Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Save Greek Water – Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού

Save Greek Water – Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού

1
save-greek-water

save-greek-water

Το νερό μας ανήκει, το νερό είναι ζωή και η ζωή μας δεν είναι προς πώληση!

Το SAVEGREEKWATER είναι μια ελληνική πρωτοβουλία πολιτών που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων των υδάτινων πόρων και της διανομής τους. Το καθαρό προσιτό νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να παραμείνει ένα δημόσιο αγαθό. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Ως πολίτες, οφείλουμε να προστατέψουμε τα περιορισμένα αποθέματα υδάτινων πόρων από την εμπορευματοποίηση τους.
Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ως σύνηθες αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις την υποβάθμιση της ποιότητας του. Η άνιση πρόσβαση, η αθέτηση υποσχέσεων, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και τα σκανδαλώδη περιθώρια κέρδους, ωθούν τους δήμους και τους πολίτες να ξαναπάρουν τον έλεγχο αυτής της βασικής υπηρεσίας.

Παρίσι, Γαλλία. 24 Νοεμβρίου 2008, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβα¬ση με τις ιδιωτικές εταιρείες Veolia και Suez, οι οποίες είναι δυο από τις γαλλικές εταιρείες που κυριαρχούν παγκοσμίως στον τομέα της διαχεί¬ρισης των δικτύων ύδρευσης. Ο νέος δημόσιος φορέας τερμάτισε την οικονομική αδιαφάνεια και την κακή λογοδοσίας που χαρακτήριζε την ιδιωτικοποίηση, και απέδειξε ότι η «επαναδημοτικοποίηση» δεν αφορά μόνο τη μεταφορά ιδιοκτησίας και τον έλεγχο της διαχείρισης, αλλά ότι επίσης αγκαλιάζει τις προοδευτικές πολιτικές για το νερό.

Hamilton, Καναδάς. Το 2004 ένας δεκαετής αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού τερματίστηκε με μια σημαντική νίκη των πολιτών της πόλης Hamilton του Καναδά που έθεσε τέλος μια εποχή μυστικότητας, δυσλειτουργικού εξοπλισμού, διαρροής λυμάτων .και συνεχών αλλαγών στις εταιρείες εργολάβων.

Buenos Aires, Αργεντινή. Η επαναδημοτικοποίηση του νερού στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση τερμάτισε την συμφωνία με την εταιρεία Suez. Η απόφαση για τερματισμό του συμβολαίου προήλθε από την συστηματική αθέτηση της Suez να εκπληρώσει τους συμβατικούς όρους που αφορούσαν την επέκταση του δικτύου και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η νέα δημόσια εταιρεία, η οποία ανήκει 100% στο σύλλογο των εργαζομένων, έχει πετύχει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επέκταση του δικτύου σε φτωχές περιοχές.

Γερμανία. Η ύδρευση ανήκει σε δημόσιους φορείς και σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρότι, λοιπόν, η τάση στην Ευρώπη είναι η ανάκτηση των εταιριών ύδρευσης από τους διάφορους δήμους, για μια ακόμη φορά με καθυστέρηση εικοσαετίας το ελληνικό κράτος «εκσυγχρονίζεται» προς το παρελθόν. Στο σχέδιο αυτό λέμε ΟΧΙ και σας καλούμε όλους να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας.

Συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού. Βοηθήστε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, υπογράψτε για το νερό σας

savegreekwater.org

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία”
Επόμενο άρθροΕγκαίνια φαρμακείου Ιωάννας Κριαρά