Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Βιβλίο και μουσική

Βιβλίο και μουσική

0
music-score

music-score

Γράφει ο Μιχάλης Μακρόπουλος.

Σ’ αυτόν τον 15ήμερο Αναγνώστη, ένα βιβλίο γεμάτο μουσική και έντονα βιωμένη ζωή, και δυο βιβλία για τη μουσική:

b30060

Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφόρησε ξανά εφέτος, στην παλιά μετάφραση της Ιουλίας Ραλλίδη, η θρυλική αυτοβιογραφία της Μπίλι Χόλιντεϊ Η κυρία τραγουδάει τα μπλουζ. «Η Μαμά και ο Μπαμπάς ήταν ακόμη παιδιά όταν παντρευτήκανε. Αυτός ήταν δεκαοχτώ χρονών, εκείνη δεκάξι κι εγώ τριών», με τούτη τη φράση η σπουδαιότερη ίσως τραγουδίστρια της τζαζ ξεκινά να ξετυλίγει το μίτο της ζωής της στον Ουίλιαμ Ντάφτι. Εθισμός, ρατσισμός, φυλακίσεις, οι σχέσεις της με διάσημους της εποχής –μουσικούς κι ανθρώπους της σόουμπιζνες− παρελαύνουν απ’ τις σελίδες της αυτοβιογραφίας της με γλώσσα σταράτη, που δεν ωραιοποιεί και δε χαρίζεται.

(Η κυρία τραγουδάει τα μπλουζ, Billie Holiday, μετ. Ιουλία Ραλλίδη, Άγρα 2012)

 b157537Οι εκδόσεις Νεφέλη είχαν κυκλοφορήσει το ᾽83 το βιβλίο του Κρίστοφερ Σμολ Μουσική-Κοινωνία-Εκπαίδευση, μια αναζωογονητική, ρηξικέλευθη θεώρηση του τρόπου που ο Δυτικός ακροατής, και δη αυτός της κλασικής μουσικής, αντιμετωπίζει τη μουσική εμπειρία, σ’ αντιδιαστολή με τον τρόπο που τη βιώνουν άλλοι πολιτισμοί. Το 2010 κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Ιανός άλλο ένα βιβλίο του Σμολ, με τίτλο Μουσικοτροπώντας, όπου ο συγγραφέας μιλά με οξυδέρκεια για τη μουσική ως εμπειρία συνυφασμένη εντέλει με το ίδιο το νόημα της ζωής. Στην αίθουσα συναυλιών που λίγο μυρίζει κλεισούρα, η σκέψη του Σμολ είναι η πόρτα που ανοίγει  για να μπει φρέσκος αέρας.

(Μουσικοτροπώντας,  Christopher Small, μετ. Δήμητρα Παπασταύρου, Στέργιος Λούστας, Ιανός 2010)

b176237Μουσικολόγος και φιλόσοφος ο Τέοντορ Αντόρνο, από τα λαμπρότερα πνεύματα της σχολής της Φρανκφούρτης. Από τις εκδόσεις Νήσος κυκλοφόρησε το 2012 η Φιλοσοφία της νέας μουσικής, μείζον θεωρητικό κείμενο του 20ου αιώνα γραμμένο μεταξύ 1940-᾽48, σε ενδελεχή μετάφραση της Τούλας Σιετή. Η μοναδική ευρυμάθεια του Αντόρνο, ο ευρηματικός τρόπος που στο έργο του συνδιαλέγονται η φιλοσοφία, η κοινωνιολογία και η μουσική, συνθέτουν έναν βαθύ λόγο που απαιτεί διαρκή εγρήγορση από τον αναγνώστη, ανταμείβοντάς τον ωστόσο αδρά.

(Η φιλοσοφία της νέας μουσικής, Theodor Adorno, μετ. Τούλα Σιετή, Νήσος 2012)

*Ο Μιχάλης Μακρόπουλος είναι συγγραφέας και μεταφραστής λογοτεχνίας.

 

Προηγούμενο άρθροΝαρκισσισμός
Επόμενο άρθροΕλληνική βραδιά στο Karma