο είναι     ταυτόσημη με την έννοια του κατόχου ζώου συντροφιάς – αρθ.4 2017/1992 ΦΕΚ Α΄31              Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των ζώων συντροφιάς –          προκειμένου να εναρμονιστεί η Εθνική νομοθεσία με την σχετική Ενωσιακή Νομοθεσία.

Το πρώτο που βλέπει κανείς είναι το οξύμωρο του να προστατεύεις τα ζώα συντροφιάς από την εκμετάλλευση, θεσπίζοντας δύο εμπόρια πάνω τους. Κι όμως. Έτσι πρέπει να γίνει. Να συμφωνήσεις με τους εμπόρους τα όρια τους.

Κι αφού τους βάλεις όρια, να καλέσεις τις φιλοζωικές, τους εθελοντές και τους Δήμους να θεσπίσετε μαζί τις εναλλακτικές του ιδιοκτήτη. Γιατί τώρα, με τις υποχρεώσεις που του φορτώνετε, οι έμποροι τον έχουν όπως τον θέλουν τον “ιδιοκτήτη”, δεμένο χειροπόδαρα. Εμπορευματοποίηση των ψυχών, για να σωθούν τα ζωντανά και εις θάνατον ο εθελοντισμός.

Από Πράσινο Αριστερό άνθρωπο αυτά ρε Κύριε Υπουργέ Γιάννη;

Ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τις φιλοζωικές να πάνε στην επιτροπή, γνωρίζοντας πως θα ήτανε μειοψηφία. Το ίδιο πράγμα δηλαδή θα κατέληγε ο νόμος, απλά οι φιλοζωικές θα το νομιμοποιούσαν.

Ο σκοπός είναι να πληρώσει κι άλλα ο φιλόζωος κι ο εθελοντής, προκειμένου να κρατήσει τα ζώα του. Αυτή τη πικρή γεύση μου αφήνει ο νόμος Τσιρώνη. Είμαι σίγουρος πως οι φιλοζωικές θα έχουν κι άλλα πολλά ακόμα να πουν. Μια πρώτη γεύση παίρνουμε εδώ. ‘Όμως  εγώ εστιάζω σ’ αυτό που άλλωστε κι ο ίδιος ο υπουργός λέει ευθαρσώς:

 «Πληρώνουμε για το ΙΧ μας γιατί όχι για το κατοικίδιο μας;»
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/tsironis-lironoyme-gia-to-ih-ms-giati-ochi-gia-to-katoikidio-mas/

Να πληρώσουμε; Κι άλλα; Από που κατ’ αρχήν ρε παιδιά; Γιάννη;

Μήπως κε Τσιρώνη νομίζετε πως παίρνουμε όλοι 7,000 τον μήνα;

Δηλαδή, σκέφτομαι τον Χρήστο, τον γιο του φούρναρη στη πλατεία του χωριού, που κυκλοφορεί και γύρω του μαζεύονται 14 γάτες. Τις ξέρει δε όλες, με το μικρό τους. Ο Σπύρος, η Μαρίκα και το Νινί. Είναι αυτός που συνεννοείται με την τοπική φιλοζωική αν χρειάζεται κάτι καμιά γάτα. Μια φιλοζωική που κάνει τ’ αδύνατα δυνατά όποτε χρειαστεί. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ευτυχώς έχουν μέλη καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού από το εξωτερικό, που όποτε έρχονται συμβάλλουν δυναμικά, κι έτσι καταφέρνουν να κάνουν ένα πρόγραμμα στειρώσεων. Αλλά δε φτάνει. Σε ψαροχώρι στη Λευκάδα είμαστε και ψαροχώρι χωρίς γάτες είναι σα κομπολόι δίχως χάντρες. Άμα ακριβύνει κι η στείρωση πχ, άστα να πάνε…

Αλλά για να ξαναγυρίσουμε στον εθελοντή μας, τι πρέπει να κάνει κε Υπουργέ; Του φτάνει μια υπουργική αποζημίωση τον μήνα για να τις στειρώσει, τσιπώσει και συνεχίσει να τις περιποιείται όλες; Κι αν τελικά δεν μπορεί να τις κρατήσει όλες, αυτές που δε θα “τσιπώσει” τι θα γίνουνε; Που θα πάνε; Που θα κάνουν στείρωση; Στις ανύπαρκτες δημοτικές υποδομές; Οι υποστελεχωμένοι έτσι κι αλλιώς Δήμοι, θα αναλάβουν να στειρώσουν τις γάτες του Χρήστου; Ή μήπως σκοπεύουν οι μεγαλέμποροι και τα μεγαλοεκτροφεία να καλύψουν το κενό; Και με τι κόστος για τον Δήμο;

Όλα τα παραπάνω, έχουν δημιουργήσει έντονη δυσφορία έως αποστροφή των φιλόζωων (και όχι μόνο) από τον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι αυτοί δεν είναι καθόλου λίγοι. Είναι μάλιστα πολλοί, και την εποχή που πας σύντροφε να κρατήσεις τη δημοσκοπική σου διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο, είναι πολύτιμοι…

