Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Επτά αυτοκτονίες απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Επτά αυτοκτονίες απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

aytoktonia

Επτά περιπτώσεις εκδήλωσης αυτοκτονίας το τελευταίο δεκαήμερο.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε επτά (7) περιπτώσεις εκδήλωσης αυτοκτονίας μέσω του διαδικτύου το τελευταίο δεκαήμερο
Οι προτιθέμενοι αυτόχειρες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους σε θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ιστοσελίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και στο Facebook

Σε μία περίπτωση ενημερώθηκε η Europol για την αποτροπή αυτοκτονίας στη Γερμανία
Καθημερινά και σε 24ωρη βάση διενεργείται ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο δεκαήμερο απετράπησαν συνολικά επτά (7) περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου, σε διαφορές περιοχές της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε για επτά (7) χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) σε θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ιστοσελίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, καθώς επίσης είχαν επικοινωνήσει με χρήστες σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), εκδηλώνοντας την πρόθεση τους να αυτοκτονήσουν.
Από την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές αλλά και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εντοπίσθηκαν τα άτομα αυτά σε διάφορες περιοχές της χώρας, υστέρα από ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών των μηνυμάτων τους.

Επιπλέον, σε μία περίπτωση τα ηλεκτρονικά ίχνη προέρχονταν από πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου της Γερμανίας και από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε η Europol προκειμένου να ειδοποιηθούν οι αρχές της Γερμανίας και να εντοπιστεί ο προτιθέμενος αυτόχειρας.

Σε μία περίπτωση, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η προτιθέμενη αυτόχειρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Σε όλες τις περιπτώσεις σημαντική είναι η συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνδράμουν στις προσπάθειες για τη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων.

Υπενθυμίζεται, ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργεί σε 24ωρη βάση ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν όλο το 24ωρο με το 11012 ή την ηλεκτρονική διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr και να ενημερώνουν για παρόμοια περιστατικά, με σκοπό την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών.