Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Ψηφιακές πρωτιές για την Ελλάδα

Ψηφιακές πρωτιές για την Ελλάδα

0
personspot

personspot

Δύο Έλληνες και δύο ελληνικές πόλεις δίνουν τα φώτα τους.

Περήφανους μας κάνουν δύο Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Δημιούργησαν το personspot, το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες επικοινωνίας που δίνουν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως εξηγούν ο Γιάννης Βελισσαράκος και ο Άγγελος Κωστόπουλος στην εφημερίδα «Έθνος», ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το περιοδικό του αντλώντας υλικό από το διαδίκτυο και μελλοντικά συντάσσοντας δικά του πρωτογενή θέματα!

Το περιεχόμενο του περιοδικού μπορεί να δημοσιευτεί αυτόματα σε όλες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Linkedln.

«Ο χρήστης αντλεί το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει και το ανεβάζει στο περιοδικό που έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα μας. Αυτό το περιεχόμενο θα είναι διαθέσιμο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες έχει λογαριασμό αλλά και τις σελίδες άλλων χρηστών που θα επιλέξουν να γίνουν συνδρομητές του περιοδικού.»

Το ψηφιακό περιοδικό του personspot, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη που δεν έχει την δυνατότητα να φτιάξει ένα μπλογκ, να εκφραστεί και να μοιραστεί τα ενδιαφέροντά του.

Γιατί το μυαλό του Έλληνα κάνει θαύματα…

Πηγή: Newsbomb

poli

Το Ηράκλειο ανάμεσα στις 21 πιο προηγμένες ψηφιακά πόλεις του κόσμου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Ηρακλείου κατάφερε να συμπεριληφθεί στις 21 πιο προηγμένες ψηφιακά πόλεις του κόσμου. Επιβραβεύτηκαν οι υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες, οι υποδομές ευρυζωνικότητας και η ύπαρξη ερευνητικών ιδρυμάτων

Στις 21 πιο έξυπνες -ψηφιακά- πόλεις του κόσμου κατάφερε να συμπεριληφθεί ο δήμος Ηρακλείου, αποσπώντας διεθνή διάκριση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με βάση τα στοιχεία της αξιολόγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Intelligent Community Forum (ICF). Παράλληλα, το Ηράκλειο, με βάση αυτή την επιτυχία, βάζει υποψηφιότητα για τα επόμενα στάδια αξιολόγησης, που θα αναδείξουν τις επτά εξυπνότερες πόλεις του κόσμου και τέλος την εξυπνότερη όλων.

Τα στοιχεία της αξιολόγησης, που ανακοινώθηκαν χθες στον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, καταδεικνύουν ότι «φέτος πέντε ευρωπαϊκές πόλεις απολαμβάνουν τη διάκριση αυτή, ενώ απ’ αυτές μόνο το Ηράκλειο και η Oulu της Φινλανδίας εμφανίζονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που ήταν στην περσινή λίστα όπως η Βαρκελώνη και η Φρανκφούρτη, δεν βρίσκονται στη φετινή κατάταξη».

Οπως έγινε γνωστό, το Ηράκλειο, αν και σε δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, κατάφερε να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, για τρεις λόγους: 1) το πλήθος των ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες 2) τις υποδομές ευρυζωνικότητας και 3) την ύπαρξη ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Πέρα από αυτούς τους βασικούς άξονες, η αξιολόγηση βασίζεται και σε ένα διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το θέμα φέτος εξετάζει τη σχέση μεταξύ καινοτομίας και απασχόλησης, όπου το Ηράκλειο παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ έγινε γνωστό ότι θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, στο οποίο από τις 21 πόλεις θα επιλεχθούν οι 7 «εξυπνότερες» από αυτές και ότι τον Ιούνιο του 2013 θα επιλεχθεί η «εξυπνότερη» πόλη του κόσμου.

«Δημιουργώντας νέες υποδομές και παρέχοντας εξελιγμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ο δήμος Ηρακλείου αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα νέα συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.

Με αφορμή τη νέα επιτυχία του Ηρακλείου, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αεράκης αλλά και η προκάτοχός του στα ηλεκτρονικά δίκτυα-ευρωπαϊκά προγράμματα Αγγελική Σχοιναράκη τόνισαν ότι στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η προσφορά νέων υπηρεσιών αλλά και η πιο στενή συνεργασία με φορείς και ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ σε θέματα νέων τεχνολογιών.

Επίσης, ο κ. Κουράκης και οι αντιδήμαρχοι ευχαρίστησαν το πολιτικό προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό του τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου, το οποίο, όπως είπαν, εργάζεται μεθοδικά και συντονισμένα, ώστε να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

«Δίκαιη διάκριση»

«Ο δήμος μας κατέκτησε δίκαια την παγκόσμια διάκριση να συμπεριληφθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις 21 εξυπνότερες πόλεις του κόσμου. Η διάκριση είναι συλλογική, τιμά και προβάλλει διεθνώς το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που η διάκριση αυτή ήλθε σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας», δήλωσε στο «Εθνος» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αεράκης, ανακοινώνοντας ότι «λόγω της βράβευσης η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας θα πραγματοποιήσει στο Ηράκλειο στις 6 Δεκεμβρίου συνέδριο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπου θα μετάσχουν αντιπροσωπείες από όλη τη χώρα».

