Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Ιωάννινα: Μείωση της ανεργίας με καλλιέργεια φυτών σε εγκαταλελειμμένα χωράφια

Ιωάννινα: Μείωση της ανεργίας με καλλιέργεια φυτών σε εγκαταλελειμμένα χωράφια

0

Ένα φιλόδοξο σχέδιο, που στοχεύει στη μείωση της ανεργίας στον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε εκείνους της μεταποίησης και της εμπορίας, πρόκειται να υλοποιήσει ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη» και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίες στις αρχές του προηγούμενου μήνα, που προβλέπει την καλλιέργεια αρωματικών – θεραπευτικών φυτών, σε εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις του δήμου Ιωαννιτών.

Όπως ενημέρωσε τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ο πρόεδρος της «Εύξεινης Πόλης» κ. Κρημνιανιώτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή ορισμένων, πιλοτικών, δημοτικών εκτάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών, αλλά και καρπών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τα τέλη του μήνα, έμπειροι επιστήμονες θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής. Σύμφωνα με τον κ. Κρημνιανιώτη «τον Απρίλιο, θα είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τις εκτάσεις και τις κατάλληλες καλλιέργειες για την κάθε μια, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος».

Ακολούθως, ομάδες νέων ανέργων θα εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, καθώς και στην επεξεργασία και την τυποποίηση των προϊόντων ώστε να αρχίσει η προώθηση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι μέσα από αυτή τη δράση, θα υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία. «Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την “Εύξεινη Πόλη” θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», τόνισε.

 

Προηγούμενο άρθροYouGov: Η ιταλική κουζίνα η δημοφιλέστερη στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Επόμενο άρθροΚυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδας “Τα Νέα της Λευκάδας”