Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα 1ο βραβείο NASA στην 16χρονη Αντζέλικα Μέρου από το Άργος

1ο βραβείο NASA στην 16χρονη Αντζέλικα Μέρου από το Άργος

0
19461

19461

Κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα από 2076 παιδιά από 52 χώρες.

Με όπλα της τα χρώματα και τη φαντασία της έπλασε έναν κόσμο στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος και η NASA την βράβευσε.

Αποκλειστική συνέντευξη στο eirinika.gr

Ο λόγος για την 16χρονη Ελληνίδα που ζει στο Άργος την Αντζέλικα-Μαρία Μέρου η οποία έλαβε μέρος διαγωνισμό κόμικ «HumansinSpace – YouthArtCompetition» που διοργάνωσε η NASA και κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα από 2076 παιδιά από 52 χώρες.

Η ίδια αλλά και η μητέρα της Γκαμπριέλα μιλάνε στο eirinika.gr για τη μοναδική αυτή στιγμή της ζωής της Αντζέλικας. Η 16χρονη που τώρα φοιτά στη Β’ Λυκείου τονίζει στο eirinika.gr πως η ζωή της είναι μόνο στο εξωτερικό τώρα πια καθώς της ανοίγονται δρόμοι που μέχρι χθες δεν είχε φανταστεί κι αυτό επειδή στα ελληνικά σχολεία η μεγάλη της αγάπη και το πάθος που δεν είναι άλλο από τη ζωγραφική είναι κάτι πολύ δευτερεύον.

Συγκινημένη αλλά και υπερήφανη η μάνα του κοριτσιού Γκαμπριέλα – η οποία είναι από την Ιταλία – μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου για τα όνειρα της κόρης της, για το πώς αιφνιδιάστηκε και αυτή με τη βράβευση της μικρής της…

Κα. Γκαμπριέλα εσείς από πότε είστε στην Ελλάδα;

«Από το 1993- 1994»

Ερωτευτήκατε, αγαπήσατε και γι’ αυτό μείνατε;

«Ακριβώς, ακολούθησα τον άνδρα μου και από τότε μένω στο Άργος»

Πως έφτασε η Αντζέλικα να πάρει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό comic της NASA; Εσείς τι πιστεύετε για το παιδί σας; Τι το ιδιαίτερο;

«Το ιδιαίτερο είναι ότι η Αντζέλικα από μικρό παιδί είχε τάση να ζωγραφίζει με πλαστελίνες, μπογιές…Έδειχνε ιδιαίτερη δεξιότητα. Αυτό που είχα παρατηρήσει ήταν ότι ζωγράφιζε κάθε σχολικό βιβλίο που είχε στα χέρια της. Εμένα αυτό μου κακοφαινόταν γιατί θεωρούσα πως δεν συγκεντρωνόταν στα μαθήματα. Ωστόσο δεν μπορούσα να περιορίσω εγώ σε καμία περίπτωση το ταλέντο της»

Επομένως ζωγράφιζε από μικρή…

«Ναι, από 6 χρονών».

Σας έχει πει ότι όταν μεγαλώσει θέλει να ασχοληθεί με κάτι πάνω σε αυτό;

«Είναι το όνειρο της και θα βάλει τα δυνατά της. Κι εγώ θα την βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Η Αντζέλικα θέλει να φτιάχνει ταινίες 3d animation. Εδώ και χρόνια πλάθει δικές της ιστορίες και της ζωγραφίζει…βέβαια προσθέτει και τον διάλογο…»

Θέλει δηλαδή να σκηνοθετεί και να φτιάχνει ταινίες με κομικς…

«Ακριβώς»

Πείτε μου πως νιώσατε όταν μάθατε ότι πήρε το πρώτο βραβείο;

«Κοιτάξτε, η χαρά είναι απερίγραπτη γιατί πρώτο λάβαμε ένα πιστοποιητικό συμμετοχής. Ήταν σκληρός παγκόσμιος διαγωνισμός που γίνεται κάθε δύο χρόνια. Αυτό που σκεφτήκαμε όταν λάβαμε το πιστοποιητικό ήταν πως χιλιάδες παιδιά από δεκάδες χώρες έχουν λάβει μέρος άρα μια χαρά τα πήγαμε και μέχρι εδώ που λάβαμε συμμετοχή.

Ωστόσο μετά από 3 ημέρες ήρθε ένα άλλο email που έλεγε πως η κόρη μου είχε λάβει το α’ βραβείο στο είδος comic-novel». Εν τω μεταξύ στη γενική βαθμολογία όλων των συμμετεχόντων (σ.σ 2076) πήρε την υψηλότερη βαθμολογία οπότε το παιδί μου βραβεύτηκε 2 φορές…»

19463

Αντζέλικα Μέρου: «Εδώ προοπτική έχεις μόνο εάν γίνεις γιατρός ή δικηγόρος»

Η πρωταγωνίστρια η 16χρονη Αντζέλικα-Μαρία Μέρου στην συνέχεια μιλά στο eirinika.gr και στον Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο για το διαγωνισμό, για τη ζωγραφική αλλά και για τα όνειρα της. Μάλιστα εξομολογείται πως σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα αφού νιώθει πως δεν υπάρχει χώρος για το δικό της ταλέντο και θεωρεί πως το βραβείο που απέσπασε από την NASA είναι ένα πρώτης τάξης διαβατήριο.

