Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Ανακοίνωση της Αστυνομίας σχετικά με την εκπαίδευση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ

Ανακοίνωση της Αστυνομίας σχετικά με την εκπαίδευση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ

dias

Ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία.

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με δημοσιεύματα, που προβάλλονται και αναπαράγονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., με ισχυρισμούς για ανεπαρκή εκπαίδευση των στελεχών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

• Όπως είναι γνωστό, το σύνολο του προσωπικού της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχει εκπαιδευτεί σε μια σειρά επιχειρησιακών θεμάτων, όπως η οδήγηση μοτοσικλέτας, η χρήση όπλων και η σκοποβολή, οι τεχνικές αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, οι πρακτικές – τακτικές προσέγγισης και σύλληψης υπόπτων ατόμων, καθώς και διαχείρισης καταστάσεων κλιμακούμενης δυσκολίας.

• Η βασική αυτή μορφή εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική και συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του προσωπικού στη συγκεκριμένη Ομάδα (από την ίδρυση της τον Απρίλιο του 2010).

Εκτός από τη βασική εκπαίδευση, κάθε χρόνο προγραμματίζονται και υλοποιούνται μια σειρά συντηρητικών και άλλων ειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων. Σκοπός είναι η περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και η αποτελεσματική εφαρμογή βέλτιστων τακτικών και πρακτικών στη καθημερινή παρουσία και δράση της.

Ενδεικτικά, για το 2012, όσον αφορά στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής:

• Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συντηρητική εκπαίδευση (2.848) στελεχών της (το σύνολο του προσωπικού της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ), σε πολλαπλές εκπαιδευτικές σειρές, πεντάμηνης συνολικά διάρκειας, που άρχισε τον Μάιο και ολοκληρώνεται τέλος Οκτωβρίου.

• Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η μετεκπαίδευση (225) πρόσφατα τοποθετημένων στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., σε θέματα γρήγορης και ασφαλούς οδήγησης δικύκλου. Πραγματοποιείται από το Τμήμα Ειδικής Μετεκπαίδευσης Οδηγών (Τ.ΕΙ.Μ.Ο.), σε πολλαπλές εκπαιδευτικές σειρές, πεντάμηνης συνολικά διάρκειας, που ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο.

Επίσης :

• Ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο η εκπαίδευση εκατόν είκοσι έξι (126) αστυνομικών και Ειδικών Φρουρών, εθελοντών για τη στελέχωση της ΔΙ.ΑΣ. Η εκπαίδευση αποσκοπούσε στη βέλτιστη υπηρεσιακή κατάρτιση και στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης των υποψηφίων.

• Ολοκληρώθηκε τέλη Μαρτίου η εκπαίδευση συνολικά (750) Ειδικών Φρουρών, της εκπαιδευτικής σειράς 2011-2012, σε πενθήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια, με σκοπό την προσαρμογή και εξοικείωση τους στις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις επιχειρησιακές τακτικές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

• Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο η πενθήμερη εξειδικευμένη εκπαίδευση διακοσίων πενήντα (250) νεοεξερχόμενων Ειδικών Φρουρών, στο πλαίσιο της επιλογής τους για την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

• Ολοκληρώθηκε την 27-7-2012 η εκπαίδευση οκτακόσιων πενήντα επτά (857) Ειδικών Φρουρών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε θέματα χρήσης όπλων, πρακτικής σκοποβολής και συναφών θεμάτων.

Ανάλογες συντηρητικές και λοιπές μετεκπαιδεύσεις έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται για τις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ., που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας.

Η Ελληνική Αστυνομία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεχή εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Στόχος είναι η επίλεκτη αυτή επιχειρησιακή Ομάδα να παραμείνει αξιόμαχη και αποτελεσματική, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην συστηματική προσπάθεια του Σώματος για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασία των πολιτών.