Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Οκτώ στους δέκα ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν...

Οκτώ στους δέκα ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί!

0

Ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό «όπλο» για την προφύλαξη από τη γρίπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της εγκυκλίου του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο, το 82% των ασθενών με γρίπη, που νοσηλεύτηκε έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δεν είχε εμβολιαστεί.

Το ποσοστό αυτό είναι συντριπτικό. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες.

Έως σήμερα, το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Τα βασικότερα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

• Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

• Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

• Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

• Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Προηγούμενο άρθροΗ μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» για 50 ασθένειες!
Επόμενο άρθροΠρόσκληση στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟ.ΔΕ Λευκάδας