Αρχική Άλλες ειδήσεις Η διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας έκρυβε θησαυρό

Η διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας έκρυβε θησαυρό

0

15/07/2017


Επερώτηση του επικεφαλής της Νέας Ιονίου Πολιτείας, κου Σπυρίδωνα Σπύρου προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο


Θέμα: Η ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΥΛΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΚΡΥΒΕ ΘΗΣΑΥΡΟ

κ.  Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Τις 3/7/2017 με αρ.Πρωτ.Oικ.886 και ΑΔΑ ΩΗΑΖΨΔΟΚΚ-8Ν2 με τη διαδικασία του ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ, δώσατε διαταγή και όχι εντολή να πληρωθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία του έργου ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, έναντι του 34ου λογαριασμού, το ποσό των 1.452.859,88€ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Με το ποσό αυτό, και έπονται και ακόμα περί τις 200.000€ καλύπτονται διεκδικήσεις της εταιρείας, από την ΠΙΝ για αποζημίωση διαφόρων φύσεως εργασιών, για τις οποίες οι αρμόδιοι υπάλληλοι, έμπειροι και έντιμοι μηχανικοί της ΚΕΡΚΥΡΑΣ και της ΛΕΥΚΑΔΑΣ εξέφρασαν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους, για το ύψος του αιτούμενου ποσού, για το ατεκμηρίωτο των απαιτήσεων τους, για την ασάφεια στην περιγραφή των επιπλέον εργασιών.

Αυτά υποστηρίζονται όχι από κάποιους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, αλλά από τους ίδιους τους υπαλλήλους που συνέταξαν και τους 33 λογαριασμούς που είχαν προηγηθεί της ολοκλήρωσης του έργου. Θα περίμενε μάλιστα κάποιος, ότι οι υπάλληλοι αυτοί, θα εύρισκαν την κατανόηση του κ. Περιφερειάρχη και θα προκαλούσαν ένα προβληματισμό και ένα διάλογο. Αντί αυτού οι έχοντες απόλυτη γνώση του έργου αγνοήθηκαν και παραγκωνίστηκαν. Δεν έκρυψαν μάλιστα τον αποτροπιασμό τους και την απογοήτευσή τους.

Έτσι φτάσαμε στο ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην Περιφέρειά μας, αλλά και σε άλλες Περιφέρειες που λειτουργούν δημοκρατικά.

Τον Μάρτιο του 2017 στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή η αντιπολίτευση δια του κ. ΚΟΥΡΗ και του κ. ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΥ ψήφισαν αρνητικά για τη δαπάνη αυτή.

κ. Περιφερειάρχη,

Ο τόπος βουλιάζει, η κοινωνία πεινάει, η σύνταξη μειώνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και εσείς με περίσσια προθυμία, με το πιστόλι στον κρόταφο, δίνετε ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, από εθνικούς πόρους.

Γιατί άραγε; Εάν είναι νόμιμο αυτό που κάνετε, γιατί αντιδρούν οι υπάλληλοι; Μήπως γι’ αυτό πολύ πρώιμα δείξατε έναν έντονο αυταρχισμό για να τους σπάσετε τον τσαμπουκά, να τους καταργήσετε τα αντανακλαστικά και να τους έχετε πειθήνια όργανά σας;

Είναι πολλά τα λεφτά κ Γαλιατσάτε και εύλογες οι απορίες που διατυπώνονται.

Ζητάμε να μας καταθέσετε όλα τα συνημμένα που εμπεριέχονται στην απόφαση πληρωμής του 34ου λογαριασμού.


Κέρκυρα, 15/07/2017

ΘΕΜΑ: Η πρόσφατη παραίτηση του Γενικού διευθυντή του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΠΤΑ) ανέδειξαν το νοσηρό κλίμα και τα φαινόμενα παρακμής που καιρό τώρα επικρατούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Τις 19 Ιουνίου του 2017 συνήλθε εκτάκτως στην έδρα της Περιφέρειας το διοικητικό συμβούλιο του ΠΤΑ προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού των 40.000€, ως συμμετοχή του ΠΤΑ  κατά 80% σχεδόν στο κεφάλαιο της υπό σύσταση ΑΕ, με την επωνυμία ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΑΝΑΠΤYΞΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Το επείγον του θέματος συνίστατο στο ότι την επομένη ημέρα υπήρχε καταληκτική ημερομηνία, γιατί είχαν περάσει δύο μήνες από την έγκριση της εταιρείας (21/04/2017), για την κατάθεση του μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους των μετόχων.

ΜΕΤΟΧΟΙ

1   ΠΤΑ  40.000€

2   Δήμος  Κέρκυρας 10.000€

3  Επιμελητήριο Κέρκυρας 2.000€

4  Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων 2.000€

5  Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας 2.000€.

