Αρχική Άλλες ειδήσεις Παιδεία Εισαγωγή αποφοίτων ΕΠΑΛ σε διετή κύκλο σπουδών των ΑΕΙ

Εισαγωγή αποφοίτων ΕΠΑΛ σε διετή κύκλο σπουδών των ΑΕΙ

Ένας νέος θεσμός σχεδιάζεται για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η «προνομιακή» εισαγωγή (χωρίς εξετάσεις) των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων σε διετή κύκλο σπουδών επιπέδου 5 μέσα στα ΑΕΙ. Προς τον σκοπό αυτό η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Τ.Ε.Κ) διοργάνωσε Ημερίδα στο ΑΕΙ Δυτικής Αττικής Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), το Σάββατο 9 Δεκ. 2017, με θέμα τις «ΔΙΕΤΕΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.», σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπ/κού Προσωπικού ΤΕΙ.

Στην Χώρα μας το ποσοστό των μαθητών που φοιτούν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την Γενική Εκπαίδευση. Παρ’ όλες τις ιδιαίτερες θετικές θεσμικές ενέργειες υπέρ των αποφοίτων ΕΠΑΛ (ισότιμο Απολυτήριο Λυκείου με το Γενικό συν αναβαθμισμένο Επαγγελματικό Πτυχίο επιπέδου 4, ένα έτος φοίτηση σε ΙΕΚ αντί δύο των αποφοίτων Γενικού Λυκείου, εισαγωγή αποφοίτων και στα ΑΕΙ με ποσοστό 1% μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ) το ποσοστό των φοιτούντων μαθητών στα ΕΠΑΛ δείχνει εξαιρετικά χαμηλό (πανελλαδικά είναι μόνο 28%, και στην Λευκάδα είναι κάτω από 10%).

Εισηγήσεις έκαναν ο Π. Μακρυγιάννης, πρόεδρος ΕΕΤΕΚ, ο Κ. Αδριανουπολίτης, αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΚ, ο Ν. Παΐζης επιστημονικός σύμβουλος Κ.ΑΝ.Ε.Π./ΓΣΕΕ, ο Σ. Γεωργάτος πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Α. Κοκκόσης, πρόεδρος Ο.Σ.Ε.Π./ΤΕΙ, ο Ι. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο Δ/ντής ΙΕΚ Αιγάλεω Δ. Κυριακός, και Καθηγητές ΑΕΙ.

Στην ημερίδα συμμετείχε ο Αναστάσιος Στάμου, Δ/ντής του 1ου ΕΠΑΛ Λευκάδας και μέλος της ΕΕΤΕΚ.