Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Ιταλία και Γερμανία οι κορυφαίοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών

Ιταλία και Γερμανία οι κορυφαίοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών

mt_gallery

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές και το 2019, μετά το ιστορικό ρεκόρ που πέτυχαν το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Ιταλία αναδείχτηκε ως ο κορυφαίος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών. Στη δεύτερη θέση (από την 3η πέρυσι) «σκαρφάλωσε» η Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Κύπρος και η Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Κύπρος ανέβηκε στη σχετική κατάταξη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Τουρκία απώλεσε δύο θέσεις καθώς καταγράφηκε σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη γείτονα χώρα κατά 28,2%.

Η Βουλγαρία και ο Λίβανος ακολουθούν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ στην 7η θέση ανέβηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζοντας δύο θέσεις (από την 9η). Στην 8η θέση, με άνοδο τριών (από την 11η) βρίσκεται η Γαλλία, ενώ την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνουν η Ισπανία, με υποχώρηση μίας θέσης και οι ΗΠΑ, με υποχώρηση τριών θέσεων (ήταν στην 7η θέση).

Οι εξαγωγές έχουν εξελιχθεί σε βασικό καταλύτη για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 84,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,1% και ανήλθαν σε 7,86 δισ. ευρώ από 7,78 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 5,46 δισ. ευρώ από 5,29 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 159,1 εκατ. ευρώ ή κατά 3%.