Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Έρχεται ο αφρικανικός καύσωνας: Καμίνι η χώρα έως το Σάββατο

Έρχεται ο αφρικανικός καύσωνας: Καμίνι η χώρα έως το Σάββατο

0

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα πλήξουν τη χώρα το επόμενο διήμερο, με τον υδράργυρο να αναμένεται να αγγίξει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιώντας ότι έως και το Σάββατο θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει η ΕΜΥ:

α. Σήμερα Πέμπτη (01-8-2019) η θερμοκρασία θα φτάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα στους 36 με 38 και στη νησιωτική χώρα στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Αύριο Παρασκευή (02-8-2019) η θερμοκρασία θα φτάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα στους 38 με 39 και στη νησιωτική χώρα στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. Το Σάββατο (03-8-2019) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε όλη τη χώρα σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους στους 40 με 41 και πιθανόν στη Θεσσαλία στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία:

α. Το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου (03-8-2019) πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου. Τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα.

β. Από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου (03-8-2019) στο Ιόνιο και βαθμιαία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

Την Κυριακή (04-8-2019) προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική

Όπως ενημερώνει το meteo.gr, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι θερμότερες ημέρες θα είναι η Παρασκευή 02/08 και το Σάββατο 03/08, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 41 – 42 ⁰C.

Όμως, το κύμα ζέστης φαίνεται να είναι σύντομο, αφού από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 03/08, αναμένεται ενίσχυση των βορείων ανέμων με συνέπεια την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ στα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες του Σαββάτου 03/08.

Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 02/08 θα φτάσουν τους 39 – 40 ⁰C, τονίζει το meteo.gr.

 

Προηγούμενο άρθροΜειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στα κράνη μοτοσυκλετιστών
Επόμενο άρθροΝέα μελέτη σχετίζει τη διατροφή με τη θεραπεία του καρκίνου