Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Γάλλοι ζητούν να περιληφθούν τα αρχαία ελληνικά στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής...

Γάλλοι ζητούν να περιληφθούν τα αρχαία ελληνικά στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

0

Αίτημα για τη συμπερίληψη των αρχαίων ελληνικών  και των λατινικών στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco κατέθεσε μία γαλλική ένωση, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διεξάγεται στο Οτέν, με τη συμμετοχή 80 ερευνητών και πανεπιστημιακών από τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος της ένωσης Human-Hist, Βενσάν Μερκενμπρέκ, «θεωρήσαμε απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη διδασκαλία των λατινικών και των (αρχαίων) ελληνικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας». «Είναι επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε στο κοινό τη σπουδαιότητα και την ικμάδα των αρχαίων γλωσσών», πρόσθεσε.

Στο συνέδριο παρέστη και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ο οποίος χαρακτήρισε το μανιφέστο της Human-Hist «εμβληματικό και ουσιώδες» για την υπεράσπιση των αρχαίων γλωσσών που είναι «το ζωντανό σφρίγος της δικής μας γλώσσας», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα ελληνικά και τα λατινικά δεν είναι ούτε απαρχαιωμένες, ούτε ελιτιστικές γλώσσες και πρέπει να τις προωθήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους διδάσκοντες οι οποίοι «μεταλαμπαδεύουν αξίες».

Τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται στην πόλη Οτέν αδιαλείπτως εδώ και 2.000 χρόνια.

 

 

Προηγούμενο άρθροΜία Ελληνίδα νικήτρια στο βρετανικό Master Chef!
Επόμενο άρθροΤο τελευταίο ηλιοβασίλεμα του Μάρτη…