Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες καθρέφτης της πολιτικής ζωής

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες καθρέφτης της πολιτικής ζωής

0

tv-no-signalΟ διαγωνισμός για την απόκτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών έληξε μετά από τρία εικοσιτετράωρα μεγάλης έντασης, μεγάλου σασπένς και κινηματογραφικής πλοκής.

 Κατά την κυβέρνηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και η ίδια κατήγαγε περιφανή νίκη. 246 εκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία και η κυβέρνηση απέκτησε πιστοποιητικά διαφάνειας, αξιοπιστίας, πραγματικού πολέμου της διαπλοκής.

Η αστική αντιπολίτευση που επιστράτευσε για ένα δίμηνο και παραπάνω όσα μέσα είχε στη διάθεσή της για να πλήξει την αξιοπιστία του διαγωνισμού και να τον βγάλει απόλυτα διαβλητό, τώρα το έριξε στην ανάδειξη των οξύτατων λαϊκών προβλημάτων. Ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε εκ νέου την ασφάλεια των πολιτών που απειλείται, το νόμο και την τάξη που πλήττεται, πάγια αρχή και αξία της παράταξής του, την παιδεία και τους «αιώνιους» φοιτητές και ποιος ξέρει τι άλλο, αναμένοντας τα επόμενα γεγονότα που έρχονται και τα οποία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί. Ο φιλικός προς τη Ν.Δ. τύπος κάνει λόγο «για τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση και θα είναι επώδυνες, τις ιδιωτικοποιήσεις που σκοντάφτουν στην περιστρεφόμενη πόρτα ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης ή Σκουρλέτη και Πιτσιόρλα, το συνέδριο του  ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη κ.λπ.

Σχετικά με το διαγωνισμό η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα μικρότερα αστικά κόμματα έμειναν στη διαδικασία του διαγωνισμού, με ποιους όρους και προϋποθέσεις έγινε αυτός. Σε όλα τα αλλά ήταν και είναι απολύτως σύμφωνη με την κυβέρνηση, το πρόβλημα ήταν ποιά ακριβώς πρόσωπα θα έπαιρναν τις άδειες.

Το θέμα του διαγωνισμού έχει και συνέχεια στη Ν.Δ. με πιο ορατές όψεις την μεγάλη πολυγλωσσία που αναπτύχθηκε στις γραμμές της για το θέμα αυτό, τουλάχιστο δύο διαφορετικές αντικρουόμενες απόψεις, οι οποίες φαίνεται ότι αντανακλούν και τους βαθιούς διαχωρισμούς στα πλαίσια της. Δημόσια κορυφαίο στέλεχος της ο κ. Βορίδης είπε ότι το διαγωνισμό έπρεπε να τον είχε κάνει η Ν.Δ.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της στο πεδίο της προπαγάνδας και των εντυπώσεων, όπως ότι τα 246 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στην ανακούφιση αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τη μεγάλη πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συνάντησης των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου που δήθεν αποτελεί ελπίδα και άλλα.

Φυσικά για να μην αδικήσουμε κανέναν υπήρξαν και άλλα οφέλη, πραγματικά οφέλη, για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Προφανώς μέσω της διαδικασίας αυτής, η κυβέρνηση εξασφάλισε την πολιτική προβολή της από ορισμένα τουλάχιστον νέα κανάλια και αυτό οπωσδήποτε πολύ πριν από τον «αδιάβλητο» διαγωνισμό, το ίδιο ισχύει από ότι φαίνεται και για τη Ν.Δ. Δεν νομίζουμε ότι και οι καναλάρχες που έμειναν εκτός είναι δυσαρεστημένοι. Ο δρόμος για τις συμπράξεις τους με τους νέους δικαιούχους είναι ανοιχτός και όλοι θα ικανοποιηθούν.

