Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Η απάτη των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ρεύματος και η χλιδάτη ζωή!

Η απάτη των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ρεύματος και η χλιδάτη ζωή!

milionis1

80.000 ευρώ για λουλούδια σε ένα βράδυ!

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς κάποιοι ενώ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση, στη φυλακή, στην αποκάλυψη των απατών συνεχίζουν να ακολουθούν μια χλιδάτη ζωή. Το πρόσφατο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος αποκαλύπτει μια ακόμη παρόμοια περίπτωση.

Το κατηγορητήριο αποκαλύπτει τη μεγάλη κομπίνα
Την απίστευτη κομπίνα με την απευθείας κλοπή μέσα από τις τσέπες εκατοντάδων καταναλωτών ρεύματος και τη μεταφορά των χρημάτων αυτών σε τράπεζες του εξωτερικού αντί της απόδοσής τους στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου φέρνει στο φως το πολυσέλιδο κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης για το μεγάλο σκάνδαλο των εταιρειών Energa και Hellas Power. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση υπεξαίρεσης με τους κατηγορουμένους εκπροσώπους των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που οδηγούνται ήδη στις Φυλακές Κορυδαλλού να μην αποδίδουν ποτέ στο Δημόσιο περί τα 152 εκατ. ευρώ, χρήματα που εισέπρατταν από το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, στο οποίο αν συνυπολογιστούν και τα χρήματα που άλλαζαν χέρια για να ξεπλυθούν μέσω offshore εταιρειών, ακόμη και μέρος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, που τώρα προωθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα ίσως και να είχαν αποφευχθεί. Το πολυσέλιδο «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης σε βάρος των επτά κατηγορουμένων περιγράφει καρέ-καρέ τον χορό των εκατομμυρίων και τα ιλιγγιώδη ποσά που υπεξαιρέθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και επιχειρήθηκε να ξεπλυθούν στη συνέχεια κάνοντας τον γύρο του κόσμου μέσω offshore εταιρειών σε Ευρώπη, Ασία, Κίνα, ακόμη και στη Βουλγαρία.

Η πρόσθεση
Η Δικαιοσύνη «σπάει» μάλιστα το ποσό αυτό των 152 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στα άδεια κρατικά ταμεία, ως εξής: ποσό περίπου 60 εκατ. ευρώ προέρχεται από διάφορα ειδικά τέλη από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ποσό 36, 5 εκατ. ευρώ έπρεπε να είχε αποδοθεί στον ΔΕΣΜΗΕ με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ποσό 37,5 εκατ. ευρώ προέρχεται από το γνωστό και ως «χαράτσι» της ΔΕΗ για τα ακίνητα. Ποσό 17 εκατ. ευρώ είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους και το οποίο έπρεπε να αποδώσουν σε εκατοντάδες δήμους της χώρας ως δημοτικά τέλη. Ποσό 2,1 εκατ. ευρώ που αποτελεί ειδικό φόρο κατανάλωσης, το οποίο έπρεπε να αποδοθεί στο Δημόσιο.

Οι κατηγορούμενοι με δεκάδες τραπεζικές συναλλαγές (περισσότερες από 30) μέσω του δικτύου offshore εταιρειών που είχαν στήσει επιχειρούν να διακινήσουν τα έσοδά τους που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα και «να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια». Ενδεικτικά, στα στοιχεία αυτά, που προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελβετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ως καταθέτης εμφανίζεται η Hellas Power και η εντολή για τις καταθέσεις αυτές δίνεται από τον κατηγορούμενο Νικόλαο Δεκόλη, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δρούσε για λογαριασμό των Βασίλειου Μηλιώνη και Αχιλλέα Φλώρου, εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου.
Επίσης, υπήρξε ανάληψη 46 εκατ. ευρώ από την εταιρεία με την επωνυμία «Kaifai International limited» με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δικαιούχος της οποίας είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αριστείδης Φλώρος. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια μεταφέρονται στην ελβετική τράπεζα HSBC. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», λίγες ημέρες πριν αποκαλυφθεί το κόλπο, οι εταιρείες είχαν ζητήσει από τους μεγάλους πελάτες τους να καταθέσουν τις πληρωμές σε νέο λογαριασμό που τους έδωσαν και συγκεκριμένα στην… Ελβετία!

Το όνειρο κατέληξε σε εφιάλτη
Το όνειρο του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού κατέληξε σε εφιάλτη για τον Αρη (Αριστείδη) Φλώρο και τον Βασίλη Μηλιώνη. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού, όσο και αν τους βγήκε για αρκετούς μήνες η «δουλειά», κάποια στιγμή το Δημόσιο θα ανακάλυπτε ότι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες, που έδιναν ρεύμα σε περίπου 200.000 κόσμο, είχαν παρακρατήσει τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ (χαράτσια στα ακίνητα, τέλη για τους δήμους κ.λπ.) που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους για λογαριασμό του κράτους και δημόσιων φορέων και δεν τα είχαν αποδώσει ποτέ…

Την οικογένεια Φλώρου τη συναντάμε για πρώτη φορά στα ενεργειακά μας πράγματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο πατέρας Αχιλλέας Φλώρος είχε εμφανιστεί ως μεσάζων της βελγικής Tractebel στην υπόθεση της κατασκευής του πρώτου ιδιωτικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Λαύριο. Ηταν μια δουλειά, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αρμόδιου υπουργού του Στέφανου Μάνου, η οποία δεν προχώρησε ποτέ λόγω αντιδράσεων. Αργότερα, το 2005 ο γιος Αρης Φλώρος, 34 ετών σήμερα και με σπουδές στην εμπορία ηλεκτρισμού, εμφανίζεται με την Energa να πουλά ρεύμα σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, όταν είχε αρχίσει να απελευθερώνεται η αγορά. Πολύ γρήγορα, όμως, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων -η οποία είχε οδηγήσει στο «μαύρο» 2008 με ζημίες 400 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ- συνέφερε την εταιρεία του να πουλά το ρεύμα που εισήγαγε μόνο στη χονδρική, επιβαρύνοντας βεβαίως την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού που το αγόραζε και βγάζοντας εύκολα κέρδη μέχρι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

energo1energo2

Υπερβολές και φλυαρία
Ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια είχε κρατήσει ένα σαφώς συντηρητικό lifestyle. Σε αντίθεση με τον ιθύνοντα νου της Hellas Power, τον Βασίλη Μηλιώνη, που πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς της κοσμικής Αθήνας, μιας χλιδάτης διαβίωσης και μιας συνεχούς φλυαρίας περί των στενών σχέσεών του με σημαίνοντα πρόσωπα. Τριάντα δύο ετών σήμερα ο Μηλιώνης, είχε ως «κληρονομιά» τα όσα είχε αποφέρει στη μητέρα του η εταιρεία μεταφορών που διατηρούσε και η οποία εμφανιζόταν να έχει αρκετές δουλειές με το Δημόσιο. Τον συνόδευε επίσης κλίμα στενής φιλίας με τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και με σημερινό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, γιο παλαιότερου πανίσχυρου κομματικού παράγοντα επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι δε εμφανίσεις του σε κοσμικά στέκια, με πανάκριβα ντυσίματα και αυτοκίνητα τύπου Porsche, που συχνά έκαναν «πλατείες» στο Κολωνάκι και στο Ψυχικό, ανέκαθεν προκαλούσε συζητήσεις. Στην Ελλάδα η εταιρεία του εμφανίστηκε αρχικά ως Blue Energy και, μάλιστα, είχε αγοράσει μια μεγάλη έκταση στους Αγίους Θεοδώρους προκειμένου να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού που θα λειτουργούσε μόνο σε ώρες αιχμής. Μάλιστα, σε ενεργειακό νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί επί Τίνας Μπιρμπίλη, μια διάταξη που τελικά αποσύρθηκε από την ίδια την υπουργό, είχε εκτιμηθεί ως φωτογραφική για την προνομιακή τιμολόγηση της ενέργειας που θα πωλούσε το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε, όμως, ποτέ. Και οι δύο νέοι είχαν βρεθεί κάποια στιγμή με γνωστούς επιχειρηματικούς εταίρους. Ο Φλώρος με την αυστριακή Verbund και ο Μηλιώνης με την Aegean του ομίλου Μελισσανίδη. Αμφότεροι αποχώρησαν αρκετά γρήγορα από το σκηνικό, αντιλαμβανόμενοι ίσως πού έμπλεκαν.

Εξαγωγές με ζημιά
Η αφορμή για να ξεσκεπαστεί το παιχνίδι που είχε στηθεί δόθηκε όταν η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεταφορά ηλεκτρισμού στη χώρα μας (πρώην ΔΕΣΜΗΕ, νυν ΑΔΜΗΕ) παρατήρησε κάτι ιδιαίτερα παράδοξο: οι δύο εταιρείες εμφανίστηκαν να πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές ρεύματος προς τα Σκόπια και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εισάγουν το ρεύμα που πωλούσαν στους πελάτες τους! Με λίγα λόγια, πωλούσαν με ζημία, ζημιώνοντας και τον ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή το κράτος. Η εξέλιξη δημιούργησε οσμή λαθρεμπορίας και έφερε την παρέμβαση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το μπλοκάρισμα των λογαριασμών των δύο εταιρειών και την εισαγγελική παρέμβαση. Η συνέχεια παίζεται αυτές τις μέρες ανάμεσα στο γραφείο του ανακριτή και τη ΓΑΔΑ.

Εφαγαν τα χαράτσια της ΔΕΗ στον Μαζωνάκη!
Μια μυθική ζωή στην Ελλάδα της κρίσης ζούσε μέχρι και τη στιγμή που συνελήφθη ο επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της Hellas Power Βασίλης Μηλιώνης. Ο εκ των δύο βασικών εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των 152 εκατ. ευρώ νοίκιαζε ιδιωτικά jet, έμενε σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία και έγινε μύθος στην αθηναϊκή νύχτα όταν μέσα σε ένα βράδυ πέταξε σε λουλούδια 80.000 ευρώ!

Αρχές Οκτώβρη, νυχτερινό κέντρο «Θάλασσα». Οι τελευταίες εμφανίσεις του Γιώργου Μαζωνάκη προσελκύουν φίλους και θαυμαστές του γνωστού ερμηνευτή, οι οποίοι σπεύδουν να τον αποχαιρετήσουν. Ενας από αυτούς είναι και ο νεαρός επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης, γνωστός στα στέκια της νυχτερινής Αθήνας για τους παχυλούς λογαριασμούς του στα πρώτα τραπέζια-πίστα. Συνοδεύεται πάντα από φίλους και καλλίγραμμες υπάρξεις-σήμα κατατεθέν των σχεδόν καθημερινών εμφανίσεών του σε κλαμπ και μπουζούκια της πρωτεύουσας. Εκείνο το βράδυ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν ότι ο 32χρονος επιχειρηματίας που καθόταν στο κεντρικό μπροστινό τραπέζι, ανάμεσα σε μια στοίβα από ανοιγμένα μπουκάλια σαμπάνιας Cristal και Beluga, και με τα γαρίφαλα να σχηματίζουν βουνό μπροστά του, ήταν ένα από τα δύο κύρια εμπλεκόμενα πρόσωπα στο ενεργειακό σκάνδαλο των 152 εκατ. ευρώ. Αλλά και ο ίδιος δεν έδειχνε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του, παρά το γεγονός ότι εκείνες τις μέρες είχε λάβει άπειρα μηνύματα ότι επίκειται σύλληψή του. «Θα καθαρίσω, δεν έχουν στοιχεία», έλεγε και ξανάλεγε σε φίλους και γνωστούς, καιρό μάλιστα πριν.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο protothema