Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Ο Ιούλιος 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ...

Ο Ιούλιος 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο

0

Τον περασμένο μήνα, η Ευρώπη επλήγη από δύο πολύ έντονους καύσωνες. Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες προκάλεσαν προβλήματα σε πολλές χώρες. Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη προβλέψει ότι παρόμοια γεγονότα θα είναι από τις σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για την κλιματική αλλαγή, ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, με θερμοκρασία οριακά μεγαλύτερη από εκείνη του Ιουλίου 2016.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υδράργυρος ανέβηκε τον Ιούλιο 0,04 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου 2016. Παράλληλα, η θερμοκρασία τον Ιούλιο 2019 ήταν κατά 0,56 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2000. Είναι σχεδόν 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο, που αποτελεί τη βάση αναφοράς των εμπειρογωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Ο μήνας Ιούλιος είναι γενικά ο πιο ζεστός του έτους στον κόσμο, όμως σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Ιούλιος του 2019 είναι επίσης, με μικρή διαφορά, ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του προγράμματος Ζαν-Νοέλ Τεπό, προσθέτοντας ότι «με τη συνέχιση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών, τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να καταρρίπτονται».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πως το 2019 θα περιληφθεί στο τοπ 5 των πιο ζεστών ετών.

«Το έτος 2019 ήταν μέχρι τώρα πολύ ζεστό. Όλοι οι μήνες του 2019 κατατάσσονται μεταξύ των 4 πιο ζεστών μηνών και ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ», διευκρίνισε σήμερα το Copernicus.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, copernicus.eu

Προηγούμενο άρθροΤο Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου είναι επισκέψιμο
Επόμενο άρθροΗ κοινωνική επαφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας