Αρχική Άλλες ειδήσεις Παιδεία Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Λευκάδας στην διημερίδα “Εκπαίδευση και Λαογραφία στην Αριδαία...

Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Λευκάδας στην διημερίδα “Εκπαίδευση και Λαογραφία στην Αριδαία Πέλλας

0

Το 1ο Γυμνάσιο Λευκάδας συμμετείχε με 21 μαθητές/τριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου στη διημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας στην Αριδαία με θέμα «Εκπαίδευση και Λαογραφία» στις 24 & 25 Απριλίου 2018. Στη διημερίδα έλαβαν μέρος 25 σχολεία από όλη την Ελλάδα και παρουσίασαν στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού του τόπου τους.

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας παρουσίασαν σε πολιτιστικό περίπτερο και ανέδειξαν τη λαϊκή παράδοση της Λευκάδας. Συγκεκριμένα, εκτέθηκαν στοιχεία του πνευματικού βίου («Άπαντα Βαλαωρίτη», παραμύθια, λευκώματα, εργασίες μαθητών για τοπικά έθιμα κ.α.) και δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να απολαύσουν τοπικά εδέσματα.

Οι μαθητές/τριές μας ακόμα χόρεψαν λευκαδίτικους χορούς. Αρχικά καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους, τραγουδώντας με την είσοδο τους τη λευκαδίτικη καντάδα «Νησάκι μου όμορφο» και στη συνέχεια τους ξεσήκωσαν με την παραδοσιακή Πατινάδα, Θιακό, Καραβάκι και άλλους χορούς. Στα πλαίσια της διημερίδας οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στα Λουτρά Πόζαρ και παρακολούθησαν μια θεατρική παράσταση σε ποντιακή διάλεκτο από μαθητές λυκείου της περιοχής.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές/τριες που με ζήλο και προθυμία συνέβαλαν στην αποστολή, καθώς και τους γονείς τους, που πρόσφεραν πολλά από τα αντικείμενα που εκτέθηκαν στο περίπτερο. Επίσης, ευχαριστούμε την ενορία Ευαγγελίστριας Λευκάδας, που διέθεσε τις παραδοσιακές στολές, όπως και τις «Πίτες της μαμάς» για την προσφορά της λαδόπιτας. Τέλος, θα ήταν παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε τον κ. Μπίνο Δημήτριο, δήμαρχο Αλμωπίας και τον κ. Μπαχαράκη Θωμά, διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας για τη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία που μας πρόσφεραν. Ευχόμαστε η φετινή διημερίδα να αποτελέσει την απαρχή ενός θεσμού που θα παγιωθεί και θα καθιερωθεί ως η ετήσια πολιτιστική συνάντηση μαθητικών κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΚαι η Λευκάδα ανάμεσα στις 10 περιοχές της χώρας επεκτείνεται ο επιτυχημένος θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα
Επόμενο άρθροΤα θέματα του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας