Αρχική Ειδήσεις Σύνοδο Δημάρχων της Αθήνας, Athens Mayors Summit Β40, συμμετείχε ο δήμαρχος...

Σύνοδο Δημάρχων της Αθήνας, Athens Mayors Summit Β40, συμμετείχε ο δήμαρχος Λευκάδας

0

Ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός βρέθηκε στην Αθήνα για την διήμερη Σύνοδο των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη,  τη Δευτέρα και την Τρίτη 23 και 24 Ιανουαρίου 2023.

Περισσότεροι από 70 δήμαρχοι, από μεγάλες και μικρότερες πόλεις των Βαλκανίων, συμφώνησαν ότι η συνεργασία, η συμμετοχικότητα και η κοινή δράση στην αναζήτηση λύσεων σε κοινά προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο είναι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών των Βαλκανίων.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη της προεδρίας του Β40 από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έθεσε τους προγραμματικούς άξονες, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την προτεραιότητά του εν όψει της προεδρίας του για το 2023.

Επιγραμματικά οι έξι άξονες της προεδρίας:

1)    Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

2)    Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

3)    Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών

4)    Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη

5)    Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας

6)    Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου στην σύνοδο.

Αγαπητέ πρόεδρε, δήμαρχε Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη,

Αγαπητέ δήμαρχε Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου,

Συνάδελφοι δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι,

 Εκφράζω την ευχαρίστησή μου που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας εκπροσωπώντας τον δήμο μου, τον δήμο της Λευκάδας, έναν νησιωτικό δήμο στο Ιόνιο Πέλαγος και δηλώνω την ικανοποίησή μου που συμμετέχω σε έναν οργανισμό με κοινό όραμα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 Αν και η Λευκάδα είναι ένας μικρός Δήμος, έχει αναπτύξει υψηλού επιπέδου διπλωματία πόλεων. Υπάρχουν σε ισχύ δώδεκα αδελφοποιήσεις με άλλους δήμους από όλο τον κόσμο. Συνδετικό στοιχείο των αδελφοποιήσεων αυτών είναι η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της Λευκάδας με προμετωπίδα το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της Λευκάδας. Ένα φεστιβάλ που μετά το φεστιβάλ Αθηνών, είναι ο αρχαιότερος θεσμός στην κατηγορία του στην Ελλάδα. Διοργανώνουμε επί 60 συναπτά έτη το φεστιβάλ αυτό, το οποίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο, συγκεντρώνοντας πολιτισμούς από όλη την υφήλιο.

 Τα Βαλκάνια έχουν ιδιαίτερη θέση στο φεστιβάλ αυτό. Κάθε χρόνο καλλιτεχνικά σύνολα από τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κροατία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και άλλες βαλκανικές πόλεις ταξιδεύουν στη Λευκάδα και παρουσιάζουν εκπληκτικές πολιτιστικές παραστάσεις.

 Λόγω αυτής της ετήσιας πολιτιστικής επαφής, η τοπική κοινωνία εξοικειώθηκε με την ιδέα μιας βαλκανικής ταυτότητας, η οποία οδήγησε σε συμφωνίες αδελφοποίησης του Δήμου Λευκάδας με τον Δήμο Ploiesti (Ρουμανία) και τον Δήμο Pozarevac-Poljana (Σερβία).

 Επιπλέον, με την κατασκευή της Εγνατίας οδού, η κύρια τουριστική ροή προς το νησί μας προέρχεται από τα Βαλκάνια, γεγονός που καθορίζει τα χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος της τοπικής μας τουριστικής αγοράς.

 Από την άλλη, η γειτνίαση αυτή με τα Βαλκάνια κάνει τους Λευκαδίτες να επιλέγουν προορισμούς όπως η Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι, η Σόφια, το Βουκουρέστι, το Ζάγκρεμπ κ.λπ. για τις χειμερινές τους αποδράσεις.

 Ως δήμαρχος Λευκάδας προτίθεμαι να ανταλλάξω απόψεις, αλλά και να υιοθετήσω καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες βαλκανικές πόλεις στους τομείς των έξυπνων πόλεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μεταβίβασης, και να επιδιώξω την οικονομική συνεργασία μεταξύ της Λευκάδας και παρόμοιου μεγέθους πόλεων των Βαλκανίων.

 Στόχος μου είναι η ανάπτυξη περισσότερων πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Λευκάδας και των Βαλκανικών Πόλεων του Β40, γιατί πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς την αλληλεγγύη και το διάλογο ανάμεσα στις πόλεις.

 Επιπροσθέτως, το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο

σταθεροποιητικό εργαλείο στη γεωπολιτική σκακιέρα της χερσονήσου του Αίμου.

 Συνάδελφοι, η πρόκληση για το Δίκτυό μας είναι μεγάλη, γι’ αυτό πρέπει όλοι να δεσμευτούμε, και το έχουμε ήδη κάνει, στην περιφερειακή μας συνεργασία μέσα από το πρίσμα των ευρωπαϊκών αξιών. Στο σημείο αυτό, πρέπει να απευθυνθώ στον αγαπητό Εκρέμ, και να του πω ότι έχει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων μας. 

 Αγαπητέ πρόεδρε Κώστα,

 σε συγχαίρω για την εξαιρετική φιλοξενία και εύχομαι ολόψυχα καλή και παραγωγική θητεία, επίτευξη των στόχων που θα θέσουμε, και δηλώνουμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.

 Σας ευχαριστώ.

 Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το απόσπασμα με την ομιλία του δημάρχου στο: https://www.facebook.com/100010329216290/videos/553315690168777/

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

 

Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας Πολιτιστικού Συλλόγου Νυδριού & Περιχώρων “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”
Επόμενο άρθροΝ.Ο.Λ: Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας για ενήλικες