Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα ΟΑΚΑ: Ένας ανεκμετάλλευτος τουριστικός παράδεισος

ΟΑΚΑ: Ένας ανεκμετάλλευτος τουριστικός παράδεισος

0
oaka 0

oaka 0

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας, το γνωστό ΟΑΚΑ είναι η πιο ακριβοπληρωμένη αθλητική υποδομή στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το φανταστικό σύμπλεγμα γηπέδων και χώρων που στην Ολυμπιάδα της Αθήνας θαυμάστηκε από το σύνολο των επισκεπτών και των μέσων ενημέρωσης.

Οκτώ χρόνια μετά το ΟΑΚΑ βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση που ήταν πριν την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξυπηρετεί φυσικά τις αγωνιστικές υποχρεώσεις ομάδων του Ποδοσφαίρου και του μπάσκετ και γίνονται ενίοτε κάποιοι αγώνες αλλά παραμένει κλειστό για το ευρύ κοινό.

Κρίμα που τόσο δημόσιο χρήμα που δαπανήθηκε δεν λογίζεται σαν επένδυση αλλά στέκει εκεί περιμένοντας πότε θα δοθούν αγώνες για να ανοίξει (περιορισμένα) τις πύλες του. Στο αντίστοιχο Ολυμπιακό κέντρο της Βαρκελώνης που είναι σημαντικά μικρότερο από της Αθήνας οι πύλες παραμένουν ανοιχτές για τους επισκέπτες, πληρώνεις εισιτήριο για να μπεις στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Μέσα υπάρχουν αναμνηστικές αφίσες από στιγμιότυπα των αγώνων ενώ υπάρχει και ένας χώρος πώλησης αναμνηστικών των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο συνολικός χώρος είναι ελεύθερος για κάποιες ώρες ενώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής προβολής και επίσκεψης για την πόλη.

Στην Αθήνα παρότι δαπανήσαμε πολύ περισσότερα χρήματα για την ανακατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου και άλλων εγκαταστάσεων όπως τα γήπεδα τένις, το γήπεδο της ποδηλατοδρομίας και άλλα, δεν υπάρχει καμία εκμετάλλευση για την είσπραξη χρημάτων για την συντήρηση της τεράστιας αυτής έκτασης και των πολλών και σημαντικών γηπέδων που υπάρχουν.

Το δε χειρότερο είναι ότι απουσιάζει από τον τουριστικό χάρτη της πόλης και μόνο «μυημένοι» τουρίστες επισκέπτονται τον χώρο που όμως απογοητεύονται γιατί παραμένει κλειστός. Θα ήταν όμως μια θαυμάσια ιδέα για την πόλη το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με ένα αναθεωρημένο πρόγραμμά για την τουριστική Αθήνα να προβάλλει και να εντάξει το ΟΑΚΑ στα σημαντικά σημεία επίσκεψης όπως αυτά υπάρχουν σε κάθε τουριστικό οδηγό των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης.

Αυτό θα έφερνε νέες θέσεις εργασία, νέο ενδιαφέρον για την Αθήνα, σημαντικά έσοδα για το ΟΑΚΑ που σήμερα είναι σημαντικά ζημιογόνο και να γίνει τόπος επίσκεψης και θαυμασμού. Είναι απορίας άξιο πως τόσα χρόνια δεν υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον και αυτός ο τόσο σημαντικός αθλητικός χώρος της Αθήνας παραμένει εκεί ανεκμετάλλευτος χωρίς την απαραίτητη ανάδειξη του.

Πρόσβαση υπάρχει μέσω του ΗΣΑΠ και του σταθμού ΕΙΡΗΝΗ ενώ για τους αλλοδαπούς τουρίστες υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής 3 πολύ μεγάλα εμπορικά κέντρα και ένας χώρος διασκέδασης και αναψυχής. Αυτό δημιουργεί από μόνο του ένα πόλο σημαντικό για τουρίστες που ενδιαφέρονται για τον τουρισμό σε μεγάλες πόλεις.

Στην Αθήνα ακόμα παραμένει το τρίπτυχο Ακρόπολη- Πλάκα- Μοναστηράκι. Η ανάδειξη του ΟΑΚΑ μαζί με άλλα σημεία που θα δημιουργηθούν ή δημιουργούνται στην πόλη μπορούν να συνθέσουν το πρόσωπο της νέας Αθήνας, του τουρισμού και του πολιτισμού. Αλλωστε διαχρονικά τα τελευταία 40 χρόνια οι βαριές βιομηχανίες της χώρας είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Σύνταξη: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθροΤα ζώδια από την Ζαΐρα
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου του γλύπτη Θόδωρου στην ARTηρία