Αβίαστα βγαίνει ένα ακόμα συμπέρασμα. Για ποιο λόγο 4  μεγαλοεπιχειρηματίες κατέθεσαν 250 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ και σχεδόν άλλα τόσα ήταν διατεθειμένοι να καταθέσουν όσοι δεν πήραν άδεια, ένα τίμημα τεράστιο, για ένα προϊόν που όχι μόνο δεν αποδίδει οικονομικά αλλά πρέπει και από πάνω να επιδοτείται; Παρά την οικονομική κρίση, την κατακόρυφη μείωση της διαφημιστικής πίττας, τη λειτουργία των καναλιών με παθητικό σήμερα και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη, γιατί τα κανάλια παραμένουν επίζηλη  επένδυση;

Τα ποσά που διαθέτουν και μπορούν να ξοδεύουν ατσιγκούνευτα οι μεγαλοεπιχειρηματίες παρά την κρίση είναι ατέλειωτα. Κυριολεκτικά λεφτά υπάρχουν, όπως έλεγε και ο Γ. Παπανδρέου, μόνο που ο ίδιος και οι  μετέπειτα μνημονιακοί πρωθυπουργοί τα αναζήτησαν στον εργαζόμενο λαό που πένεται και όχι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αφού η επένδυση αυτή δεν είναι οικονομικά αποδοτική πρέπει η πολιτική επιρροή που προσθέτει στους ιδιοκτήτες τους και η εξαργύρωσή της με άλλους τρόπους που προφανώς συντηρούν και αναπαράγουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, τουλάχιστον, είναι πολύ μεγάλη.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα και τη διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού. Η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός, αν υπάρχει τέτοιος μέσω των καναλιών, συνεχίζει να είναι υπόθεση που ελέγχεται απολύτως από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την κυβέρνηση και την κυρίαρχη τάξη γενικότερα. Τα προβλήματα, οι αγωνίες, οι διεκδικήσεις και οι αγώνες του λαού είτε δεν προβάλλονται και θάβονται, είτε αναφέρονται για να δυσφημιστούν. Αντίθετα η θέληση και οι επιδιώξεις της κυρίαρχης κοινωνικής τάξης και των εκπροσώπων της θα είναι στην πρώτη γραμμή της προβολής.

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ο αποπροσανατολισμός, η προβολή κάθε πολιτιστικού σκουπιδιού, η αντεστραμμένη πραγματικότητα με τελική επιδίωξη την απογοήτευση, την αδρανοποίηση και την ενσωμάτωση των εργαζομένων είναι η κυρίαρχη επιδίωξη τους.

Όσο για τη διαφορά και τη διαπλοκή, ούτε συζήτηση ότι καλά κρατούν, μεσουρανούσαν  με τους προηγούμενους κυβερνήτες, μεσουρανούν με τους σημερινούς και ούτε πρόκειται να γίνει πραγματικός αγώνας εναντίον τους. Ο στόχος είναι η μοιρασιά της πίττας, να ικανοποιηθούν κατά το δυνατόν όλοι και όχι η πάταξη της διαφθοράς. Αυτή έχει παρόν και μέλλον στην υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

Τι απομένει για να είναι ο εργαζόμενος ικανοποιημένος από την εξέλιξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;

Μόνο η «απλοχεριά» της διανομής την απόλυτη φτώχεια των 246 εκατομμυρίων ευρώ, όταν την επομένη του διαγωνισμού ήρθε η νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων από μια κυβέρνηση που ήρθε με την αντιμνημονιακή σημαία και επέβαλε το τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο, που ήρθε ως κορυφαίος πολέμιος των κυρίαρχων συμφερόντων ντόπιων και ξένων και έγινε ο καλύτερος υπηρέτης τους.

Δεν αξίζει, νομίζουμε να δεχθεί κάποιος ψίχουλα  και καθρεφτάκια, αντίθετα πρέπει με τον αγώνα του να κερδίσει τη ζωή, το μέλλον και την αξιοπρέπεια του.

Γεράσιμος   Αραβανής

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε από τον Τηλυκράτη ο Παναγιώτης Βαγενάς
Επόμενο άρθρο28η Φθινοπωρινή Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου (Σ.Ο.Σ.Δ.Ε.Η.)