Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας

Νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας

0

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Με πολιτικό όρκο, χωρίς να ακουμπήσει το Ευαγγέλιο, και για πρώτη φορά, έγινε σήμερα στις τέσσερις το απόγευμα, η ορκωμοσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργού της χώρας, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο νέος γγ της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την τελετή ήταν μεγάλο και δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν την πρώτη ορκωμοσία με πολιτικό όρκο Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε -όπως λέει ο όρκος, ο οποίος προβλέπεται από τον νόμο περί συγκρότησης κυβέρνησης- στην τιμή και τη συνείδησή του ότι θα τηρεί το Σύνταγμα και θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του είπε: «Σας ενημερώνω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω».

Οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας αποχωρώντας από το γραφείο του ΠτΔ, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και «μας περιμένει δρόμος ανηφορικός».

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού της χώρας, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να καταθέσει λουλούδια στους πεσόντες και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Μεταξύ διευθυντών των γραφείων απελθόντος-νέου πρωθυπουργού η παράδοση στο Μαξίμου
Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, θα ενημερώσει τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Ως εκ τούτου, απελθών και νέος πρωθυπουργός δεν θα συναντηθούν.

Τσίπρας σε Ιερώνυμο: Έρχομαι να πάρω την ευχή σας

Συνάντηση περίπου μισής ώρας είχαν νωρίς το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όπου επιβεβαίωσαν τΤις καλές σχέσεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

«Έρχομαι να πάρω την ευχή σας, οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ’ ό,τι ήταν πριν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την υποδοχή του από τον κ. Ιερώνυμο. «Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη αυτή και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά, μέσα από το καλό κλίμα που υπάρχει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Πρώτο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και σιγά- σιγά θα δούμε όλα τα άλλα ζητήματα».

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και τον διευθυντή του γραφείου του, Νίκο Παπά. Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο τέλος της ο κ. Τσίπρας ζήτησε και πάλι την ευχή του αρχιεπισκόπου επισημαίνοντας ότι «θα μας χρειαστεί».

Συνέχεια του άρθρου στο Έθνος

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Ντέμης Ρούσσος
Επόμενο άρθροΚοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Λευκάδας