Μια νεαρή Ελληνίδα κατέκτησε τον διαγωνισμό ζωγραφικής της NASA. Τι ακριβώς ήταν αυτός ο διαγωνισμός;

«Λεγόταν «HumansinSpace – YouthArtCompetition» και το θέμα του ήταν πως ο άνθρωπος μπορεί να εξερευνήσει το σύμπαν, με ποιες τεχνολογίες και τι θα βρει εκεί στο άγνωστο τελικά.Υπήρχαν πάρα πολλές κατηγορίες που μπορούσες να επιλέξεις.Υπήρχε η ζωγραφική, το 3d animation, βίντεο, φωτογραφία κ.α»

Εσύ διάλεξες;
«Να κάνω ένα κόμικ»

Μπορείς να μας περιγράψεις λίγο την ιστορία του κόμικ;

«Η ιστορία μου έχει ως εξής: Είναι ένας άνθρωπος ρομπότ που στάλθηκε από την NASA να ταξιδέψει μέσα στις σκουληκότρυπες με ένα διαστημόπλοιο και φτάνει σε μία άλλη διάσταση όπου βρίσκει εμάς τους ανθρώπους πιο εξελιγμένους και εγκατεστημένους στον πλανήτη Άρη».

Πόση ώρα σου πήρε να συνειδητοποιήσεις πως είχες κερδίσει το α’ βραβείο της NASA;

«Να σας πω την αλήθεια οι φίλοι μου διάβασαν πρώτοι το τι είχε συμβεί. Εγώ έμεινα.Άλλωστε ήταν και ένα επίτευγμα φοβερό»

Από ποια ηλικία αποτυπώνεις στο χαρτί τη μυθοπλασία σου;

«Από 6 χρόνων. Έκανα μαθήματα όμως με έναν πάρα πολύ καλό ζωγράφο και στην συνέχεια ανέπτυξα τις τεχνικές, δηλαδή αναλογίες προσώπου, σώματος κλπ. Κι έτσι κατάφερα και ανέπτυξα το ταλέντο μου».

Οι φίλοι σου τι σου είπαν όταν έμαθαν για το βραβείο;

«Να σας πω την αλήθεια οι φίλοι μου ήταν αυτοί που από την αρχή συνειδητοποίησαν τι σήμαινε αυτό το βραβείο, τι πόρτες μου έχει ανοίξει και γενικότερα πόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία αυτή και πιστεύω πως είναι πολύ υπερήφανοι».

Δίνεις πανελλήνιες φέτος;

«Όχι, του χρόνου τις δίνω. Άλλωστε είμαι 16 χρονών και πάω στη Β’ Λυκείου.Ωστόσο ο σκοπός μου είναι μόλις τελειώσω το σχολείο να πάω στο εξωτερικό».

Πιστεύεις ότι το βραβείο της NASA είναι το διαβατήριο σου για το εξωτερικό;

«Ναι το πιστεύω. Δεν είναι και εύκολο να νικάς σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό και αυτό σου δίνει αυτομάτως αναγνώριση»

Γενικά πως περνάς το χρόνο σου; Διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας.;

«Τον περνάω ζωγραφίζοντας, διαβάζοντας βιβλία κάνω και λίγο πυγμαχία, αθλούμαι γενικά.»¨

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα εσύ το ζεις καθημερινά, προετοιμάζεσαι και σε ένα χρόνο και για πανελλήνιες.ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτό;

«Είναι ένας βασικός παράγοντας που θέλω να φύγω και να πάω στο εξωτερικό να σπουδάσω γιατί εδώ πέρα το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ανοίγει πολλές πόρτες σε παιδιά ταλαντούχα σαν κι εμένα.Εδώ τη ζωγραφική τη θεωρούν δευτερευούσης σημασίας. Εδώ πρέπει να γίνεις για να επιβιώσεις ή γιατρός ή δικηγόρος ή συμβολαιογράφος αλλιώς δεν υπάρχει προοπτική».

19467

Δείτε περισσότερα έργα και ακούστε ηχητικά αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις στο eirinika.gr

Προηγούμενο άρθροΆφησε την Microsoft για να ιδρύσει Πανεπιστήμιο στην Γκάνα
Επόμενο άρθροΜ. Πέμπτη σήμερα και οι νοικοκυρές κάνουν δουλειές