Πηγή: Έθνος

etrikala

“Έξυπνες ψηφιακές πόλεις”

Δύο ελληνικές πόλεις δίνουν το τεχνολογικό παράδειγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα Τρίκαλα αρχικά και το Ηράκλειο πρόσφατα κερδίζουν την παγκόσμια αναγνώριση. Οι φορείς του δήμου συνεργάζονται «ψηφιακά»… και κάνουν θαύματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών! Οι «έξυπνες πόλεις» είναι γεγονός εδώ και δυο χρόνια στην Ελλάδα, με τις νέες τεχνολογίες να πρωταγωνιστούν στα Τρίκαλα (e-trikala.gr) και το Ηράκλειο Κρήτης (heraklion.gr). Και όμως, δεν πληρώνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ, προσφέρουν δωρεάν ασύρματο δίκτυο, «ενώνουν» τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δίνουν ένα τέλος στις ουρές των ΚΕΠ. Ο Κώστας Μοχιανάκης, προϊστάμενος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου, ο Θανάσης Μπαλλής, υπεύθυνος στη διαχείριση Ευρωπ. Προγραμμάτων στα Τρίκαλα και ο Γιώργος Βάλλας, υπεύθυνος ανάπτυξης του e-trikala μιλούν στο flowmagazine.gr για τις πρωτοβουλίες των δήμων τους και την παγκόσμια αναγνώρισή τους…

Έδωσαν το παράδειγμα στο εξωτερικό…

Το Ηράκλειο αλλά και τα Τρίκαλα βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στις 21 πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου σύμφωνα με τον οργανισμό Ιntelligent Community Forum! Πολλές πόλεις του εξωτερικού είναι υποδεέστερες «ψηφιακά», γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι οι πέντε καλύτερες «ψηφιακές πόλεις» του κόσμου ήταν πρωτεύουσες. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πληροφορικής του δήμου Ηρακλείου, κ. Μοχιανάκη: «Το Ριο ντε Τζανέιρο ήταν μέσα στη λίστα… μαζί με το Ηράκλειο Κρήτης! Καταλαβαίνετε ότι δεν αποτελούν δυο συγκρίσιμες περιοχές και όμως τα καταφέραμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση με δωρεάν υπηρεσίες».

Δεκάδες υπηρεσίες… προς όφελος του πολίτη!

Η «Ψηφιακή Πόλη» είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη, αλλά όχι ουτοπική. Δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες με τη γραφειοκρατία, τους δίνει βήμα για να βελτιώσουν τις γειτονιές τους και προσφέρει άμεση βοήθεια σε θέματα υγείας. Σκοπός της δεν είναι άλλος από το να εξυπηρετήσει τον πολίτη μέσα από τις νέες τεχνολογίες και παράλληλα να διευκολύνει τη δουλειά των δήμων. Ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης προσφέρει 163 υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικής πύλης, με τον πολίτη να μπορεί να υποβάλλει 30 ειδών αιτήσεις και ηλεκτρονικές πληρωμές μέσα από το ίντερνετ. Παράλληλα, το e-trikala καταφέρνει να κινείται μέσα από το σύστημα τηλε-πρόνοιας και να προσφέρει ασύρματο δίκτυο μέσα από 35 κόμβους!

«O πολίτης αισθάνεται ότι ανήκει σε ένα σύστημα που τον εξυπηρετεί ουσιαστικά. Πολλοί το παρομοιάζουν με το σύστημα ΔΙΑΣ των τραπεζών, αφού κάθε πολίτης μπορεί να κάνει ανάληψη από κάθε ΑΤΜ ανεξαρτήτως τράπεζας. Έτσι, νιώθει ότι είναι πελάτης ενός τραπεζικού συστήματος και όχι μιας τράπεζας!» αναφέρει στο flowmagazine.gr ο Κώστας Μοχιανάκης.

Δωρεάν εξετάσεις υγείας μέσω bluetooth!

Στείλτε τις εξετάσεις ηλεκτρονικά στο γιατρό σας… από το κρεβάτι! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε κάθε ασθενή με προβλήματα στη μετακίνηση να εξεταστεί «ηλεκτρονικά» από διάφορα νοσοκομεία της περιοχής. Υπάρχουν εξειδικευμένες συσκευές, είτε για το ζάχαρο, είτε για την καρδιά, που στέλνουν μέσω blootooth τα αποτελέσματα στο κινητό και στη συνέχεια στο κοντινό νοσοκομείο ή στο γιατρό σας. «Κάθε ασθενής χωρίς να σηκωθεί από το κρεβάτι και χωρίς να ταλαιπωρηθεί μπορεί να ενημερώσει το γιατρό του για την κατάσταση της υγείας του ή να καλέσει άμεσα τη “Βοήθεια στο σπίτι”», αναφέρει ο υπεύθυνος ανάπτυξης του e-trikala Γιώργος Βάλλας στο flowmagazine.gr.

