Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Το τελευταίο που με απασχολεί είναι εάν περπατάω!

Το τελευταίο που με απασχολεί είναι εάν περπατάω!

0
alex taxildaris1

alex taxildaris1

Ο Άλεξ Ταξιλδάρης δίνει μαθήματα ζωής.

Όσοι έχουν ζήσει στην Κομοτηνή, έστω και για λίγο καιρό, θα έχουν ακούσει ή θα έχουν συναντήσει τον Άλεξ Ταξιλδάρη και τις δράσεις του συλλόγου “Περπατώ”.

Ο Άλεξ Ταξιλδάρης στα 21 του χρόνια, έπαθε ένα ατύχημα στο Ποσείδι της Χαλκιδικής που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή κάκωση στον νωτιαίο μυελό. Πριν το ατύχημα, έπαιζε μπάσκετ και βραβευόταν, μετά το ατύχημα κέρδισε μετάλλιο στην κολύμβηση στους Παρολυμπιακούς Αγώνες. Δεν άφησε τη ζωή του ν’ αλλάξει. Δεν μιζέριασε ούτε τα έβαψε μαύρα. Το γεγονός ότι κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, δεν του στέρει χαμόγελο και δράση… Και όλη μέρα τρέχει! Ο Άλεξ με σκληρές προπονήσεις -κάτω από αντίξοες συνθήκες- αποδεικνύει ότι η ζωή ανήκει σε αυτούς που δεν την παρατάνε. Παράλληλα, μαζί με άλλους ανθρώπους με κινητική αναπηρία πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν το Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ». Εκτός από αθλητής και πρόεδρος του Συλλόγου, ο Άλεξ είναι και ερωτευμένος… Αυτή είναι η δραστήρια ζωή του.

alex taxildaris5

«Στα 21 μου έπαθα το ατύχημα στη θάλασσα. Έπεσα να ξεπλυθώ στην παράλια εκεί που σκάει το κύμα και υπήρχε μπροστά μου ένας τσιμεντένιος βράχος κάτω από την επιφάνεια… Έπεσα με το κεφάλι εκεί και έσπασε ο 4ος και 5ος αυχενικός μου σπόνδυλος. Θυμάμαι τα πάντα: Το “ντουκ” στον βράχο, τα δευτερόλεπτα κάτω απ’ το νερό, την παρέα στην παράλια, το ασθενοφόρο».

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν μου συνέβη το ατύχημα ήταν να καταφέρω να μείνω ζωντανός διότι ήμουν μπρούμυτα για μερικά λεπτά χωρίς να μπορώ να πάρω ανάσα. Από πολύ νωρίς κατάλαβα τι μου έχει συμβεί, απλώς δεν περίμενα ότι θα είναι κάτι μόνιμο. Σίγα- σιγά συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει εξέλιξη και άρχισα να σκέφτομαι πως θα ανταπεξέρχομαι στην καθημερινότητα»…

«Στην αρχή μόλις σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, κοιτάς τον εαυτό σου σ’ έναν καθρέφτη και λες: “πώς έγινε αυτό σε μένα;” και σκέφτεσαι: “έφταιγα γι’ αυτό που μου συνέβη”; Κατ’ ευθείαν έφυγα για το κέντρο αποκατάστασης στη Γερμάνια. Μετά τους δύο πρώτους μήνες στο κέντρο, έπρεπε να βρω ξανά τη ζωή μου. Έστω και για μερικά λεπτά να μπορώ να κάνω κάτι εντελώς μονός μου: Και αυτό ήταν το κολύμπι»!

alex taxildaris4

«Οι 9 μήνες, που ήμουν στην Γερμανία, μου έμαθαν ότι μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου κανονικά. Ζεις με αυτό που έχεις και παλεύεις… Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες στην Ελλάδα, μπορείς να καταφέρεις να έχεις μια αξιοπρεπέστατη ζωή ακόμα και αν είσαι άτομο με κινητική αναπηρία. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν δομές αλλά υπάρχουν πολύ καλά καταρτισμένοι ειδικοί. Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να διστάζουν να ζητούν βοήθεια από ειδικούς».

«Δεν κάθισα ποτέ να ασχοληθώ εάν έχω δεχθεί ή όχι ρατσισμό -πρόβλημα τους. Οι Έλληνες είμαστε δυστυχώς ρατσιστές. Μας έκαναν με το ζόρι. Είμαστε λαός των ακρών: Ή δεχόμαστε υπερβολικά κάτι ή όχι. Είναι θέμα παιδείας».

