Αρχική Ειδήσεις Πανέτοιμος ο δήμος Λευκάδας για την υποβολή πρότασης 1.100.000,00€ για την ανάδειξη...

Πανέτοιμος ο δήμος Λευκάδας για την υποβολή πρότασης 1.100.000,00€ για την ανάδειξη 370km μονοπατιών.

0

 

Ενώπιον των μελών της Σ.Ε.Π.Ο.Δ. και των φορέων που θα γνωμοδοτήσουν για την έγκριση της μελέτης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της δασοτεχνικής μελέτης του έργου: «Σχεδιασμός, χάραξη και εργασίες βελτίωσης σήμανσης και ανάδειξης πεζοπορικών διαδρομών Δήμου Λευκάδας», την Τρίτη 1/2/2023, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμος Λευκάδας είναι έτοιμος να υποβάλει πρόταση στην πρόσκληση των 29,7 εκατ. ευρώ για την δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το περιηγητικό δίκτυο, σε ένα μήκος περί τα 370 km, που περιγράφεται στην μελέτη, διατρέχει στο σύνολο τα νησιά της Λευκάδας (δημοτικές ενότητες Λευκάδας, Σφακιωτών, Καρυάς, Απολλωνίων, Ελλομένου), συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Καλάμου και Καστού.

Από το δήμο Λευκάδας έγινε μια προσπάθεια οργάνωσης και ανάδειξης των κυριότερων μονοπατιών. Η επιλογή των πεζοπορικών διαδρομών έγινε κατόπιν υποδείξεων στελεχών του δήμου Λευκάδας, προέδρων τοπικών κοινοτήτων, προέδρων ορειβατικών και πολιτιστικών συλλόγων, και κατοίκων της περιοχής, με στόχο οι διαδρομές να ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με παλαιότερα μονοπάτια. Η μελέτη του άνωθεν έργου βασίστηκε στην μακροχρόνια προσπάθεια εθελοντών για την διάνοιξη και ανάδειξη των μονοπατιών.

Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών στα νησιά Λευκάδα, Κάλαμος και Καστός, των οποίων τα ίχνη διατηρούνται έως σήμερα. Η οργάνωση και η ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου θα ενισχύσει την ανάπτυξη ειδικών και ήπιων µορφών τουρισµού, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονοµιά του Δήμου Λευκάδας.  Τα συγκεκριμένα μονοπάτια δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις ομορφιές και τα χαρακτηριστικά της φύσης και να ασκηθεί στην υγιεινή πεζοπορία οργανώνοντας τη διακίνηση των επισκεπτών, σε περιοχές με οικολογικό ή/και ιστορικό-πολιτιστικό ενδιαφέρον ή τέλος οδηγούν σε περιοχές με ξεχωριστή περιβαλλοντική ή αισθητική σημασία.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν: o δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός, ο δασάρχης Λευκάδας, κ. Ευάγγελος Σκάρπος, η εκπρόσωπος της Μονάδας Διαχείρησης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων, κ. Αναστασία Κολοκοτσά, Γεωπόνος, ο διευθυντής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων “ΔΑΦΝΗ”, κ. Κώστας Κομνηνός, η σύμβουλος Βιώσιμου Τουρισμού & Κοινωνικής Οικονομίας του Δικτύου Αειφόρων Νήσων “ΔΑΦΝΗ”, κ. Γεωργία Κανελλοπούλου, ο συντάκτης της μελέτης, Δασολόγος – Περιβαντολόγος, ΑΠΘ, MSc , κ. Κωνσταντίνος Γιαννούχος, ο πολιτικός μηχανικός, κ. Σπύρος Αργύρης, καθώς και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πεζοπορικών – Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ) Δήμου Λευκάδας. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, κ. Χαρίλαος Κρητικός, ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Απόλλωνα Καρυάς, κ. Νίκος Αραβανής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών & Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας, κ. Στέφανος Μανωλίτσης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σύβρου “Αντελικός”, κ. Κατερίνα Δευτεραίου, ο γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγκλουβής, και ο κ. Γιάννης Φραγκούλης. Τον συντονισμό της παρουσίασης καθώς και όλου του εγχειρήματος είχε ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λευκάδας, κ. Νίκος Καββαδάς.

Για την εκπόνηση της μελέτης συγκροτήθηκε ομάδα με τους κάτωθι επιστήμονες: κ. Αρέθα Σπύρο, Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Λευκάδας, κ. Κωνσταντίνο Γιαννούχο, Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο, ΑΠΘ, MSc, κα. Ευφροσύνη Γιαννούλη, Διπλ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, MSc GIS Spatial Analysis, και την κα. Κιάκου Ελένη, Περιβαλλοντολόγος, MSc Χωροταξίας.

Η σύγχρονη Λευκάδα είναι ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός με πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Η ανάπτυξη του δικτύου μονοπατιών/πεζοπορικών διαδρομών έρχεται να συνδέσει το φυσικό περιβάλλον του τόπου με το ιστορικό και πολιτιστικό, και να αναδείξει όλα τα στοιχεία που θα προσελκύσουν τον επισκέπτη και θα τον ανταμείψουν κατά περίπτωση με αναψυχή, ανάπαυση, σωματική άσκηση κι εκπαίδευση με βιωματικό τρόπο. Έτσι, δημιουργούνται κίνητρα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Μέσω της ανάπτυξης του δικτύου μονοπατιών ενισχύεται η ταυτότητα της περιοχής, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Παράλληλα, ενισχύεται η ανάδειξη και διατήρηση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής παρέμβασης, η διαφύλαξη της αγροτικής αρχιτεκτονικής και η προβολή των περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (περιοχές NATURA), σε συνδυασμό με δραστηριότητες ήπιου/εναλλακτικού τουρισμού.                                                             ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορεί στα περίπτερα το νέο φύλλο της εφημερίδας ” Τα Νέα της Λευκάδας”
Επόμενο άρθροΔελτίο τύπου για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.