Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα «Παραλύουν» σήμερα οι δήμοι λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Παραλύουν» σήμερα οι δήμοι λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

0

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας, με κύριο αίτημα την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στις 11:00.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ «κύριο ζήτημα για τον κλάδο αποτελεί η εξέλιξη που ουσιαστικά θα αφήσει χωρίς καταβολή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων».

Αυτό, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ουσιαστικά αποτελεί «το προμήνυμα για την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος, αφού οι εντολές των θεσμών θέλουν τουλάχιστον κατά 32% περικοπή της συγκεκριμένης δαπάνης».

Οι εργαζόμενοι στους δήμους ζητούν, ακόμη, την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο (καταργήθηκε με τον «Κλεισθένη») και την απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε πειθαρχική ή ποινική ευθύνη σχετική με την οικονομική διαχείριση, και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται βαριά αμέλεια ή δόλος.

Μεταξύ άλλων, ζητούν και την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως λένε, «συνεχίζεται με ένταση η “χιονοστιβάδα” ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών σε μια σειρά από μικρούς αλλά και μεγάλους δήμους σε όλη τη χώρα».

Σημειώνεται ότι τη σημερινή 24ωρη απεργία στηρίζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Προηγούμενο άρθροΚαρναβάλι 2019 στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΚαταιγίδες και χιόνια φέρνει η «Ωκεανίς» – Από την Παρασκευή η νέα κακοκαιρία