Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Αναμένεται πτώση των βάσεων σε σχολές και τμήματα

Αναμένεται πτώση των βάσεων σε σχολές και τμήματα

0
db4a8bcfc2d9c5e9da1d2dd884b376e1 XL

db4a8bcfc2d9c5e9da1d2dd884b376e1 XL

Στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Όπως διαφαίνεται από την πρώτη ανάγνωση, στις περισσότερες σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται πτώση των βάσεων. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς-αναλυτές, οι πτώσεις στις βάσεις αναμένονται εντυπωσιακές. Ως παράδειγμα αναφέρουν τις ιατρικές σχολές και τμήματα. Ακόμη και η ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, κάτι που έχει να συμβεί από το 2002.

Συγχρόνως εντυπωσιακή είναι η μείωση των αριστούχων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός ότι φέτος τα Αρχαία ήταν δυσκολότερα από πέρυσι, συνετέλεσε στο να υπάρχουν λιγότεροι αριστούχοι. Αυτό -σύμφωνα με τους αναλυτές-οδηγεί σε πτώση των βάσεων ακόμη και στις συνήθως υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές της Νομικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Όμως και γενικότερα φέτος έχουμε πολύ λιγότερους αριστούχους. Μεγάλη πτώση αναμένεται στις οικονομικές σχολές του πέμπτου πεδίου, καθώς -εκτός των άλλων- είχαμε και μείωση των υποψηφίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, κατά 10% περίπου. Μείωση όμως των υποψηφίων παρατηρείται συνολικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Αυτό θεωρείται από τους εκπαιδευτικούς ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή της στροφής πολλών μαθητών στο Διεθνές Απολυτήριο (I.B.).

Μεγάλες αναμένονται οι πτώσεις των βάσεων και στις σχολές των Πολυτεχνείων και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, στα κεντρικά Ιδρύματα αλλά και στα περιφερειακά όπου οι πτώσεις αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί-αναλυτές, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε πτώση των βάσεων σε ορισμένες σχολές ή τμήματα ακόμη και κατά 1.000 μόρια.

Άνοδος των βάσεων αναμένεται μόνο σε ορισμένες «χαμηλόβαθμες» σχολές του πρώτου και του τρίτου επιστημονικού πεδίου. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής όπως βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν εισαγωγές υποψηφίων μόνο με 6.000 ή 5.000 μόρια, κι αυτό οφείλεται και στις συγχωνεύσεις που έγιναν κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Οι πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής θα περιοριστούν φέτος μόνο στις ειδικές κατηγορίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις φετινές εξετάσεις προσήλθαν 80.958 υποψήφιοι, ενώ το 2012 είχαν προσέλθει 84.837 υποψήφιοι. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση σε σχέση με το 2012 της τάξης του 4,6%.

Οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 ανέρχονται σε 4.651, δηλαδή το 5,7% των υποψηφίων. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από το 10 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας έγραψε το 12,99% των υποψηφίων, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης το 51,89% των υποψηφίων, στο μάθημα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης το 26,42% των υποψηφίων και στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 25,81% των υποψηφίων.

Στη συνέχεια. παρατίθενται οι αναλυτικοί πίνακες στους οποίους φαίνονται σε ποσοστά οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, τα μαθήματα της «επιτυχίας» και τα μαθήματα της «αποτυχίας», που διαμορφώνουν τον φετινό εξεταστικό χάρτη για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες στο newsbomb.gr

Προηγούμενο άρθροΣτον Σκορπιό βρίσκεται ο Ριμπολόβλεφ
Επόμενο άρθροΜάγεψε τον πλανήτη η μεγαλύτερη πανσέληνος