Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Αυξάνονται τα σκουπίδια στις ελληνικές θάλασσες – Το 50% είναι πλαστικά αντικείμενα

Αυξάνονται τα σκουπίδια στις ελληνικές θάλασσες – Το 50% είναι πλαστικά αντικείμενα

0

Έλλειψη παιδείας και ευαισθησίας για το περιβάλλον, τη φύση και τη ζωή, καταδεικνύουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο οποίος προειδοποιεί ότι παρά τη νομοθεσία και τις ενημερωτικές καμπάνιες, τα τελευταία15 χρόνια έχουν αυξηθεί τα απορρίμματα στις ελληνικές θάλασσες.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδεθοδώρου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το  50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών.

Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες που ξεκίνησαν δειλά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς έως σήμερα, τονίζει. Μάλιστα, επισημαίνει ότι «η πλαστική ρύπανση των ωκεανών ίσως είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών, θα πρέπει αφενός να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας και αφετέρου να αυστηροποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου εφαρμογής αυτού του νομοθετικού πλαισίου.

 

 

Προηγούμενο άρθροΗλικιωμένος… οδηγούσε ανάποδα στην Ιόνια Οδό
Επόμενο άρθρο2018: Ρεκόρ όλων των εποχών στα ταξίδια που έκαναν οι Έλληνες στο εξωτερικό