Από την αρχή της συνεδρίασης, υπήρξε ένσταση εκ μέρους μας, αλλά και από άλλα μέλη του ΔΣ καθώς δεν είχε εγκριθεί το καταστατικό της ΑΕ από το περιφερειακό συμβούλιο και το ΠΤΑ. Δεν υπήρχε μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της εταιρείας και αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός στο κατά πόσο είναι νόμιμη η συμμετοχή του ΠΤΑ στην υπό σύσταση εταιρεία. Τους προβληματισμούς μας αυτούς τους ενίσχυσε ένα υπόμνημα που κατατέθηκε εκ μέρους του διευθυντή του ΠΤΑ, το οποίο και σας το καταθέτω. Ο διευθυντής του ΠΤΑ είναι ένας έμπειρος υπάλληλος με 32 χρόνια ευδόκιμη και έντιμη υπηρεσία στο δημόσιο. Το υπόμνημα αυτό ήταν υπογεγραμμένο και από άλλους τρείς έμπειρους υπαλλήλους του ΠΤΑ, που δεν θα έβαζαν την υπογραφή τους ελαφρά τη καρδία.

Το υπόμνημα αυτό δεν μπορούσαμε εμείς να το παραβλέψουμε, ούτε και να το αγνοήσουμε.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για να αναδειχθεί ο αυταρχισμός και η καθεστωτική αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας εκ μέρους του κ Γαλιατσάτου, όταν ο διευθυντής του ΠΤΑ μεγαλοφώνως ξέσπασε λέγοντας ότι δεν αντέχει άλλο τις απειλές, τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και το ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ που του ασκείται καθημερινά. Δήλωσε δε ότι στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν κάνει εκπτώσεις και δεν θα υπογράψει δαπάνη που δεν τη θεωρεί τεκμηριωμένα νόμιμη. Γι’ αυτούς τους λόγους παραιτείται από το ΠΤΑ και υπέβαλε εγγράφως την επόμενη ημέρα την παραίτηση του. Με την πρωτόγνωρη και για μένα αυτή διαδικασία, αφού στη θέση του κ Περιφερειάρχη ήμουν εγώ πριν τρία χρόνια, δεν ίδρωσε το αυτί του κ. Γαλιατσάτου, αλλά μετά από δύο ημέρες μετακίνησε τον κ. Καλούση στην ΠΕ Κέρκυρας, σε θέση απλού υπαλλήλου, αφού προηγουμένως τον υποχρέωσε να εκταμιεύσει τις 40.000€ με τη διαδικασία του ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ (ΑΔΑ 60ΖΩΨΔΟΚΚ-ΟΔΠ).

Δηλαδή αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Η μέθοδος αυτή είναι λίαν προσφιλής στο κ Γαλιατσάτο και έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις, όταν θέλει να κάμψει την αντίσταση έντιμων και συνεπών δημοσίων λειτουργών.


Το κλίμα αυτό έχει τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους που αναλίσκονται καθημερινά στο να απαντούν σε αναφορές, να δαπανούν χρηματικά ποσά σε δικηγόρους και, να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Οι αντιπαραθέσεις και οι αντιπαλότητες έχουν επεκταθεί και μεταξύ των υπαλλήλων και έχουν δηλητηριάσει τις μεταξύ τους σχέσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που υπάλληλοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Στην Περιφέρεια υπάρχει σοβαρή έλλειψη δημοκρατίας, ξεκινώντας από την υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου που κανείς δεν το παρακολουθεί και ελάχιστους ενδιαφέρει. Η απουσία διαλόγου, η αποφυγή σας να δίνετε απαντήσεις σε αιτήματα, η αδυναμία σας να κάνετε πληρωμές σε δικαιούχους δίνουν την εικόνα ότι η Περιφέρεια υπολειτουργεί και σέρνεται. Δύο χρόνια σας μένουν. Υπάρχει χρόνος να ξεπεράσετε τις αγκυλώσεις σας και τις αριστερές σας ιδεοληψίες. Δε μπορείτε να λειτουργείτε με αυταρχικό τρόπο και να ενημερώσετε το περιφερειακό συμβούλιο για το σύννομο των πράξεων σας και εάν οι άλλοι μέτοχοι κατάθεσαν την συμμετοχή τους στην ανώνυμη εταιρεία μέχρι σήμερα.. Ζητώ να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα στους επικεφαλής των παρατάξεων.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση ΝΕ ΠΑΣΟΚ για την ΣΜΠΕ υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Επόμενο άρθροΧάλκινο μετάλλιο ο Φυτόπουλος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΠΠ/ΠΚ