Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Όσκαρ: Το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου κατέκτησε «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

Όσκαρ: Το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου κατέκτησε «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

0

Με ένα χρυσό αγαλματίδιο τιμήθηκε τελικά η ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, στα φετινά Όσκαρ, παρά το γεγονός ότι είχε προταθεί για 10 συνολικά υποψηφιότητες.

Η Ολίβια Κόλμαν επικράτησε της Γκλεν Κλόουζ, κερδίζοντας το Όσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη», όπου υποδύεται τη Βασίλισσα Άννα. Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ για την ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος μετά την ανακοίνωση σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε τη Βρετανίδα ηθοποιό.

«Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.

Μεγάλη νικήτρια, η ταινία «Το Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία.

Σημαντικές διακρίσεις πέτυχε και η «Roma» του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν, ο οποίος κέρδισε βραβείο Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Καλύτερης Ξένης Ταινίας για την «Roma». Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «Gravity», το 2014. «Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Κουαρόν, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του.

Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Ο 38χρονος Μάλεκ είναι ένας από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η Ρετζίνα Κινγκ επικράτησε ίσως στην πιο απρόβλεπτη κατηγορία της οσκαρικής βραδιάς, κερδίζοντας Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» του Μπάρι Τζένκινς. «Είμαι παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί, αν έχεις την αγάπη και την υποστήριξη των γύρω σου» είπε συγκινημένη η ηθοποιός, παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στον Τζέιμς Μπόλντουιν -τον συγγραφέα του βιβλίου που αποτέλεσε τη βάση του σεναρίου της ταινίας – ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τη μητέρα της.

Μόλις δύο χρόνια μετά το Όσκαρ που έλαβε για το «Moonlight» κι έχοντας διακριθεί ήδη στις Χρυσές Σφαίρες, τα SAG, τα BAFTA και τα βραβεία αρκετών κριτικών ενώσεων, ο Μαχερσάλα Αλί κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι. Πρόκειται για την δεύτερη βράβευση του ηθοποιού στη δεύτερη υποψηφιότητά του.

«Προσπάθησα να αποδώσω την ουσία του Δρ. Ντον Σέρλεϊ» είπε ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του Βίγκο Μόρτενσεν και τον σκηνοθέτη Πίτερ Φαρέλι, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στην γιαγιά του που τον έπεισε πως ό,τι θέλει, μπορεί να το κάνει.

Η χθεσινή τελετή απονομής των Όσκαρ κύλησε χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, αλλά με πολλά μηνύματα για τον Αμερικανό πρόεδρο, Nτόναλντ Τραμπ, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι βραβευθέντες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, και τάχθηκαν κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφορετικότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΣυναντήσεις του υποψηφίου Δημάρχου Λευκάδας κ. Χαράλαμπου Καλού εντός κι εκτός Λευκάδας
Επόμενο άρθροΕκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία – Υποχωρεί από σήμερα η κακοκαιρία