Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην...

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

0

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα, το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ («Πορθητής»), το οποίο είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, φέρεται να κατέβασε τρυπάνι δυτικά του Ακάμα. Παρότι η Λευκωσία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Επιχείρησε παράλληλα να στείλει «μήνυμα απόλυτης αίσθησης ασφάλειας» τονίζοντας ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως έκανε γνωστό, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και συμφώνησαν να κινηθούν το επόμενο διάστημα, «ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» και «να συνδιαμορφώσουμε από κοινού, τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και οι δύο συμμετέχουμε». Στόχος, σημείωσε, είναι να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε γι’ άλλη μια φορά προκλητικός. Σε ομιλία του προς εξαγωγείς, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί. Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δύο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας»!

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, protothema.gr

 

Προηγούμενο άρθροΟ «ΟΡΦΕΑΣ» τιμήθηκε με το ειδικό Βραβείο “ΛΙΟΠΕΤΡΑ” στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ευρώτα
Επόμενο άρθροΑγνοείται ο Ινδός «Χουντίνι» – Βούτηξε αλυσοδεμένος στον ποταμό Γάγγη