Η μεγαλύτερη συγκίνηση που σου έχει χαρίσει το άθλημά σου; «Ακριβώς μετά την απονομή του ασημένιου μεταλλίου στην Αθήνα, την ώρα που περνούσα μπροστά από την κερκίδα. Να βλέπω εκτός από την οικογένεια μου και ξένο κόσμο να κλαίει από χαρά»…

alex taxildaris3

Παράλληλα, είσαι πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ»… «Ο Σύλλογος εδώ και 10 χρόνια βοηθάει άτομα με κινητικά προβλήματα. Στο «ΠΕΡΠΑΤΩ», έχει ιδρυθεί επίσης, το αθλητικό σωματείο που στηρίζει αθλητές με αναπηρία από την περιοχή και όχι μόνο. Και από φέτος λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης με τη βοήθεια του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, στο οποίο άτομα με κινητική αναπηρία εκπαιδεύονται για να γίνουν πιο αυτόνομα: δηλαδή να μπορούν να ντύνονται, να μαγειρεύουν, να οδηγούν, να κάνουν αθλητισμό. Θεωρούμε ότι μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου, η κοινωνία της Κομοτηνής έχει ευαισθητοποιηθεί. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να εξαλείψεις το ρατσισμό…

Εδώ ο κόσμος χαίρεται και νιώθει περηφάνια για όλους αυτούς ανθρώπους, που είναι κινητικά ανάπηροι και μπορούν και ζουν με αξιοπρέπεια. Η Κομοτηνή έμαθε από πρώτο χέρι τι σημαίνει κινητική αναπηρία και Παραολυμπιακό Κίνημα. «Με τη συμμετοχή μου στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε η πορεία μου στην κολύμβηση. Πρόκειται για ένα είναι πολύ απαιτητικό άθλημα. Για να διατηρήσω το επίπεδο που βρίσκομαι θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μου και εγώ τρέχω με πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι δεν έχω να κερδίσω περισσότερα πράγματα από τον πρωταθλητισμό στο κολύμπι… Δεν ξέρω ποιο θα είναι το επόμενο άθλημα που ασχοληθώ. Σκέφτομαι την σκοποβολή».

Ονειρεύεσαι να περπατήσεις πάλι; «Το τελευταίο που με απασχολεί είναι εάν περπατάω»…

Όταν έπαθες το ατύχημα και συνειδητοποίησες ότι δε θα περπατήσεις πάλι, σου πέρασε από το μυαλό να βάλεις τέλος στη ζωή σου; «Όχι ποτέ. Η ζωή συνεχίζεται, ο άνθρωπος δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τη ζωή του. Και μπορεί να το αντιμετωπίσει την αναπηρία του ως πρόκληση για να καταφέρεις ακριβώς τα ίδια με κάποιον άλλον άνθρωπο που δεν είναι ανάπηρος».Θα μπορούσε να είναι παράδειγμα και για άλλες πόλεις στη χώρα».

«Θέλω να δημιουργήσουμε μια ομάδα από ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το τρέξιμο. Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν άτομα τρίτης ηλικίας, πρωταθλητές, άτομα με αναπηρία, μη ανάπηρα άτομα και θα τρέχουν σε διάφορους αγώνες στον κόσμο για να μεταδώσουν ότι ο αθλητισμός ενώνει και ότι όλοι μπορούν ν’ ασχοληθούν μ’ αυτόν».

alex taxildaris2

Έχεις σχέση; «Ναι. Η κοπέλα μου ήταν σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας μου στο Λονδίνο».

Πόσο καιρό είστε μαζί; «Είμαστε τόσο καιρό όσο χρειάζεται για ν’ αποφασίσω ότι είναι η γυναικά της ζωής μου. Αυτή η κοπέλα, μου δημιουργεί την επιθυμία και τη σιγουριά για να κάνω οικογένεια μαζί της».

Πόσα παιδιά θέλετε να κάνετε; «Τουλάχιστον δύο».

Το περιβάλλον της κοπέλας σου έφερε αντιρρήσεις για τη σχέση σας επειδή είσαι κινητικά ανάπηρος; «Το αντίθετο ακριβώς… Το περιβάλλον της, μας ρωτάει πότε θα κάνουμε το επόμενο βήμα στη σχέση μας. Είναι πολύ θετικοί μαζί μας! Στο παρελθόν, μου έχει συμβεί να έχω μια κοπέλα που το περιβάλλον της, δεν ήθελε να είμαστε μαζί λόγω της αναπηρίας μου. Θεωρώ φυσιολογική τη συμπεριφορά αυτή… Έτσι είναι η Ελλάδα».

Θα παντρευτείτε; «Ρώτησε την ίδια»…

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στη LIFO

Προηγούμενο άρθροΤρέχουν να προλάβουν το εφάπαξ των 200.000 ευρώ
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο του Δ.ΙΕΚ Πρέβεζας στα ΜΜΕ