Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Ποιός είναι ο δικαστής που έριξε ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο

Ποιός είναι ο δικαστής που έριξε ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο

0
papageorgopoulos

papageorgopoulos

Οι ατάκες που έγραψαν ιστορία.

Η δίκη Παπαγεωργόπουλου απασχόλησε ειδικά την κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης για πολύ καιρό. Στις 16 Δεκεμβρίου του 2012 η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, σκιαγράφησε το προφίλ του Προέδρου του Δικαστηρίου ο οποίος στην κυριολεξία έκλεψε την παράσταση. Ο κ. Γιώργος Αποστολάκης, 58 ετών, Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα γράψει ιστορία. Και αυτό έγινε με την επιβολή της ποινής των ισοβίων στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Μια απόφαση πρωτοφανής στα χρονικά για υπόθεση υπεξαίρεσης από δημόσιο άρχοντα. Ο κ. Αποστολάκης συγκλόνισε το ακροατήριο περιγράφοντας το σκεπικό αλλά και με τον μίνι – διάλογο με τον εμβρόντητο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο λίγο μετά την ανακοίνωση της ποινής.
Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: “Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις”.
Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: “Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί”.

Η μεγαλύτερη δίκη των νεότερων χρόνων της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με το άρθρο, ο πρόεδρος εφετών κλήθηκε να φέρει σε πέρας τη μεγαλύτερη δίκη των νεότερων χρόνων της Θεσσαλονίκης και από την πρώτη στιγμή εμφάνισε ένα διαφορετικό στιλ από αυτό που είθισται να συναντά κανείς στα δικαστήρια.
Δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί την αργκό. Η λέξη «μπάχαλο» για τα οικονομικά του δήμου θα μείνει στην ιστορία της δίκης και δεν δίσταζε να συγκρούεται με συνηγόρους υπεράσπισης, ειδικά όταν αμφισβητούσαν την αντικειμενικότητά του.
Ο Γιώργος Αποστολάκης έφτασε κάποιες φορές στο σημείο να λέει ανέκδοτα, για να χαλαρώσει τη διαδικασία, χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα σχόλια.
Ο 58χρονος δικαστής, σύμφωνα με συναδέλφους του λειτουργεί με μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό του λόγω και την άρτιας νομικής κατάρτισής του.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο δικαστης με καταγωγή από ένα χωριό έξω από τα Φάρσαλα θεωρείται ότι οδεύει προς τον Άρειο Πάγο.

«Έχει άποψη για τα πάντα και η άνεσή του δικαιολογείται από την ασφάλεια που αισθάνεται, όταν δικάζει», υποστήριξε νομικός μιλώντας στη «ΜτΚ». Ο κ. Αποστολάκης δεν σταματά να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και δεν είναι τυχαίο πως έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, συνδέοντας νομική και εκκλησία. Ενδεικτικά είναι τα βιβλία του «Ευρετήρια Εκκλησιαστικού Δικαίου», «Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια» και «Το καθεστώς του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων».
Στη συγκεκριμένη δίκη της υπεξαίρεσης αναζητούσε κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης. Έδειξε λένε από την πρώτη στιγμή ότι αντιλαμβανόταν πλήρως τη σημασία που είχε η συγκεκριμένη δίκη για τη Θεσσαλονίκη.
Δεν ήταν τυχαία η φράση του ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει υπεξαίρεση μεγαλύτερη των 21 εκατ. ευρώ», εννοώντας τον αντίκτυπο της απόφασης στον κόσμο της πόλης. Δίπλα του είχε επίσης δυο νομικά άρτιους δικαστές τους εφέτες Ολυμπία Κωτσίδου και Χρήστο Δημητριάδη.

Ανοιχτή σύγκρουση με συναδέλφους του
Από τις πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας ο πρωτοεμφανιζόμενος στη Θεσσαλονίκη πρόεδρος εφετών έδειξε ότι δεν θα διστάσει να επικρίνει συναδέλφους του, είτε βρίσκονται στον ίδιο βαθμό είτε είναι και ανώτεροι. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του στην τέταρτη ημέρα της δίκης, όταν έγινε λόγος για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. «Ο Άρειος Πάγος δεν ήλεγχε τίποτε, σας το λέω εγώ. Τώρα άρχισε να γίνεται κάτι», είπε.

Οι βολές όμως δεν σταμάτησαν εκεί και στράφηκαν κυρίως στους ανακριτές που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και στους δικαστές του συμβουλίου εφετών, οι οποίοι έκριναν την παραπομπή της και συνέταξαν το παραπεμπτικό βούλευμα. Η πρώτη αιχμή για την ανάκριση ακούστηκε στην 26η μέρα της δίκης, όταν είπε πως «έγιναν φοβερές παραλείψεις στην ανάκριση». Ακολούθησε ουσιαστικά μία επίθεση, με αφορμή την ευθεία αμφισβήτηση της έκθεσης που συνέταξε η επιθεωρήτρια αναφορικά με το ύψος του ποσού της υπεξαίρεσης. «Καταντήσαμε να κάνουμε δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ανακριτής», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο συμβούλιο εφετών. «Όποιος έγραψε το κατηγορητήριο δεν καταλάβαινε τι έγραφε», είπε και αργότερα συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην επιθεωρήτρια: «Κάνατε μεγάλο λάθος, παρασύρατε ή μάλλον άλλοι έχουν την ευθύνη και δεν ντρέπομαι να το πω».

Το ίδιο αυστηρός όμως ήταν και με μάρτυρες, ειδικά με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο, που ήταν υπάλληλος στο δήμο. «Πού πήγε το μυαλό σου, είσαι βουλευτής που φωνάζει κατά της διαφθοράς. Ορίστε, πείτε μας», τον προκάλεσε. Για τον ίδιο βουλευτή σχολίασε δηκτικά, βλέποντας τις φωτογραφίες του στο κέντρο διασκέδασης «Boom», ότι «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».

Οι ατάκες που έμειναν
Οι ατάκες του κατά τη διάρκεια της δίκης δεν έχουν ακουστεί άλλες φορές σε δικαστικές αίθουσες. Από το «μπάχαλο» ή και τη «Βαβέλ» για τα οικονομικά του δήμου μέχρι φράσεις όπως «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα». Στο ίδιο πνεύμα και οι χαρακτηρισμοί για διάδικους, όπως «ο βασιλιάς των παρκομέτρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης», όταν είδε παλιά φωτογραφία του.

Πηγή: Newsit.gr

Προηγούμενο άρθροRethink Athens: Σε Ολλανδούς ανατέθηκε τελικά η αναμόρφωση της Αθήνας
Επόμενο άρθροΠόσο Ελληνικό ειναι το επωνυμό σας;