Το θέμα έχει απασχολήσει τα ανώτερα αλλά και τ’ ανώτατα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης. Το Μαξίμου κάποια στιγμή είχε καλέσει τον αν. υπουργό, όπως επιβεβαιώνουν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Με δεδομένη την ανάκληση του νομοσχεδίου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν να ήταν αυτή η κατεύθυνση που του έδωσε τότε το Μαξίμου, ή αν έκανε ο Τσιρώνης του κεφαλιού του. Αλλά και πάλι, δεν άκουγε κανείς στο Μαξίμου τόσο καιρό τον αχό που πλησίαζε; Καλά ο Τσίπρας ο ίδιος, είναι απασχολημένος με σοβαρότερα, εκεί γύρω του σε κάνα γραφείο δεν υπάρχει κανείς να κάνει αποδελτίωση; Δεν άκουσε κανένας την Π.Φ.Π.Ο. που διαμαρτυρόταν;

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θέμης Δημητρακόπουλος του τμήματος Οικολογίας και συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων, φωνάζει καιρό τώρα. Τα δε απομεινάρια των Οικολόγων Πράσινων,  έχουν φρίξει.

Δεν τους φτάνει που ο Τσιρώνης έχει διαλύσει εντελώς τα όργανα του κόμματος, τώρα διώχνει και τους φιλόζωους. Αλλά κι εκεί, ο σκοπός αυτός είναι, να φύγουν όλοι και να μείνει μόνος του. Να αυτοπροτείνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για (υφ) υπουργοποίηση  ως μπροστάρης ενός ανύπαρκτου πια απο-Κόμματος, με μια ΜΗ τηρηθείσα προεκλογική συμμαχία. Τι εξευτελισμός για ένα κόμμα που όταν ήταν ενωμένο είχε καταφέρει να πάρει περισσότερες ψήφους από αυτές που πήρε ο Λεβέντης στις τελευταίες εκλογές…

Ο Τσιρώνης, είναι γνωστός για τις φασιστοειδείς μεθόδους του από παλιά σ’ εμάς, τους “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” των Οικολόγων Πράσινων, μέθοδοι οι οποίες περιλαμβάνουν από κλήση …Αστυνομίας και τραμπούκων στα γραφεία, ψευδείς κατηγορίες και παράνομες (αντικαταστατικές) διαγραφές, μέχρι φυσική βία εναντίον “αντιφρονούντων” στελεχών του Κόμματος.

Το σίγουρο είναι πως ο αυτός ο Νόμος ανήκει στις “χαμένες μπαλιές” του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε δηλαδή την ευκαιρία να συσπειρώσει κοντά του όλον αυτόν τον κόσμο κι έτσι να διευρύνει θετικά την κοινωνική του επιρροή στη εκλογική βάση. Αντ’ αυτού, κατάφερε να τους κάνει ν’ ακούνε ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουν σαν γάτες που καταβρέχονται, -ανατριχιάζουν και βγάζουν νύχια.

Για την ώρα, το μένος δείχνει να ξεσπάει στον Τσιρώνη, ήδη έχει φτιαχτεί γκρουπ στο φέισμπουκ με τίτλο Ενωμένοι Φιλόζωοι εναντίον Νόμου Τσιρώνη

Ο Γιάννης (με τα δύο ν) μαθαίνει πως τα σκυλιά δαγκάνε κι οι γάτες γρατζουνάνε. Και αναδιπλώνεται, καλώντας τις φιλοζωικές σε διάλογο.

Βλέπω μάλιστα την ΚΕΔΕ στο πλευρό της Ομοσπονδίας, οπότε θα πρότεινα στα συντρόφια να μην ξεχάσουν τους εθελοντές και να μην αφήσουν τον Τσιρώνη να τα ξανακάνει μούσκεμα. Ας του γίνει λίγος κυβερνητικός έλεγχος επί τω έργω. Έχει και παλιούς γνωστούς εκεί ο Τσιρώνης, ξέρουν πως να τον μαζέψουν.

Η μπαλιά χάθηκε, κοιτάξτε τώρα να κάνετε καμιά απόκρουση της προκοπής, μη βάλετε το αυτογκόλ τώρα. Γιατί αντιπολίτευση δεν έχετε, μόνοι σας παίζετε στο γήπεδο. Μόνο με αυτογκόλ χάνετε το παιχνίδι.

Αλλά ούτε και γκολ βάζετε. Όλο “χαμένες μπαλιές” είστε.

Δεν κερδάτε έτσι, σύντροφοι…

Ο Άγγελος του Νότου

Προηγούμενο άρθροΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Νυδριού & Περιχώρων “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” στην Βουδαπέστη
Επόμενο άρθροΟ Ηρακλής πήρε το “θρίλερ” στην έδρα της Δόξας Λευκάδας με 89-87