Αρχική Άλλες ειδήσεις Παιδεία Δελτίο τύπου από το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Δελτίο τύπου από το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

0
tei-sea

Ανακοίνωση απο το Τ.Ε.Ι. Ιονιών Νήσων του τμήματος συντήρησης πολιτισμικής κληρονομιάς.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

17 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια ιστορία επιτυχίας από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Η συντήρηση ενός πολύτιμου ξύλινου σταυρού από το Άγιο Όρος στα εργαστήρια της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς χαρίζει σε μια φοιτήτρια του Ιδρύματος την πρώτη της επιστημονική δημοσίευση, και μάλιστα διεθνή. Η εργασία της θα παρουσιαστεί στο παγκόσμιο συνέδριο «Πολιτισμική Κληρονομιά από Ξύλο: Έρευνα και Συντήρηση στον 21ο Αιώνα», το οποίο διοργανώνεται στη Βαρσοβία από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.

Η ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε σηματοδοτήθηκε από την αγωνία χιλιάδων φοιτητών για το μέλλον των σπουδών τους, εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσε το «Σχέδιο Αθηνά». Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά ήταν και η φοιτήτρια της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο, Νίκη Πανταζίδου. Παρά τις αντιξοότητες, η 22χρονη τελειόφοιτη, με την καθοδήγηση της εργαστηριακής συνεργάτιδος και διδάσκουσας στο Τμήμα, Ευαγγελίας Κυριαζή, ΠΕ συντηρήτριας αρχαιοτήτων & έργων τέχνης, εργάστηκε μεθοδικά, παράλληλα με την παρακολούθηση των μαθημάτων της, και κατάφερε να επιτύχει την πρώτη της επιστημονική δημοσίευση, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συντήρηση ενός ξυλόγλυπτου σταυρού αγιασμού από το Άγιο Όρος, που ανατέθηκε στη φοιτήτρια ως εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος «Συντήρηση Ξύλου», οδήγησε σε ενδιαφέροντες προβληματισμούς και σε μια σειρά παρατηρήσεων και αναλύσεων, που κατέληξαν στη δημοσίευσή τους στο παγκόσμιο συνέδριο συντήρησης ξύλου του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), Heritage Wood: Research & Conservation in the 21st Century («Πολιτισμική Κληρονομιά από Ξύλο: Έρευνα και Συντήρηση στον 21ο Αιώνα»). Οι εργασίες τεκμηρίωσης, αναλύσεων και συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, από τη φοιτήτρια Νίκη Πανταζίδου και τους διδάσκοντες Ευαγγελία Κυριαζή MSc και Δρ. Αρτέμιο Οικονόμου, ενώ προγραμματίζονται επιπλέον αναλύσεις με τη συμμετοχή και άλλων διδασκόντων και τη συνεργασία και άλλων φορέων και επιστημόνων.

Τα έως τώρα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν με τη μορφή πόστερ στο κοινό συνέδριο τριών ομάδων εργασίας της Διεθνούς Επιτροπής Συντήρησης (ICOM-CC) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, και συγκεκριμένα των ομάδων Wood, Furniture & Lacquer, Scientific Research και Sculpture, Polychromy & Architectural Decoration. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου 2013 στο Εθνικό Μουσείο, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της πολωνικής πρωτεύουσας. Οι εργασίες του συνεδρίου θα δημοσιευθούν σε δύο τόμους. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει τις περιλήψεις των παρουσιάσεων και των πόστερ και ο δεύτερος αναλυτικά κείμενα με σχετική εικονογράφηση.

To ICOM (International Council of Museums), γνωστό στα ελληνικά ως Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με πάνω από 30.000 μέλη: επαγγελματίες από τον χώρο των μουσείων, ειδικούς από 137 χώρες, 117 Εθνικές και 31 Διεθνείς Επιτροπές, αφιερωμένες σε διάφορες ειδικότητες που σχετίζονται με το μουσείο και τη λειτουργία του. Στους σκοπούς του περιλαμβάνονται η θέσπιση προτύπων σε θέματα σχεδιασμού, διοίκησης και οργάνωσης συλλογών, η δικτύωση επιστημόνων και επαγγελματιών από τον χώρο του μουσείου, η έρευνα σε θέματα μουσείων και πολιτισμικής κληρονομιάς, η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και άλλα.

Η δημοσίευση, με τίτλο The study and treatment of a late 18th – mid 19th C. Sanctification Cross from Mount Athos («Μελέτη και συντήρηση ενός σταυρού αγιασμού τελών 18ου-αρχών 19ου αι. από το Όρος Άθως»), συνυπογράφεται από τη διδάσκουσα Ευαγγελία Κυριαζή και τη φοιτήτρια Νίκη Πανταζίδου. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι από τις συνολικά 72 εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, μόλις 2 είναι από την Ελλάδα.

Την προσπάθεια της φοιτήτριας και της διδάσκουσας του Τμήματος στηρίζει και ο σύλλογος φοιτητών. Είναι ενθαρρυντικό ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη χώρα μας, νέοι επιστήμονες, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, επιμένουν να ασχολούνται με την έρευνα και αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά νοιάζεται για την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά μας, η οποία χρήζει της προστασίας μας.

Μια πρώτη παρουσίαση της μελέτης και των συντελεστών της έγινε στο Ionian Channel – Τηλεόραση Ζακύνθου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε από εδώ: http://imerazante.gr/2013/10/14/72434

Προηγούμενο άρθροΔελτίο τύπου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών
Επόμενο άρθροΗ τουριστική αναβάθμιση της Λευκάδας συνεχίζεται….