Ασύρματο δίκτυο… σε δημόσια μέρη!

Κυρίως οι νέοι αλλά και οι επιχειρηματίες που πρέπει να ελέγχουν συχνά τα email τους χρησιμοποιούν καθημερινά το δωρεάν ασύρματο δίκτυο. Στο κέντρο του Ηρακλείου και την παραλιακή ζώνη αλλά και μέσα από τους 35 κόμβους των Τρικάλων, κάθε πολίτης μπορεί να απολαύσει ασφαλή περιήγηση στο ίντερνετ. Πέρα από τον απλό επισκέπτη, μπορείτε να προμηθευτείτε και κωδικό-username με την ταυτότητά σας για να μπορείτε να κινείστε με μεγαλύτερη ευελιξία. Σήμερα, στα Τρίκαλα έχουν μοιραστεί περίπου 16.000 κωδικοί από το 2004, ενώ παράλληλα στο Ηράκλειο το ασύρματο δίκτυο θα επεκταθεί και στις πλατείες των χωριών μέχρι τις αρχές του χρόνου.Ηλεκτρονικό ΚΕΠ δίνει τη λύση στην αναμονή

Από το 2008 και μετά, η Κρήτη αλλά και τα Τρίκαλα ξέφυγαν από το ζήτημα της μηχανοργάνωσης και κατέφυγαν στην παροχή εξυπηρέτησης κατευθείαν μέσα από τα ψηφιακά μέσα. Από τον Καλλικράτη και μετά, όλα τα δημοτολόγια μεταφέρθηκαν στον κεντρικό δήμο και οι άνθρωποι από τα χωριά βρήκαν τη λύση στο διαδίκτυο… αφού αντιμετώπιζαν θέματα μετακίνησης. Όπως εξηγεί ο Κώστας Μοχιανάκης στο flowmagazine.gr: «Αν χρειάζεται ο πολίτης κάποιο πιστοποιητικό, δεν χρειάζεται να περιμένει με τις ώρες στις ουρές των ΚΕΠ. Μπορεί να στείλει την ανάλογη αίτηση από το σπίτι του μέσω της ηλεκτρονικής πύλης και το πιστοποιητικό θα έρθει στο σπίτι του μέσω ταχυδρομείου».

trikala

Ακόμα και αν το ηλεκτρονικό ΚΕΠ στα Τρίκαλα έχει μείνει στάσιμο εδώ και δυο χρόνια, σύμφωνα με το Θανάση Μπαλλή, υπεύθυνο στη διαχείριση Ευρωπ. Προγραμμάτων, ο πολίτης δεν μπορεί να έχει αντιληφθεί το πόσο μπορεί να βοηθήσει η ψηφιακή τεχνολογία στην εξυπηρέτηση του. «…πολλοί έχουν άγνοια των δυνατοτήτων που προσφέρει το e-trikala. Ειδικά μετά την ενοποίηση των δήμων, για ποιο λόγο να κατέβει κάποιος από το χωριό για ένα χαρτί ή για μια εξέταση, αφού μπορεί να το κάνει και από το σπίτι του;» μας εξηγεί χαρακτηριστικά.Δίκτυο οπτικών ινών συνδέει τα δημόσια κτίρια

Εδώ και μερικά χρόνια, τα δημόσια κτίρια και οι υπηρεσίες του Ηρακλείου και των Τρικάλων δεν έχουν τηλέφωνα… αλλά εσωτερική επικοινωνία. Πρόκειται για 30 χλμ οπτική ίνα στα Τρίκαλα και 75 χλμ στο Ηράκλειο, η οποία συνδέει δεκάδες κτίρια του δήμου αλλά και σχολεία-πανεπιστήμια μεταξύ τους. Ειδικότερα, υπάρχουν 40 συνδεδεμένα κτίρια και 120 κτίρια στις ανάλογες τοποθεσίες, τα οποία μπορούν να επικοινωνήσουν ακόμα και αν βρίσκονται 3 χλμ μακριά.

*Στο Ηράκλειο Κρήτης, αναμένεται να εγκριθεί το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας, που σε περίπτωση σεισμού προσφέρει εσωτερική επικοινωνία στην αστυνομία και την πυροσβεστική. Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και το πρόγραμμα για το κυκλοφοριακό, που θα ενημερώνει τους πολίτες για τις ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ, τα κυκλοφοριακά προβλήματα προς το κέντρο και τις στάσεις των λεωφορείων.

**Το e-trikala σχεδιάζει να ενσωματώσει κάποιο πρόγραμμα τηλε-εκπαίδευσης, που θα διδάσκει τους φοιτητές από το σπίτι με υλικό από το πανεπιστήμιο. Αναμένεται να πραγματοποιούνται και τηλε-διασκέψεις μεταξύ καθηγητών και φοιτητών.

Πηγή: flowmagazine

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας στο ΤΕΙ ΙΝ
Επόμενο άρθροΦιλανθρωπική πρωτοβουλία του Καρναβ. Κομιτάτου Πρέβεζας