Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα ΣΕΤΚΕ για airbnb: Ο κλάδος της τουριστικής διαμονής δεν μπορεί να είναι...

ΣΕΤΚΕ για airbnb: Ο κλάδος της τουριστικής διαμονής δεν μπορεί να είναι «ξέφραγο αμπέλι»

0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου airbnb όχι μόνο στη βιωσιμότητα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και στη δομή ολόκληρης της κοινωνίας, κρούει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Η ΣΕΤΚΕ κάνει λόγο για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε «Λερναία Ύδρα», σημειώνοντας ότι πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, λειτουργώντας απειλητικά απέναντι στη δομή ολόκληρων οικιστικών περιοχών, μεταμορφώνοντας πλέον τις πολυκατοικίες σε «τουριστικά καταλύματα», αλλοιώνοντας τη μορφή ολόκληρων γειτονιών. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει, η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση έχει ως αποτέλεσμα τη γεωμετρική αύξηση των τιμών ενοικίασης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, οι προσφερόμενες υπηρεσίες σε τέτοιου είδους μισθώσεις είναι χαμηλού επιπέδου (αφού κανένας ουσιαστικός έλεγχος, όπως αναφέρει, δεν διενεργείται στο πεδίο αυτό) και υποβαθμίζουν το παρεχόμενο τουριστικό μας προϊόν, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται «αθέμιτος ανταγωνισμός» με τα τουριστικά καταλύματα, εξαιτίας της ανισορροπίας που παρατηρείται στη φορολόγηση μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων, γεγονός, που η ΣΕΤΚΕ υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει άμεσα σε «λουκέτο» μια σειρά από επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτεία, η οποία, όπως καταγγέλλει, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και οφείλει πια να καταλάβει ότι, «οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της ισονομίας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση».

Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία ζητά την τροποποίηση του νόμου, ώστε όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή να υποχρεούνται να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας και να κάνουν έναρξη στην εφορία.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι, η ενασχόληση με την τουριστική διαμονή δεν μπορεί να είναι “ξέφραγο αμπέλι” και πεδίο “αρπαχτής”, αλλά μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπόκειται σε κανονισμούς, όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλους», καταλήγει η ΣΕΤΚΕ.

 

Προηγούμενο άρθροOΑΕΔ: Από την Τετάρτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας
Επόμενο άρθροΚαίγεται δασική έκταση κοντά σε χωριό στη Ζάκυνθο