Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Τρεις φίλοι, ένα κοπάδι πρόβατα και μια νέα αρχή!

Τρεις φίλοι, ένα κοπάδι πρόβατα και μια νέα αρχή!

0
foto copy

foto copy

Γιατί όχι κτηνοτρόφος;

«Μα… τι να πω;» ήταν η πρώτη αντίδραση. Και μετά κύλησαν όλα ομαλά εκεί στο στάβλο, στον κάμπο της Πεδινής, όπου η 27χρονη Πουλχερία Τσαβδάρη από τη Θεσσαλονίκη, με δυο φίλους συνεταίρους αποφάσισαν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Βιολόγος ο ένας, φοιτητής ο άλλος , και με άλλες ασχολίες στο ενεργητικό τους και οι δυο. Καλλιτέχνις από τη φύση της, αλλά και με σπουδές στη μουσική, και απόφοιτος του τμήματος πλαστικών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η Πουλχερία Τσαβδάρη, θα περίμενε κανείς ότι και η ενασχόλησή της θα ήταν ανάλογη…

Και βέβαια ασχολείται με τα εικαστικά και με τη μουσική. Παίζει κρουστά σε συναυλίες καί εδώ αλλά και σε άλλες πόλεις, συμμετείχε και σε συναυλίες με τον Ρος Ντέιλι. Η τελευταία εικαστική της παρέμβαση ήταν τα σκηνικά της παράστασης σύγχρονου χορού Shadow of a stretched arm που έγινε στα Παλιά Σφαγεία πριν ένα μήνα.

Και τώρα δηλώνεις κτηνοτρόφος…
Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Όπως σας είπα σπούδασα στο τμήμα πλαστικών τεχνών καθώς και μουσική, παίζω κρουστά. Περιστασιακά ασχολούμαι και με τα εικαστικά.

Πήρατε κάποια επιδότηση;
Όχι, δεν το κοιτάξαμε ακόμη. Γίνονται μια ορισμένη περίοδο οι διαδικασίες.

Είναι οικονομικό ρίσκο;
Ρίσκο, δεν νομίζω. Σίγουρα ήθελε ένα κεφάλαιο. Σμίξαμε και οι τρεις και δεν νομίζω ότι θα το χάσουμε. Αλλά θέλει έξυπνες κινήσεις. Καταρχήν να βρούμε έναν τρόπο να παράγουμε εμείς τις τροφές, να μην τις αγοράζουμε, να σπείρουμε καλαμπόκια, τριφύλλια… Και αρκετή δουλειά!

Ήταν ανάγκη επιβίωσης; Χόμπι; Μεράκι;
Γιατί πάντα το ήθελα. Το είχα σαν όνειρο ανάμεσα και σε άλλα περίεργα που ήθελα να κάνω στη ζωή μου.

Οι παππούδες σου είχαν ζώα;
Καταρχήν οι γονείς μου είναι συνταξιούχοι υπάλληλοι. Από την πλευρά του πατέρα μου, ο παππούς ήταν Μικρασιάτης και δεν τον γνώρισα, πέθανε νωρίς. Από τη μαμά μου, που ήταν από το Σταυράκι, είχε μποστανικά και πρόβατα αλλά δεν τον πρόλαβα. Η μαμά μου πάντα έλεγε ότι είναι πολύ δύσκολο να έχεις ζώα, και δεν μου έλεγε κάντο. Πίστευε ότι είναι μια άλλη τρέλα της Πουλχερίας και δεν θα το τολμήσει. Τη στιγμή μάλιστα που δεν είχα καθόλου εμπειρία, και δεν είχα βρεθεί με ανθρώπους που να έχουν ζώα. Τα τελευταία χρόνια γνώρισα, και έκανα φίλους και κτηνοτρόφους και τσομπαναραίους και έμαθα αρκετά πράγματα σχετικά με τα ζώα, όπως διατροφή, άρμεγμα, κούρεμα, σχετικά με την υγεία τους κλπ.

Ποιος έκανε το πρώτο βήμα;
Οι φίλοι μου. Εγώ είχα ξεκινήσει, στον ίδιο χώρο να φυτεύω μπαχτσέ. Είχα εμπειρία γιατί έβλεπα την μαμά μου που έχει κήπο και την βόηθαγα. Στην πορεία μπήκα κι εγώ συνεταίρος στα πρόβατα. Ο στάβλος και το λιβάδι μάς έχουν παραχωρηθεί από κάποιον φίλο.

Οι συνεταίροι είχαν γνώσεις, εμπειρία;
Ο βιολόγος, οι γονείς του χωρίς να είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι πάντα είχαν λίγα πρόβατα, λίγα γίδια, μοσχάρια, και έτσι είχε κάποια εμπειρία.

Πόσα πρόβατα αγοράσατε;
Δέκα εφτά και σκοπεύουμε να πάρουμε και άλλα. Έχουμε κι ένα κατσίκι και δυο γουρούνια.
Τα πρόβατα είναι ράτσας, και ήταν αρκετά πιο ακριβά από τα συνηθισμένα.

Θα ζεις απ’ αυτό;
Γιατί όχι; Θα ήθελα να είναι το κύριο επάγγελμα και να ζω απ’ αυτό. Τώρα κάνω και άλλη δουλειά, ετούτη είναι συμπληρωματική, όπως και οι φίλοι μου. Εξάλλου είμαστε τόσο λιτοί… Απόσβεση θα κάνουμε μετά ένα χρόνο περίπου. Πάντως έχουμε δηλωθεί στο κτηνοτροφικό τμήμα της Περιφέρειας.

Πώς είναι η συνεργασία με τους συνεταίρους;
Άριστη. Δουλεύουμε με βάρδιες.

Είσαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις; Έρχεται χειμώνας, κρύο, βροχές, χιόνια, Τα πρόβατα θα γεννήσουν, θα θέλουν άρμεγμα και τη νύχτα…
Εντελώς σίγουρη. Θα είμαστε εδώ και οι τρεις. Όλοι έχουμε αρμέξει, έχουμε κατά κάποιον τρόπο εκπαιδευτεί. Στην πορεία πιστεύω ότι θα στρώσουμε.

Μπορείς να μου περιγράψεις μια μέρα σου στο στάβλο;

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στη Γεωργία Σκοπούλη στο agon.gr

Προηγούμενο άρθροΑρχιερατικό μνημόσυνο Αρχ. Χριστοδούλου στο λιβάδι Καρυάς
Επόμενο άρθροΠροβολή ταινίας από το Φωτεινό