Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Μεγαλύτερη η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 – Τι προβλέπεται για...

Μεγαλύτερη η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 – Τι προβλέπεται για τους μικροϊδιοκτήτες

0

Χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν χαμηλή ακίνητη περιουσία θα πληρώσουν τελικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ, χωρίς να παραβιάζεται το ανώτατο όριο της μείωσης των 100 ευρώ που προβλέπει ο νόμος που έχει ψηφισθεί στη Βουλή. Αυτό προβλέπει σχετική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση. Αυτό θα συμβαίνει γιατί για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να προκύψει το ύψος των εκπτώσεων, δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των αγροτεμαχίων.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι με αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ δικαιούνται ολόκληρη την προβλεπόμενη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με την προϋπόθεση ότι αυτή είναι ίση ή χαμηλότερη με 100 ευρώ.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».

Και προστίθεται: «όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου. Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

Πηγές: efsyn.gr, news247.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΟι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη “Δίαυλος” του Κ. Γληγόρη
Επόμενο άρθροΆστατος ο καιρός μέχρι και την Παρασκευή